Socijaldemokratska-Partija-Hrvatske

Program Restart koalicije

Kako nam se bliži datum parlamentarnih izbora posao nam je namjesto Vas pročitati izborne programe političkih stranaka, koalicija od kojih možemo očekivati razumno dobar izborni rezultat na ovim izborima. Prva od tih koalicija koje promatramo je ona SDP-a koja izlazi na izbore pod imenom Restart koalicija.

Za početak moramo priznati da je kritika SDP koalicije upućena HDZ vladi ispravna ili drugim riječima ako država pomaže spašavanju neke firme u ovo doba korona virusa tada ona ima pravo postaviti uvjete kao i uzeti udio u vlasništvo. Ta pozicija SDP-a je potpuno ispravna, ali ubrzo potom nakon što SDP navodi nužnost korištenja situacije za restrukturiranje ekonomije što je ispravno dolazi priča o privatizaciji u 8 točki programa. Socijalisti i privatizacija su dva suprotna pojma, ali kada govorimo o Hrvatskoj između njih možemo očito staviti znak jednakosti. U sljedećoj točki Restart koalicija govori o potrebi otvaranja granica i našoj uspješno dugoročnoj perspektivi samo u takvom svijetu i istovremeno o povećavanju naše samodostatnosti što baš i nema neke logike.

Kada gledamo socijalnu politiku možemo registrirati kopiranje dijela europskih programa socijalne politike koji nikada nisu zaživjeli u stvarnosti (Europski stup socijalnih prava). Potom tu imamo očekivanu borbu protiv svih vrsta diskriminacija, a potom stižu iznenađenja. Prvo predstavlja pozivanja na javno-privatna partnerstva, a drugo pozivanje na veću transparentnost farmaceutske industrije i procesa određivanja cijena lijekova. Cijena cjepiva je u 19 godina porasla 60 puta, a SDP sada najavljuje cjenkanja s farmaceutskom industrijom, cjenkanja u kojima ne uspjevaju niti Francuska, niti Njemačka, niti Italija. Dok će se mnogi složiti s programom SDP-a koji poziva na smanjivanje i ukidanje ugovora na određeno vrijeme, onaj dio u kojemu se poziva na daljnju internacionalizaciju obrazovanja, na pojačano slanje mladih Hrvata na školovanje u druge članice EU podiže obrve.

U dijelu programa koji o državnim institucijama i društve bez korupcije SDP poziva na jačanje stabilnosti demokratskog sustava nakon 30 godina postojanja demokracije u Hrvatskoj. Govoreći o sudstvu SDP govori kako je pravosuđe oslonac vladavine prava i učinkovite borbe protiv korupcije. Ubrzo potom se poziva na digitalizaciju sudstva, ali nakon toga u svim navedenim mjerama nema odgovora na jednostavno pitanje koje glasi:”Kako ubrzati radu sudova, kako postići da sudski slučajevi ne traju po 10 i više godina” što je osnovni problem našeg pravnog sustava.

Govoreći o našoj demografskoj situacija u programu se navodi da je ona katastrofalna i da dramatična depopulacija ugrožava nacionalne interese. Potom se priča o tome kako će povećanje osobito minimalne plaće zajedno s povećanjem sigurnijih oblika zapošljavanja dovesti do smanjenja depopulacije, do smanjenja odlaska mladih iz Hrvatske. To je 100 % istina, ali ujedno ukazuje kako su ga različite osobe pisale njegove različite dijelova programa. Ranije se navodi da je cilj slati mlade na edukaciju izvan Hrvatske,a potom se navodi da je cilj zadržati mlade u Hrvatskoj što samo po sebi baš i nema neke logike pošto znamo da će dio onih koji otiđe van na edukaciju neće vratiti u Hrvatsku.

Na kraju programa se navodi nužnost uvođenja eura i ulaska Hrvatske u Schengen bez da se konkretno navode beneficije Hrvatske tim potezima. Zanimljivo je za još primjetiti da se nigdje u programu ne spominju migranti što znači da je SDP svjestan njihove popularnosti u našem društvu.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] što smo pročitali i komentirali prvo program Restart koalicije, potom HDZ-a, Stranke s imenom i prezimenom došlo je vrijeme za pogledati onaj Domovinskog pokreta […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina