europski-parlament

Europski parlament i rasizam

Prošle godine Europski parlament je bio donio rezoluciju kojom zahtjeva donošenje Povelje o temeljnim pravima Afrikanaca u Europskoj uniji. Tom rezolucijom se pored ostalog tražilo da Europske države priznaju svoju povijesnu krivnju za robovlasništvo i genocide u Africi,a istovremeno su se osudili Afrofobični napadi na prije svega migrante i izbjeglice.

Nakon te prošlogodišnje rezolucije kojom je pored ostalog za loše školske rezultate djece porjeklom iz Afrike Europski parlament optužio europski strukturalni rasizam ovaj tjedan je Europski parlament uspio nadmašiti samog sebe. Strani i domaći mediji su prenijeli vijest o donošenju ove rezolucije bez detaljnijih objašnjenja rezolucije pa ćemo se mi s tim ovdje baviti.

U svojoj rezoluciji Europski parlament je na početku kritizirao situaciju u SAD kombinirajući istinu i laži zajedno tako da na primjer navodi „američka policija rasistički koristi pretjeranu smrtonosnu prema crncima” što je laž. Prema službenim američkim podacima Afroamerikanac ima 24.2 % manju šansu da bude upucan od strane policije nego pripadnici drugih etničkih skupina. Pored ostalog govoreći o SAD parlament je osudio najavu predsjednika Trumpa da će poslati armiju ako se stanje ne smiri smatrajući da je ta najava dovela do jačanja demonstracija u SAD ??

Vrativši se iz bavljenja situacijom u inostranstvu natrag u Europsku uniju parlament je osudio Salvinija, Le Pen, Orbana i druge domoljubno nastrojene političke lidere bez da je naveo njihova konkretna imena smatrajući ih odgovornim za porast rasizma u svojim državama. Potom je osuđeno navodno rasno profiliranje koje provodi policija pri čemu je naravno potpuno ignorirano da više od 50 % osuđene mlađe populacije u zatvorima spada u migrante ili potomke migranata.

Gledajući prema budućnosti Europski parlament zahtjeva da se u našim državama provedu sljedeće promjene:

1) U naše obrazovne sustave trebalo bi se uvesti učenje povijesti crnaca (citat)

2) Provoditi educiranja kako bi se uništio rasizam i promovirala raznolikost

3) zabrana rasno profiliranja koje provodi policija

4) Pojačano financiranje NGO-a koji se bore protiv rasizma i diskriminacije

5) Priznanje zločina počinjenih od strane Europljana protiv crnaca, Roma i drugih.

Za kraj rezolucija Europskog parlamenta navodi da sloboda izražavanja ne štiti one koji se pozivaju na nju od optužbi za rasizam. Nužno je još naglasiti da su zastupnici osudili sve one ekstremiste i rasiste koji iskrivljuju povjesne, statističke i naučne podatke u cilju rasizma, a ujedno su osudili i jedino bijeli suprematizam što samo po sebi za nas zvuči rasistički.

Sve u svemu svojom rezolucijom Europski parlament je izazvao vanjskopolitički incident s SAD-om, ponovno potvrdio ograničavanja slobode govora i uz put doveo u pitanju korištenje neupitnih statističkih podataka koji na primjer tvrde da bijelac u Engleskoj ima 25 % veću šansu da umre u prvih 24 sata nakon uhićenja nego crnac. Kao zagovornici demokracije uvijek smo smatrali da Europski parlament treba preuzeti kontrolu u Europskoj uniji na mjestu autokratske komisije, ali gledajući ovu i druge rezolucije očito moramo promjeniti mišljenje o tome.

Za ovu rezoluciju kojom se traži učenje povijesti crnaca, pojačanom financiranju NGO-a, promoviranju raznolikosti i ostalog su glasovali po očekivanju eurozastupnici SDP, ali i neočekivano eurozastupnici HDZ-a (str. 336). Jedino Ruža Tomašić koja izlazi na parlamentarne izbore na listi Domovinskog pokreta nije podržala ovu rezoluciju.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vinko Buretić
Vinko Buretić
2 godine prije

Ovi su izgubili zdravu pamet.

Vinko Buretić
Vinko Buretić
2 godine prije

Hoće li se Osmanlije tj. Turci ispričati za sve ono što su načinili kad su krenukli prema Beču ? Hoće li se engkezi isričati i naknaditi štetu Hrvatima što su 1945. Hrvate predali Titovim koljačima na istrjebljenje ? Europa je poludjela !!!

trackback
2 godine prije

[…] u pravu. Tom rezolucijom se traži pojačano financiranje nevladinih organizacija kako bi oni bolje promovirali multikulturalnost i migracije što znači da je njihov neupitni cilj promjena državne i nacionalne politike na područjima gdje […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina