The-national-endowment-for-democracy

Zabrane NGO-a

Europski sud pravde u kojem kao što smo ranije rekli sjede pored ostalih osobe koje nikada ranije nisu bili suci je potpuno očekivano prije približno dva tjedna dana donio novu presudu protiv Mađarske.

Još 2017 godine Mađarska je bila donijela zakon na temelju kojeg su se sve nevladine organizacije koje ovise u stranom financiranju bile prisiljene registrirati se i na svojim dokumentima/internet stranicama napisati da ovise o stranoj podršci. Na kraju 130 takvih organizacija u Mađarskoj se registiralo dok je 6 njih bojkotiralo zakon koji su dali na sud.

Taj zakon u Mađarskoj nije niti približno jedinstven na svijetu ili u zapadnim državama pošto dosta njih ima vrlo srodnu legislaturu. Među državama s srodnom legislaturom mi nalazimo Izrael, Rusiju, Indiju, a na kraju krajeva čak i SAD pošto niti jedna od njih ne želi da u njoj bude aktivna organizacija financirana iz stranih izvora.

Izrael je tako bio donio 2016 godine zakon kojim se traži „transparentnost” NGO-a financiranih iz inostranstva jer oni ne zastupaju interese Izraela. Nešto vrlo slično je bila učinila i Rusija 2012 godine kada donosi NGO zakon o stranim agentima. Taj zakon je bio vatreno kritiziran od SAD-a pošto su prije svega NGO-i financirani iz ove države postali žrtva zakona, na što je Rusija izjavila da i SAD ima sličan zakon. U određenom smislu Rusije je bila u pravu pošto SAD ima Foreign Agents act iz 1938 godine koji je doživio update kako bi se nosio s organizacijama financiranim iz inostranstva. Kako smo spomenuli i Indija samo ćemo ovdje navesti kako ona ima Foreign Contribution Act iz 2010 što je dovelo do ukidanja 13.000 NGO-a u razdoblju 2017-18 godina.

Glavna kritika protiv takozvanih nevladnih organizacija se tiče kao što smo vidjeli stranog financiranja i na taj način stranog utjecaja na državnu politiku. Ako ćemo pitati Mađarsku vladu demokratski legitimitet se može ostvariti samo kroz demokratske izbore, a ne skrivenog stranog financiranja.

Slično svima njima i Kina je donijela 2016 godine svoj zakon o nevladinim organizacijama financiranim iz inostranstva. Po tom zakonu koji je u Kini stupio na snagu 2017 godine približno 7.000 takvih organizacije je trebalo naći kineskog sponzora i biti registrirano na policiji. Kao razlog za donošenje takve odluke se navodi da ove organizacije rade protiv kineskih nacionalnih interesa i protiv etničkog jedinstva Kine promovirajući podjele u društvu.

Još prije 6 godina Carnegie Endowment For Internatial Peace je izašao s studijom koja tvrdi da ideja nevladinih organizacija financiranih iz inostranstva za promociju demokracije i prava izumire. Po toj studije revolucije u Ukrajini i Gruziji prdvođene nevladinim organizacijama su otvorile oči država koje su ranije dopuštale strane NGO na svom teritoriju. Internacionalne ili preciznije zapadne reakcije na to blokiranje rada nevladinih organizacija su bili državni politički pritisci na vlade da ih prihvate kao i stvaranje novih internacionalnih zakona kojim se štite NGO-i.

Tim riječima iz 2014 godine dolazimo danas do presude Europskog suda pravde koja naređuje Mađarskoj da ukine ograničenja rada nevladinih organizacija koje su financirane iz inostranstva. Za kraj red nam je spomenuti i rezoluciju Europskog parlamenta koja dokazuje da su Kina, Rusija, Mađarska i drugi koji blokiraju nevladine organizacije financirane iz inostranstva u pravu. Tom rezolucijom se traži pojačano financiranje nevladinih organizacija kako bi oni bolje promovirali multikulturalnost i migracije što znači da je njihov neupitni cilj promjena državne i nacionalne politike na područjima gdje su NGO-i koji primaju novac iz inostranstva aktivni.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina