Demonstracije u Izraelu

  Nakon kratke pauze u vladanju 29 prosinca 2022 u Izraelu premijer ponovno postaje Benjamin Netanjahu. To njegovo formiranje vlade je postalo okidač za demonstracije u Izraelu koje već više od mjesec dana potresaju državu.

  Državljani Izraela su kao i oni mnogih drugih zapadnih država vatreno podjeljeni na nacionaliste i globaliste. Ova društvena podjela je iskrenija, manje manipulirana od stranaca nego ona kod nas ili u Njemačkoj/Italiji… Ona je puno iskrenija jer Izrael kao i SAD, Kina, Rusija, Mađarska… ne dopuštaju strano financiranje „nevladinih” organizacija.

  Zbog te otvorene društvene podjele u Izraelu je od travnja 2019 pa do danas održano 5 parlamentarnih izbora. Parlamentarni izbori u travnju i rujnu 2019 su završili nerješeno, a isto se dogodilo i s izborima 2020 godine.

  Nakon izbora 2021 dolazi do formiranja liberalne vlade Izraela pošto su stranke ove političke opcije osvojile 61 od 120 mjesta u parlamentu. Riječ je bila o koalicionoj vladi koja se u travnju 2022 nakon manje od 12 mjeseci vladanja počela raspadati.

  Kako se članovi koalicije nisu mogli više o ničemu dogovoriti oni su u izbornu kampanju ušli pored ostalog s povikom „Glas za nas je Glas za Istanbulsku konvenciju”. Svađe unutar ove koalicije kao i zalaganje za Istanbulsku su birači kaznili na izborima održanim 1 studenog 2022 godine.

  Na tim izborima nacionalističke stranke osvajaju 64 mjesta u parlamentu, dok liberalne osvajaju 51 mjesto. Zbog toga možemo samo konstatirati da su nakon više od 12 mjeseci liberalne vladavine Izraelci zaključi da im to ne treba.

  Većina Izraelaca je jasno na izborima pokazala što žele, ali poraženi kao u slučaju Brazila i SAD-a se nisu mirili s porazom. Za razliku od ova dva navedena slučaja u Izraelu poraženi nisu krenuli u juriš na parlament ili išta sličnog nego su pokrenuli demonstracije.

  Nova vlada Benjamina Netanjahua je službeno preuzela vlast u Izraelu 29 prosinca 2022, a već polovicom siječnja započinju demonstracije. Od tada do danas one nisu prestale.

  Najveći broj demonstranata protiv nove vlade je oporba okupila 21 siječnja u Tel Avivu kada je navodno demonstriralo 110 000 stanovnika. Zašto su oni demonstrirali je teško zaključiti. Jedan od razloga koje BBC navodi je „ova vlada neće biti dobra za LGBT osobe, siromašne i Palestince”. Bivši liberalni premijer Yair Lapid na demonstracijama izjavljuje „sve do naše pobjede mi nećemo odustati”.

  Sigurni smo da oni viču i da je njihovo demokratsko pravo da demonstriraju, ali u čemu se onda oni razlikuju od obožavatelja Trumpa i Bolsonara. Ti obožavatelji kao i liberalna opozicija u Izraelu odbijaju priznati rezultat demokratskih izbora !?

  Sve u svemu ako vjerujemo zapadnim izvorima svake subote u Izraelu sada već više od mjesec dana demonstrira više od 100 tisuća osoba. Riječ je o osobama koje pokušavaju srušiti najuvjerljivije izabranu Izraelsku vladu u posljednjih 8 godina. Taj demokratski mandat vlade osporava ne samo izraelska opozicija nego i zapadni mediji. Tako je na primjer The Guardian izjavio da je Netanjahu dobio „samo” 30 tisuća više glasova nego opozicija pa stoga…

  Liberali i Zapadni mediji mogu vikati koliko žele, ali činjenica ostaje da je Bibi pošteno pobjedio na izborima. Svi glasači su znali sve o njegovim pravnim problemima, ali su ipak glasovali za njega. On im je ipak bio draži od liberala koji se međusobno kolju za pozicije i o Istanbulske konvencije.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina