Izrael i Istanbulska

  Ovogodišnja raspadajuća izraelska vlada je najavila potpisivanja Istanbulske konvencije. Ta najava predstavlja za Izrael radikalnu promjenu koja može imati efekat na cijelo društvo.

  Današnji građani, današnji birači Izraela su oštrom podjeljeni između nacionalista koje vodi Benjamin Netanjahu i možemo to tako reći liberala koje sada vodi premijer Yair Lapid (slika). 

  Ova podjela građana je svima postajla očita nakon parlamentarnih izbora koji ponovno, ponovno i ponovno završavaju nerješenim rezultatom (2019/20). Do izborne odluke će na kraju doći tijekom proljeća 2021 godine nakon koji vladu formira u teoriji liberalna koalicija.

  One osvaja vlast zahvaljući 61 osvojenom mjestu u parlamentu dok ih u opoziciji Netanjahu ima 59. Novoformirana liberalna vlada Izraela se počela raspadati već u travnju 2022, znači manje od 12 mjeseci nakon svog formiranja.

  Kako ta vlada nije mogla riješiti svoje unutrašnje problema kao niti stvari koje muče stanovnike Izraela ona se okrenula Istanbulskoj konvenciji. U skladu s tim kontaktirala je Vijeće Europe najavljujući njeno potpisivanje što je naravno bilo prihvaćeno. Na kraju do potpisivanja nije došlo zbog nacionalistički nastrojenih stranaka i raspada liberalne vlade.

  Prije nego što obratimo daljnji pogled na događaje u Izraelu red nam je navesti na osnovu drugih primjera zašto se istanbulskoj protive konzervativci. U teoriji cilj Istanbulske konvencije je borba protiv nasilja nad ženama, dok je ona u realnosti puno više od toga.

  Kako bi skužili što je Istanbulska trebamo pogledati izvještaje koje piše Grevio po pitanju njenog provođenja. Grevio koji je stvoren u cilju kontrole provođenja Istanbulske konvencije kritizira države po tucetu nevezanih pitanja.

  Konkretno Grevio je kritizirao Italiju jer interpretira rodnu jednakost u smjeru obitelji i majčinstva što je po njima pogrešno. Potom je ova organizacija za kontrolu provođenja Istanbulske konvencije osudila Italiju zbog zatvaranja luka ilegalnim migrantima,a na kraju i smanjivanje financiranja migranata.

  Slično nam govori i izvještaj o provođenju Istanbulske o Španjolskoj. U njemu se hvali Španjolska jer 75 – 85 % azilanata koji se pozivaju na bjeg od obiteljskog nasilja dobiju azil. Nakon ove pohvale dolazi i kritika jer Španjolska obradi ilegalne migrante za samo 4 dana u enklavama Ceuta i Melila. To je po mišljenju Grevio stručnjaka prekratko vrijeme da bi traumatizirane azilantkinje dale zahtjev za azilom zbog obiteljskog nasilja.

  To promoviranje prava nedržavljana i promoviranje roda predstavlja za Izrael ogromni problem i razlog zašto do sada nije potpisao Istanbulsku. Zbog čak 3 članka Istanbulske konvencije Izrael ju nije u stanju ili nije bio u stanju potpisati.

  Prvi problematični članak je onaj pod brojem 59. Taj članak regulira boravišne dozvole za žrtve obiteljskog nasilja. On je realno gledajući za Izrael maleni problem, dok veći predstavlja članak 60. Taj članak zahtjeva da sve potpisnice Istanbulske konvencije davaju azil ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja. Državna politika Izraela je da praktički nikome ne daruje azil, pa su nuspojave ovog članka jasne.

  Posljednji i ujedno najproblematičniji članak Istanbulske za Izrael nosi broj 77. On se bavi teritorijem na kojim se provodi Konvencija. Za Izrael ne dolazi u obzir da se on odnosi za okupirana palestinska područja i tamošnje Palestince.

U stvarnosti postoji još tucet članaka Istanbulske koji su problematični za Izrael, ali navoditi ih sve nema smisla. Ukratko potpisivanje ove Konvencije bi za Izrael predstavljalo radikalnu društvenu promjenu.

  Na odgovor da li će do te promjene doći ćemo trebati pričekati rezultat parlamentarnih izbora u studenome 2022. S tim čekanjem se pomirila i liberalna vlada u raspadanju koja je priznala da trenutačno nema mandat za potpisivanje. U određenom smislu ovogodišnji izbori u Izraelu će biti Za i Protiv Istanbulske konvencije.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Na kraju su se članovi ove liberalne vlade uspjeli posvađati tako da je ona trajala manje od 12 mjeseci. Raspad vlade je doveo do novih izbora na koje liberalne stranke izlaze s povikom „Glas za nas je Glas za Istanbulsku konvenciju”. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina