Vječiti prosvjedi

  Izrael potresaju u pravom smislu te riječi vječiti prosvjedi protiv „Bibijeve” vlade. Riječ je o prosvjedima koji su započeli 07 siječnja 2023, a traju i dan danas.

  Benjamin Bibi Netanyahu koji sada ima gotovo 74 godine je najdugovječniji premijer u povijesti Izrael. Njegova prva vladavina je krajem 20 stoljeća trajala 3 godine (1996-99) dok je druga trajala 12 godina (2009-21). Nakon tog njegovog dugog razdoblja vladanja na scenu stupa liberalna opozicija koja 2021 uspjeva formirati vladu.

  Na kraju su se članovi ove liberalne vlade uspjeli posvađati tako da je ona trajala manje od 12 mjeseci. Raspad vlade je doveo do novih izbora na koje liberalne stranke izlaze s povikom „Glas za nas je Glas za Istanbulsku konvenciju”.

  Ta politika im se na kraju obila o glavu pa su izgubili parlamentarne izbore na kojima su konzervativne snage osvojile 64 od 120 mjesta u parlamentu. Zahvaljujući toj većini prvo su glasovanjem 64 naprema 45 izabrali predsjednika parlamenta, a potom i vladu. Mediji su tu najavu formiranja vlade popratili izjavama da je riječ o najdesnijoj, najkonzervativnijoj vladi u povijesti Izraela.

  Nova vlada Benjamina Netanyahua je službeno formirana 29 prosinca 2022 godine. To formiranje vlade CNN pratio tekstom u kojem navodi da niti jedan kulturni političar ne bi smio imati posla s njom. OK CNN nije baš to rekao nego je spomenuo imena „terorista, radikala i kriminalaca” koji su članovi ove vlade.

  U određenom smislu to biva ujedno okidač za demonstracije liberalne snaga protiv ove vlade. Riječ je o demonstracijama koje započinju odmah nakon novogodišnjih praznika, samo 9 dana nakon formiranja vlade. Time želimo naglasiti kako vlada svojim odlukama nije imala vremena isprovocirati demonstracije !?

  Ako spadate među one koji razmišljaju svojom glavom pa se pitaju zašto su započele demonstracije protiv vlade odgovor pa baš i nećete dobiti. BBC ga pokušava dati navodeći: „Ova vlada neće biti dobra za LGBT osobe, Palestince i siromašne”. Bivši liberalni premijer čija vlada se raspala je potom dodao da će demonstracije trajati sve do naše pobjede (obaranja vlada ?).

  U siječnju 2023 nitko nije ozbiljno primio riječi bivšeg liberalnog premijera, ali sada smo već u kolovozu. Nitko stvarno nitko nije očekivao da će se demonstracije održavati na 150 mjesta u ljetnim mjesecima !? Sve u svemu demonstracije protiv vlade se održavaju već 31 tjedan i očito je da nitko ne misli popustiti.

  Dok su se na početku demonstracije temeljile na borbi protiv esktremističke i rasističke vlade one potom mijenjaju cilj. Sada je proklamirani cilj demonstranata spriječiti reformu pravosuđa u Izraelu. Riječ je o reformi kojom se pokušava regulirati jedna od tamošnjih pravnih nejasnoća.

  Konkretno Izrael spada u maleni broj država koji nemaju Ustav. To u određenom smislu znači da tamošnji Vrhovni sud svojim presudama odlučuje što je „ustavno”, a što to nije. Pravosudnom reformom Bibijeve vlade te ovlasti se oduzimaju  Vrhovnom sudu i prebacuju na parlament. Drugim riječima osobe koje imaju izborni mandat će odlučivati što je ustavno, a ne „pravni tehnokrati”.

  Liberalni ili kvazi liberalni demonstranti koji odbijaju priznati izborni poraz i mandat nove vlade inače uživaju podršku Bidenove administracije. Ta podrška američkog predsjednika demonstrantima je postala svima očita kada je ovaj na CNN-u govorio o ekstremistima u izraelskoj vladi. Praktički istovremeno Svjetski Židovski Kongres vodi PR kampanju u SAD-u s ciljem podrške demonstrantima.

  U određenom smislu Benjamin Netanyahu nastavlja po svom i ignorira demonstrante. On zna da ima 64 zastupnika, a da mu je 61 nužan za većinu u parlamentu. Isto tako on biva svjestan da mu je ovo vrlo vjerojatno „posljednji bal” pa mu cilj biva održati se na vlasti 4 godine. Dobar dio njegovih koalicionih partnera su proglašeni ekstremistima i radikalima. Oni stoga znaju da se u slučaju pada vlade neće vratiti na vlast pa nemaju što izgubiti, znači neće kapitulirati.

To su ujedno razlozi zašto niti vlada. Normalno demonstranti koji žele oboriti demokratski izraženu volju Izraelaca neće popusti zbog podrške izvana pa demonstracije traju i traju.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina