Airbus

Trgovinski rat

Krajem prošle godine započela je prva faza trgovinskog rata između Europske unije i SAD. U toj prvoj fazi ovog sukoba SAD je dignuo poreze na uvoz dijela proizvoda iz Europske unije, a za manje od mjesec dana ulazimo u drugu fazu ovog rata kada će SAD još dodatno povećati porez na uvoz iz EU.

Ovaj trgovinski rat svoj izvor ima u državnim subvencijama koje je Europska unija dala svom proizvođaču zrakoplova Airbus-u, a SAD svom proizvođaču Boeing-u. Riječ je o 16 godina dugom trgovinskom sporu tako da je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) još 2010 i 2011 godine presudila da su Europska unija i SAD davali protuzakonite subvencije svojim proizvođačima aviona.

Najnovija presuda u ovom dugogodišnjem sporu je donesena u listopadu 2019 godine kada je SAD dobio dopuštenja WTO-a da kazni Europsku uniju s 7.5 milijardi dolara uvoznih poreza zbog nezakonite financijske pomoći u dizajniranju i gradnji aviona A350 i A380. U skladu s tom presudom SAD je 5. listopada 2019 godine donio odluku o 25 % porezu na uvoz sira, likera i drugih ciljanih europskih proizvoda što je dovelo do stvaranja zaliha u Americi prije nego što zakon stupi na snagu.

Tom odlukom SAD je pokrio samo dio odštete koju je imao pravo tražiti pa su se sljedećih 8 mjeseci vodili žestoki pregovori kako bi se spriječilo širenje trgovinskog rata. Neuspjeh ovih pregovore je doveo do odluke američke vlade da aktivira novi porez na uvoz proizvoda iz Europske unije.

Ovaj novi američki porez na uvoz iz Europske unije koji stupa na snagu 26 srpnja 2020 godine će biti težak 3.1 milijardi dolara i ticati će se proizvoda koje izvoze tvrtke iz Španjolske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Na udaru ove nove američke odluke će se za početak naći luksuzni proizvodi tvrtki Givenchy, Hermes, Pernod Ricard, Louis Vuitton i drugih što je dovelo do drastičnog pada cijena dionica navedenih kompanija.

Komentirajući tu svoju odluku Američka vlada je najavila da će redovno mijenjati kompanije i proizvode koje će biti žrtve ovog poreza kako bi sveukupna europska ekonomija što snažnije osjetila nezadovoljstvo SAD-a. Europska unija je izrazila nezadovoljstvo navodeći da je gotovo suludo u doba korona virusa i gospodarskog poremećaja koji je on proizveo uvoditi nove uvozne poreze koji mogu iznositi čak i 100 %.

Ne obazirujući se na ove proteste u prošli utorak ministarstvo trgovine SAD-a je proširilo popis proizvoda koji mogu biti izloženi uvoznoj carini dodajući peciva, votku, pivo, džin, masline i drugo iz ciljanih europskih država. Do sada jedini stvarni europski odgovor na uvozne poreze je bio kontrazahtjev Europsku unije koja traži 11.2 milijardi dolara visoku odštetu od SAD-a zbog protuzakonitih subvencija Boeing-u. Američka vlada s druge strane tvrdi da će ta odšteta iznositi samo 300 milijuna dolara,a istina će se znati u rujnu 2020 godine.

Dok se tako SAD i Europska unija nalaze u trgovinskom ratu, Kina koja je isto izložena američkim trgovinskim sankcijama je iskoristiti situaciju i pružiti ruku Europskoj uniji. Kina je tako putem bivšeg dužnosnika predložila Europskoj uniji suradnju u zajedničkoj borbi protiv agresorskih nastrojene jedini supersile, SAD-a.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] komore mi ne znamo gdje ćemo s 50 – 60 % naših vinski zaliha. Kao što smo ranije pisali SAD je pokrenuo trgovinski rat protiv Europe uvođenjem uvoznih carina koje su na kraju udarile i po nama kada govorimo o vinu. Te uvozne […]

trackback
2 godine prije

[…] danas vodi trgovinske ratove s praktički svim razvijenim državama. S jedne strane ona vodi trgovinski rat niskog inteziteta protiv Europske unije dok s druge strane vodi prije svega tehnološki trgovinski rat s Kinom gdje je trenutačno […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina