Zulu_Culture

Bantu

   Kao što nam danas još uvijek nije jasan proces koji je doveo do formiranja žute rase prije približno 7.000 godina tako nam nije jasan niti proces formiranja Bantu naroda koji se u narodu popularnije zove crnci ili crna rasa. Jedino što nam sada nauka govori je da su narod Pigmeja i narod Bantu imali zajedničkog pretka prije 60-70 tisuća godina.

   Bez obzira na to što ne znamo proces koji je doveo do ovog formiranja mi znamo da do njega dolazi na graničnom području današnjeg Kameruna i Nigerije prije približno 3-4 tisuće godina. To je inače doba kada u središnjoj, istočnoj i južnoj Africi žive narodi Pigmeja i Bušmana koji su prije 40.000 godina bili duplo veći od svih drugih subsaharskih naroda. Osim njih u Africi tada još žive Kušiti i Niloti čime zaključujemo demografsku slike Afrike prije 3 tisuće godina.

  Knjiga Opće povijest Afrike čiji autor je UNESCO nam govori što se potom dogodilo. Bantu narod se u svojoj postojbini počeo baviti poljoprivredom dok je istovremeno otkriveno željezo. Danas ne znamo da li je do oba ova otkrića oko tisuću godina prije Krista Bantu narod došao samostalno ili mu je to znanje preneseno iz Egipta, ali rezultat toga danas svi znamo.

  Taj rezultat se danas naučno zove Bantu ekspanzija ili uličnim riječnikom Bantu migracija. Ona započinje približno tisuću godina prije Krista kada počinju naseljavati područje prvo ekvatorijalne Afrike, a potom i njena druga područja. Sve u svemu jedan ogranak ove migracije, invazije se kretao uz zapadnu obalu Afrike dok je njen drugi ogranak iskoristio rijeku Kongo za svoje širenje u središnju i istočnu Afriku. Na kraju približno 300-500 godine poslije Krista Bantu narod će stići na ono što danas nazivamo Kvazulu-Natal u Južnoafričkoj republici. Na samom početku 21 stoljeća potomci tih Bantu migranata su činili 70 % stanovnika Južnoafričke republike dok je u ostatku Afrike za prvobitne stanovnike situacija bila puno gora.

  To nam dokazuje naučna studija iz 2005 godine imena “Genetička povijest zapadne Bantu migracije” koja spominje dramatični nestanak muške i ženske genetičke linije prethodnih stanovnika zapadne obale Afrike. Konkretno studija spominje da je u Angolskoj regiji Cabinda došlo do potpune zamjene stanovništva dok i ostale stručne knjige kao na primjer Routledge International Handbook of Migration Studies iz 2019 godine spominju zamjenu dotadašnjeg stanovništva Afrike.

  Sve u svemu oko 1500 godine poslije Krista Bantu narod je bio raširen cijelom Afrikom, a zbog svoje tehnološke slabosti je postao glavna žrtva trgovaca robljem. Tako nam omiljena knjiga Angele Merkel imena The Transformation of the World govori da je iz Afrike u Ameriku otpremljeno 12.5 milijuna robova, dok je u muslimanske zemlje ne računajući Egipat otpremljeno njih 11.5 milijuna (stranice 150-151) koji praktički nisu tamo ostavili nikakve potomke.

  Rezultat dolaska crnih robova na Američki kontinent nam predstavlja tamošnja današnja afroamerikanska populacija. Genetička analiza tog stanovništva SAD-a iz 2009 godine nam tako ukazuje da su 71 % direktni potomci naroda Bantu (u analizi napisano Niger-Kordofanian), 13 % bijelaca (bivših robovlasnika ?), a samo njih 8 % predstavljaju potomke drugih afričkih naroda čime završavamo s našom pričom o povjesnom formiranju Bantu naroda ili laički govoreći modernih crnaca. Za kraj ćemo još samo da je Pigmeja koji su nekada bili dominatan narod Afrike danas ostalo samo njih 200.000.

4.2 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] bili crnci s plavim očima. Činjenica da crnci u doba dolaska prvih stanovnika u Skandinaviju u današnjem smislu te riječi nisu niti postojali nije spriječila državnu televiziju u pravljenju ovog “edukativnog” […]

trackback
3 godine prije

[…] Priču o ovom genocidu mi započinjemo 1550. Tada Herero narod iz crnačke, Bantu skupine naroda migrira na područje današnje Namibije. Prvo će se Herero narod naseliti u sjevernoj Namibiji […]

trackback

[…] Nigerije oni su istrebljivali autohtone stanovnike. Zbog toga danas u Kongu jedino žive pripadnici Bantu naroda ili drugim riječima one koje najčešće nazivamo […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina