IMD

Ljestvica konkurentnosti

Prošlog tjedna je u Švicarskoj objavljena ljestvica konkurentnosti po kojoj smo 60 od 63 države u svijetu. Kako naši mediji uživaju u prenošenju negativnih vijesti o Hrvatskoj, širenju depresije teško je naći ijedan medij koji tu vijest nije prenio,a i sama vlada ju je komentirala.

Ono što je malo tko komentirao je bilo zašto stojimo tako loše na ljestvici konkurentnosti. Slobodna Dalmacija je nešto ozbiljnije o tome govorila,a indeks i mnogi drugi prilično površno jer ono što otkriva ljestvica konkurentnosti se nalazi u potpunoj suprotnosti s slikom koji su stvorili domaći mediji o stanju u Hrvatskoj.

Ljestvica konkurentnosti nam tako ukazuje da glavnu boljku našeg gospodarstva ne predstvlja državna uprava nego nesposobni menadžeri. Riječ je o menadžerima koji uopće ne ulažu u usavršavanje svojih zaposlenika,a njihov odnos prema talentiranim ljudima nećemo puno objašnjavati. Samo ćemo reći da u neku hrvatsku tvrtku zajednu uđu Lee Iacocca, Bill Gates i Albert Einstein naš tipični menadžer bi ih naglavačke izbacio jer što mu oni imaju soliti pamet. U prevodu Hrvatske tvrtke su posljednje u svijetu po ulaganju u zaposlenike i nalaženju, zapošljavanju talentiranih ljudi.

Naši menadžeri su pretposljednji u svijetu po motiviranju zaposlenika, zadržavanju educiranih radnika i iskorištavanju poslovnih prilika. Mogli bi reći da način upravlja naših menadžera vrlo dobro definira pojam kilo mozga dvije marke i to je jedan jako dobar razlog za naš neuspjeh. Njihove priče o visokom porezima i davanjima na plaću su samo priča, da ne kažemo ovdje neistine. Prosječna domaća bruto plaća u ožujku 2020 je iznosila 9181, a neto 6713 kuna što znači da neto udio u bruto iznosi 73.12 %, dok je u Njemačkoj taj isti udio iznosio 63.01 % što znači da su tamo davanja na prosječnu plaću veća nego u Hrvatskoj. Naravno postoje i drugi razlozi osim nesposobnosti naših menadžera za našu užasnu kompetitivnost kao na primjer nemogućnost birokracije da izda uporabnu dozvolu u roku od 12 mjeseci iako po zakonu to trebaju učiniti u roku 60 dana. Bez obzira na to nužno je naglasiti da bi menadžeri prvo trebali gledati deblo u svom oku, a tek onda ivericu u tuđem.

Dok nam tako poduzetnici ruše konkurentnost u čemu imaju podršku naše birokracije školski sustav ju diže. Po svim parametrim školskog sustava mi spadamo među 10 najboljih na svijetu. Nema nikakve veze da li govorimo o odnosu broja učenika i učitelja u osnovnim i srednjim školama ili broju žena s diplomama mi spadamo među prvih 10 na svijetu. Očito tako visoko mjesto našeg školskog sustava mnogima smeta pa stoga već desetljeće i duže žele reformirati taj sustav namjesto da se bave reformiranjem onoga što kod nas ne funkcionira.

Za kraj red bi bio usporediti nas s nama bliskim državama. Po očekivanju najbogatije bivše komunističke države se nalaze na najvišim pozicijama tako da je prva među njima Češka koja zauzima 33 mjesto na ljestvici konkurentnosti nakon čega dolazi Slovenija na 37 i Poljska na 38 mjestu,a potom dolaze iznenađenja. Slovačka koju mnogi navode kao primjer nama je druga najgora bivša komunistička članica EU i nalazi se na 53 mjestu ispod Rumunjske koja je 49 i Bugarske na 48 mjestu. Složiti ćemo se da taj poredak države predstavlja za sve nas iznenađenje pošto se najsiromašnija članica EU Bugarska nalazi po konkurentnosti ispred Hrvatske, Slovačke i Rumunjske.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] mrze indeks konkurentnosti pošto nam on govori da su nesposobni. Preciznije bi bilo reći iznimno nesposobni i povodom toga da su oni krivi za naše gospodarske […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina