Indeks slobode medija

Početkom svibnja indeks slobode medija je bila jedna od vijesti koje su svi prenijeli. Zavisno od medijskih interpretacija Hrvatska u ovom indeksu stoji dobro ili užasno, a mi ćemo danas govoriti o realnosti.

  Indeks slobode predstavlja samo još jedan od drugih bezbrojnih navodno poštenih svjetskih ljestvica. Osim indeksa slobode imamo indeks konkurentnosti, naš “omiljeni” Doing Business koji je bio indeks lakoće poslovanja i druge.

  Konkretno domaći poduzetnici mrze indeks konkurentnosti pošto nam on govori da su nesposobni. Preciznije bi bilo reći iznimno nesposobni i povodom toga da su oni krivi za naše gospodarske probleme.

  S druge strane oni i političari su voljeli spominjati indeks lakoće poslovanja. Oni su prosto obožavali ovaj indeks pa su se vlade hvalile kada bi Hrvatska na njemu napredovala. Dok su domaći kvazi ekonomisti i političari gledali Doing Business kao sveto pismo stvarni ekonomisti su ga prezirali.

  Na kraju se dokazalo da su oni koji nisu vjerovali tom indeksu bili makroekonomski gledajući u pravu. Govorimo makroekonomski, a ne društveno pošto oni koji su se protivili Doing Business indeksu nisu napredovali za razliku od ovih drugih. Službeno govoreći Doing Business, ljestvica lakoće poslovanje je bila velika laž pa je stoga prošle godine ukinuta.

  Neki od Vas su se sigurno upitali zašto govorimo o Doing Business u tekstu o indeksu slobode ? Odgovor bi glasio: „jer je i on velika laž”. U određenom smislu, samo u određenom smislu to priznaje i indeks slobode medija. Njegovi autori su naveli da se ovogodišnji indeks slobode ne može usporediti s prošlogodišnjim zbog izmjenjene metodologije !?

  Gubitkom ove usporedbe indeks slobode medija u određenom smislu gubi svoj smisao. On gubi smisao pošto se ne može usporediti koliko je neka država napredovala ili pala na ljestvici što dovodi u pitanje njeno poštenje. Da li promjena metodologije govori da je prijašnja ljestvica bila loša ili sadašnja ?

  Bez obzira što sastavljač ovog indeksa govori da nije moguće usporediti onaj od prošle godine i ovogodišnji mi ćemo to učiniti. Prošle godine je na ovoj ljestvici Hrvatska zauzela 56 mjesto. Bili smo iza Rumunjske (48), Senegala (49), revolucijom zahvaćenog Čilea (54) i jedva bolji od Bosne i Hercegovine (58).

  Na ovogodišnjoj ljestvici mi smo postali hit. Preskočili smo Sloveniju koja je ranije bila 36, Rumunjsku, Italiju (ranije 41), Čile, a od Bosne i Hercegovine smo pobjegli. Ukratko Hrvatska se danas nalazi na 48 mjestu ove ljestvice.

  Kako se to dogodilo nitko ne zna osim autora nove ljestvice. Oni očekuju zajedno s našim medijima da zaboravimo sve ranije ljestvice i prihvatimo ovogodišnju kao sveto pismo. To tako ipak ne ide tako za one koji nisu zaboravili razmišljati svojom glavom.

  Ovaj indeks, ljestvicu slobode medija sastavljaju Reporteri bez granica. Nemamo sada nikakvu namjeru ulaziti u njihove motivacije i ciljeve nego ćemo samo spomenuti da oni održavaju i listu neprijatelja medija. Na toj listi su se prošle godine nalazili Erdogan, Modi i drugi. Danas su oni postali na zapadu voljeni lideri čiji podršku svi tražimo. Možda je to ujedno razlog da je indeks neprijatelja medija pobrisan s internet stranica Reportera bez granica ?

4.5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina