Bidenova Amerika

Trumpova Amerika danas vodi trgovinske ratove s praktički svim razvijenim državama. S jedne strane ona vodi trgovinski rat niskog inteziteta protiv Europske unije dok s druge strane vodi prije svega tehnološki trgovinski rat s Kinom gdje je trenutačno najpoznatiji primjer društvena platforma TikTok.

Pitanje na koje mnogi danas traže odgovor glasi “Što će se dogoditi ako Biden pobjedi na predsjedničkim izborima ?” Najkraći odgovor na to pitanje koji će dobiti članice Europske unije i Kine glasi “ništa dobroga”.

Puno duži odgovora traži da pogledamo smjernice gospodarske politike koju zagovara predsjednički kandidat Joe Biden i da priznamo da su one dobrim dijelom u skladu s željama američkih birača. Za početak ovaj kandidat koji je ranije bio vatreni zagovornik među birači omraženih međunarodnih trgovinskih dogovora sada govori da ih neće potpisivati. U skladu s tim on je najavio da neće potpisati TPP ili TTIP koje je ranije Donald Trump bio otkazao.

Dok je kao zastupnik Kongresa i u svojstvu potpredsjednika učestvovao u uništavanju industrijskih radnih mjesta u SAD sada ako bude izabran najavljuje njihov povratak. Njegov cilj je politika “Buy American” u sklopu koje će SAD ciljano kupiti od američkih proizvođača 400 milijardi dolara proizvoda. U sklopu te politike cilj mu je vratiti za države i građane najvažniju proizvodnju natrag u SAD i zajedno s ta dva poteza on se nada da će biti otvoreno najmanje 5 milijuna stalnih i stabilnih proizvođačkih radnih mjesta.

Te njegove najave, ta njegova politika po očekivanju ima apsolutnu podršku američkih građana. 75 % američkih građana apsolutno podržava tu politiku dok joj se samo njih 5 % globalističkih nastrojenih građana protivi. Govoreći na CNN-u Biden je još dodatno poentirao navodeći kako njegova administracija neće kupiti niti jedan proizvod čiji svi dijelovi nisu izgrađeni u SAD.

Iz perspektive Europske unije ili Kine s kojima Trumpova Amerika vodi trgovačke ratove ove najave predsjedničkog kandidata ne predstavljaju promjenu na bolje nego potencijalno samo na gore. Još 2017 je predsjednik Donald Trump izdao predsjedničku direktivu kojim je postavio politiku “Buy American” tako da po ovom pitanju nema pozitivnih promjena za američke zapadne partnere.

Slična budućnost čeka i američke susjede Kanadu i Meksiko. Tijekom razgovora na CNN-u Biden je priznao da je trgovački ugovor koji je Trump sklopio s ove dvije susjedne države bolji od onog kojeg je dogovorio Clinton devedesetih godina i kojeg je on sam bio podržao. To nam ujedno govori da na kraju niti ove dvije države neće doživjeti poboljšanje odnosa s SAD-om u slučaju Bidenove pobjede.

Ako tim najavama predsjedničkog kandidata dodamo i one njegove stranke koja je najavila investiciju tešku 300 milijardi dolara tijekom sljedeće 4 godine u kompjutersku industriju dobivamo prilično jasnu sliku. Gledajući iz Europske unije, Kine, Japana ili Južne Koreje mi ne vidimo nikakvo poboljšanje gospodarske klime ako Joe Biden pobjedi na predsjednički izborima i postane predsjednik. Jedino što se vidi iz njegovih gospodarskih smjernica je jačanje trgovinskih ratova između najrazvijenijih svjetskih regija.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] 2020 godine sam Joe Biden će priznati da je bila riječ o lošem gospodarskom sporazumu i da je sporazum koji je Trump potpisao s Kanadom i Meksikom bolji od onog za koji je on glasovao 1993 […]

trackback
3 godine prije

[…] Prije američkih predsjedničkih izbora mi smo na Hladna istina pozdravili najave gospodarske politike novog američkog predsjednika Josepha Bidena i istovremeno osudili njegov izbor ministra vanjskih […]

trackback
2 godine prije

[…]    +Čitajući izborne najave buduće gospodarske politike Bidena mi smo ju na Hladnoj istini bili podržali. Što se nema za podržati u polici koja zagovara kupuj domaće, obnovu industrijske proizvodnje i slično. […]

trackback

[…] U skladi s novom protecionističkom gospodarskom politikom Europa i SAD su odlučili proizvodnju čipova vratiti na svoj teritorij. Zbog toga će Intel u Europi izgraditi […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina