Intel u Europi

  U skladi s novom protecionističkom gospodarskom politikom Europa i SAD su odlučili proizvodnju čipova vratiti na svoj teritorij. Zbog toga će Intel u Europi izgraditi svoju novu tvornicu.

  Pojavom Pentium 4 procesora Intel je 2000 godine uništio konkurenciju, a potom je s Intel Core2 procesorima „pokopao” i AMD. Kako bi preživio AMD je bio prisiljen 2008 godine prodati sve svoje pogone za proizvodnju procesora i sada je riječ o kompaniji koja se bavi samo njihovim dizajniranjem.

  U toj prodaji se bilo okrenulo puno novca pa su još prije doba korone investitori počeli zahtjevati da Intel proda svoje pogone za proizvodnju. Nužno nam je ovdje čestitati upravi Intela koja je odbila ove planove dioničara koji bi donijeli kratkoročnu dobit i dugoročne probleme. Financijeri su inače imali „briljantni” plan da Intel proda svoje pogone i potom kupi druge pa bi oni u oba slučaju uzeli proviziju !?

  Sve u svemu Intel je odbio ovaj prijedlog i najavio gradnju pogona za proizvodnju čipova u Europi. To je najavio u ožujku 2022 navodeći da će uložiti 80 milijardi eura u pogone na području Njemačke, Irske, Italije, Španjolske i Poljske.

  Ono što je iznenađujuće bi bilo da većina tih najavljenih ulaganja u pogone nema ekonomske logike. Ulaganje u Irsku ima logike jer će ona postati baza za izbjegavanje plaćanja poreza na području Europske unije. Isto tako logiku je lako naći po pitanju ulaganja u Poljskoj zbog tamošnjih relativno niskih primanja, ali ostalo…

  Svoj glavni pogon Intel će izgraditi u gradu Magdeburg na području Njemačke. Riječ je o investicije teškoj 17 milijardi dolara i kada pogon za proizvodnju procesora počne raditi on će trošit više energije nego grad. Riječ je o gradu u kojem živi 240 tisuća stanovnika.

  To znači da je Intel odlučio izgraditi pogon koji će trošiti enormne količine energije u jednoj od država s najvišom cijenom energije u svijetu !? Druga nelogičnost gradnje tog pogona u Njemačkoj su tamošnje plaće koje su među najvišima u Europi.

  Ukratko da se pratila gospodarska logika Intel bi izgradio svoju pogon za proizvodnju procesora u Bugarskoj ili Mađarskoj !? Ove države imaju 3 puta niže cijene električne energije i 2-3 puta niže plaće od Njemačke !

  Iz tih financijskih, „kompetitivnih” razloga su posljednjih 15 godina sve korporacije ulagale u istočnu Europu gdje ulažu i danas. Cijeli tucet korporacija je ove godine tražio mjesto za proizvodne pogone u istočnoj Europi, a neki kao BMW su ga i našli.

  Za razliku od tih korporacija Intel se odlučio za gradnju pogona u preskupoj Njemačkoj. Da on će za tu svoju investiciju tešku 17 milijardi eura dobiti masivne subvencije, ali to ne mijenja činjenicu da je riječ negospodarskoj investiciji.

  Cinici i ne samo oni će reći da živimo u Njemačkoj Europi pa stoga ona smješta kod sebe strateške industrije. Možda su oni u pravu, a možda nisu. Bez obzira na to ostaje činjenica da se protivi gospodarskoj logici otvaranje pogona za proizvodnju procesora u jednostavno preskupoj Njemačkoj !?

Sam Intel je postao već odavno svjestan toksičnosti svoje proizvodnje čipova izvan Europe i SAD. Zbog toga je još prije gotovo 10 godina prestao na procesorima pisati “made in….”. Na slici se nalazi procesor iz 2013 godine, iz posljednje generacije na kojoj je bilo pisano “Made in Malaya” ili …

  

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Intel u Europi […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina