Victoria Nuland

  Prije američkih predsjedničkih izbora mi smo na Hladna istina pozdravili najave gospodarske politike novog američkog predsjednika Josepha Bidena i istovremeno osudili njegov izbor ministra vanjskih poslova. Danas nastavljamo govoriti o budućoj američkoj vanjskoj politici pošto je postalo očito da će se na broju 3 ovog ministarstva nalaziti opasna Victoria Nuland.

  Politička karijera Victorie Nuland koja postaje svjetski poznata tek 2014 godina predstavlja priču o uspjehu i ujedno priču ne o demokratima ili republikancima nego o američkom sistemu. Iako se danas njenu karijeru veže uz predsjednika Obamu iz demokratske stranke nikada se ne smije zaboraviti da je ona prvi put obavljala visoku državnu dužnost u administraciji predsjednika Busha mlađeg. Kao što svih znamo Bush je bio republikanac,a ona je u njegovoj administraciji radila za tadašnjeg najomraženijeg američkog političara Dicka Cheneya kao savjetnica za nacionalnu sigurnost.

  Dolaskom na vlast Barracka Obame ona postaje prvo glasogovornica vanjskih poslova, a potom pomoćnica ministra vanjskih poslova SAD-a za Europu. S te pozicije ona sudjeluje u organiziranju i pokretanju revolucije u Ukrajini protiv predsjednika Janukoviča koji je htio sačuvati neutralnost svoje države između Europske unije na jednoj i Rusije na drugoj strani.

  Iz tog doba je ostalo poznato njeno dijeljenje kolača na Majdanu, ali i diplomatski incident koji pa baš sve otkriva. Taj incident je bio telefonski razgovor u kojemu ona naređuje tko će biti premijer Ukrajine i u kojemu na moguće proteste Europske unije govori „Jebeš Europsku uniju”. To je bio diplomatski incident o kojemu je cijeli svijet pričao, ali bez obzira na sve proteste Nuland je bila ostala na svom položaju.

  Krajem sljedeće godine Victoria Nuland koja od samog početka podržava obaranje Assada govori povodom početka ruskih napada na islamiste u Siriji „Postoji prilika da Rusija postane suradnik u dovođenju stabilnosti ili sve može otići u suprotnom smjeru i neće biti da samo mi (SAD) imamo problem s tim. Cijeli Sunitski svijet će se tome protiviti”. Tim riječima ona je bila osudila Rusiju koja bombardira Al Qaidu u Siriji, onu istu Al Qaidu koja je izvela napade u New York-u 2001 godine.

  Nakon izborne pobjede Donalda Trumpa Victoria Nuland je izletila iz državne službe, ali nije postala nezaposlena ili radila ponižavajuće poslove. Između ostalog radila je kao stariji savjetnik u Albright Stonebridge Group dok je pored ostalog istovremeno bila član nadzornog odbora National Endowment for Democracy koji je zadužen za promociju američkih interesa u inostranstvu putem financiranja „nevladinih” organizacija.

  Tokom ovih godina u polumirovini ona je dala veći broj važnijih intervjua koji nam ukazuju na smjer njenih misli pa ćemo se stoga podsjetiti na jedan tekst iz 2019 i iz 2020 godine. Prvi tekst o koji spominjemo je njen intervju za Harvard Gazette od 30 listopada 2019 godine. U tom razgovoru ona je osudila odluku Trumpa o „povlačenju” iz Sirije navodeći da tamo postoje američki nacionalni interesi i da će Sirijci patiti zbog jačanja utjecaja Rusije i Irana dok je istovremeno opravdala daljnju američku okupaciju sirijskih naftnih polja. Nakon završetka svojih misli o Siriji ona je bila objašnjavala događaje u Ukrajini 2014 godine i tamošnji negativni utjecaj Rusije koja je protivno internacionalnim normama anektirala Krim.

  Drugi tekst koji ovdje spominjemo je izašao prošlo ljeto u Foreign Affairs. U njemu ona s jedne strane navodi kako Rusija ima 700 milijardi dolara rezervi, ali s druge strane i raspad tamošnje infrastrukture zbog neulaganje i renacionalizacije gospodarstva. U toj svojoj kritici Rusija ona je u pravu kada navodi cinizam i razočarenja ruskih građana zbog ekonomije koja više ne raste i zbog raspadajućih škola i bolnica. Po njenim riječima situacija će se zakomplicirati u Rusiji ako tokom korona krize država bude spašavala tajkune,a obični građani ne dobiju ništa. To nam ne ispadne istina pošto se tako nešto dogodilo i na zapadu pa ništa.

  Gledajući u budućnost, gledajući u 2021 godinu Victoria Nuland predlaže jačanje vojnog potencijala zapada kako bi se Rusiji poslala poruka kao i edukaciju vlastitih građana da ne padaju pod utjecaj ruskih lažnih vijesti, ruske propagande. Govoreći o Ukrajini Američki cilj bi trebao biti vršenje pritiska na Rusiju da napusti okupirano područje zajedno s jasnim nagradama ako to učini. Govoreći općenito o politici prema Rusiji se predlaže gospodarska suradnja koja bi dovela do razbijanja ruske ovisnosti o Kini. Ta suradnja bi se trebala dogoditi putem zajedničkih investicija u Rusiji, javnoprivatnih partnerstva i ukidanja carina na određene proizvode. Završni dio te strategije bi bio privlačenja mladih Rusa putem bezviznog režima i drugih pogodnosti što će dugoročno dovesti do promjena u Rusiji. Ta američka vanjskopolitička strategija koju Victoria Nuland predlaže novoj administraciji je briljantna i ona bi na kraju krajeva stvarno mogla rezultirati američkim uspjehom,a jedini problem bi bio da Rusije neupitno za nju zna !?!?

Na kraju možemo samo kako da njen izbor na visoku funkciju u ministarstvu vanjskih poslova samo potvrđuje da će Bidenova vanjska politika biti puno ratobornija od Trumpove !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ići prema NATO i EU ili Rusiji. To predstavlja problem pošto se neupitno u Ukrajini dogodio od zapada, od NATO saveza organizirani puč 2014 godine. Tim pučem je oduzeta mogućnost Ukrajini i njenim građanima da slobodno izaberu svoj […]

trackback

[…] 20 siječnja 2021 on najavljuje angažman Victorie Nuland u svojoj administraciji. Riječ je o sposobnoj ženi koja je bila jedan od organizatora Majdan revolucije, puča u Ukrajini. O njoj je još dovoljno reći da je riječ političarki bez morala koja je osudila rusko […]

trackback

[…] Da Rusija je 2014 i 2022 bila isprovocirana politikom SAD-a, ali to ne mijenja činjenice. To samo dokazuje da ona […]

trackback

[…] Njemačke pa je pitanje da li bi ju SAD uništio ? Na jednim od najviših mjesta u SAD se nalazi Victoria „Jebeš EU” Nuland, ali to bi ipak bio radikalni potez s iznimnim posljedicama za odnose Njemačke i […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina