SAD i Hrvatska

  Povodom nastavka pravnog ili protupravnog mučenja Juliana Assangea ovdje ćemo objaviti par tekstova koji predstavljaju stvarni, nediplomatski američki povijesni pogled na Hrvatsku. Ti dokumenti nam govori o odnosima Hrvatske i SAD između 1973 i 1992 godine.

  Prvi od američkih državnih dokumenata koje ovdje spominjemo je onaj iz 1973 godine koji govori o posjetu potpredsjednika vlade SR Hrvatske Milana Zjalića SAD-u. On je tada bio pozvao na jačanje gospodarske suradnje između SR Hrvatske i SAD,a još je izrazio želju da Nuklearna centrala Krško bude izgrađena na osnovu američke tehnologije što se na kraju i dogodilo.

  1978 godina je bila iznimno problematička za odnose SAD i Jugoslavije, a u centru rasprave se našla Hrvatska. Za početak imamo samoranjavanje Ivana Horvata koji je na taj način iskazao protest protiv zatvaranja Hrvata u Jugoslaviji. Kraj godine je obilježila diplomatska svađa Jugoslavije i SAD zbog riječi kojima je status Hrvatske bio uspoređen s status Puerto Rico u SAD ili nepostojeće Palestinske države. O ovom diplomatskom incidentu su pored ostalog raspravljali predsjednici Tito i Carter.

  Najzanimljivi američki dokument iz 1978 godine nam govori da gospodarski gledajući Jugoslavije niti ne postoji pošto svaka republika i pokrajina ima svoju platnu bilancu i svoju politiku blokiranja tvrtki iz drugih republika i pokrajina. Navodeći konkretne primjere te 1978 godine SAD je spomenuo slučaj srpske tvrtke kojoj je Slovenija zabranila otvaranje trgovina na svom području navodeći kako su sva prodajna mjesta rezervirana za slovenske tvrtke. Sličnu situaciju nalazimo u zdravstvu gdje republike davaju svojim građanima lokalno proizveden lijekove, a ne one u drugim republikama.

  Konkretno iz Hrvatske perspektive zanimljivo je primjetiti da tadašnja SR Hrvatska zabranila EI Niš da reklamira svoje proizvode u novinama dok su na primjer druge republika uvele specijalne poreza na pića iz Splita. Najzanimljiviji u ovoj priči je bio grad Karlovac koji 1978 godine prihvaća kupovinu proizvoda iz drugih regija, ali traži da te druge regije kupuju u istoj vrijednosti proizvode iz Karlovca. To je na kraju postao internacionalni problem pošto su tadašnje socijalističke republike insistirale da države iz kojih kupuju proizvode moraju kupiti identičnu vrijednost proizvoda ne u Jugoslaviji nego u republici koja daje narudžbe. Bez obzira na sve pritiske Jugoslavenske vlade republike su nastavile provoditi takozvanu politiku ekonomskog nacionalizma što po mišljenju SAD nanosi gospodarsku štetu Jugoslaviji.

  Ovaj dio priče o tome kako SAD govori o Hrvatskoj ćemo završiti izvještajem iz studenog 1992 godine. U tom izvještaju se spominje kako neovisna Hrvatska s velikim dijelovima teritorija pod srpskom okupacijom brine o 750 tisuća izbjeglica. Hrvatska se o tim izbjeglicama brine bez ičije financijske podrške tako da 20 % državnog proračuna odlazi na njih. Bez obzira na te žrtve Hrvatske po riječima američkih diplomata zapadni mediji lažu kada tvrde da Hrvati u Bosni i Hercegovini vrše etničko čišćenje. Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini vrše samo snage Bosanskih Srba.

  Tim izvještajem ujedno završava ovaj pregled američkih službenih dokumenata o Hrvatskoj iz razdoblja 1973-1992 godina.

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina