Julian Assange

  U ponedjeljak 04 siječnja 2020 godine britanski sud je na iznenađenje svih presudio da Julian Assange neće biti izručen SAD-u gdje bi bio osuđen na doživotnu robiju.

  Priča o Julian Assange-u počinje osnivanjem Wikileaks 2006 godine kada on postaje javno lice ove organizacije dok je njegov prijatelj i mentor Gavin MacFadyen bio direktor. Već na samom početku izvještaje Wikileaks su počeli pratiti zapadni mediji tako da The Guardian prenosi 2007 Wikileaks vijest o korupciju predsjednika Kenije. Dok je Wikileaks službenim dokumentima kritizirao Kinu, Keniju, Guantanamo, Republikance, British National Party sve je bilo dopušteno, za sve je vrijedila sloboda medija.

  Potom je došla 2009 godina na čijem početku Wikileaks otkriva kako banke, konkretno Barclays bank omogućavaju tajkunima izbjegavanje plaćanja poreza što je stvorilo kod njih paniku koja rezultirat sudskom zabranom The Guardianu da piše o tome. Ova godina za Wikileaks završava otkrićem o namještavanju naučnih podataka s ciljem propagandnog dizanja alarma o zagrijavanju planete Zemlje u koju se bio uključio i savjetnik predsjednika SAD-a. Ako tim podacima dodamo i da je Wikileaks izašao u javnost s podacima o sastancima Bilderberg grupe tada možemo razumjeti kako je on ove 2009 godine proglašen neprijateljem zapadnih liberalnih režima.

  Tada nam dolazi 2010 i čuveni video koji prikazuje kako američki ratni helikopter ubija sedmoro ljudi i dva novinara. Assange je tvrdio da video prikazuje čisto ubojstvo dok je stvarna situacija bila puno kompliciranija pošto nitko nije osporio da su neki od ubijenih bili naoružani i imali raketni bacač. Ovdje uopće nema smisla ulaziti u raspravu tko je bio u pravu pošto se u ovom slučaju istina nalazi na pola puta nego trebamo obratiti pažnju na ćinjenicu da su Assange i Wikileaks tada postali američki državni neprijatelji.

  U skladu s tim SAD je pokrenuo tužbu protiv Wikileaks i Julian Assange po zakonu o špijunaži. Kako su i Assange i Wikileaks bili izvan dohvata američke policije pa se u priču te 2010 godine uključuje Švedska.

  Po službenim podacima ona krajem kolovoza 2010 godine počinje istragu Assange zbog navodnog seksualnog maltretiranja dvije žene s kojima je imao dobrovoljne seksualne odnose. 31 kolovoza 2010 godine Assange je posjetio državne ured u Švedskoj kako bi dao zahtjev za stalni boravak što će mu biti odbijen pa početkom studenog on napušta Švedsku i leti u Veliku Britaniju iako BBC laže da je Švedska izdala nalog za njegovo uhićenje u kolovozu 2010 godine.

  Poanta ovog bi bila da ga Švedska nije uhitila niti u rujnu niti u listopadu pošto je istraga sama po sebi bila suluda nego je podnijela zahtjev za uhićenja kada je Assange došao u Veliku Britaniju. Zahtjev za uhićenja Švedska na kraju neće dati jer je Julian Assange optužen za neki zločin nego kako bi ga se ispitalo i utvrdilo da li je počio zločin manjeg silovanja i druge zločine. Kako manje silovanje nije pravna definicija jer se ono dogodilo ili nije dogodilo sve ovo je ispalo otvorena pravna farsa zbog koje će Julian Assange provesti 9 godinu u zatvorskim uvjetima.

  Po riječima Nilsa Melzera, specijalnog izvjestitelja UN o mučenju slučaj Julian Assangea predstavlja klasični sistemu sistematskog mučenja. On je proveo 9 godina u zatvoru bez da je Švedska ikada dignula tužbu protiv njega zbog silovanja ili nekog drugog zločina. Njemačka je potpuno podržala ovo mučenja vršeći pritisak na njega da obustavi ovu istragu dok svi znamo Velika Britanija ga je držala u zatvoru 9 godina bez ikakve pokrenute tužbe,a Švedska policija je bila izmislila silovanje i istragu povodom njega.

  Realno govoreći Julian Assange je proveo u zatvoru 9 godina kako ne bi na osnovu lažnih optužbi bio izručen Švedskoj koja bi ga potom izručila SAD gdje bi bio osuđen na 175 godina robije. Na zahtjev Assangea da mu se da jamstvo da neće biti izručen SAD-u Švedski odgovor je uvijek bio „SAD nije dao zahtjev za izručenje pa mi ne možemo dati jamstvo”.

  Nakon što je napokon Švedska bila odustala od izručenja Juliana Assangea sve maske su pale kada su zahtjev za izručenja Velikoj Britanija uputile Sjedinjene američke države. Dana 4 siječnja 2020 godina britanska sutkinja je zahtjev odbila navodeći zdravstvene razloge čime se nehumano mučenja Juliana Assangea dalje nastavlja. Ono se i dalje nastavlja pošto Assange više od 10 godina nakon što je pokretanja lažna švedske istraga sjedi u zatvoru gdje će ostati još samo Bog zna koliko vremena.

  Julian Assange je stvarno vjerovao u demokraciju i slobodu medija vjerujući da će on biti siguran ako piše istinu i samo istinu i zbog toga plaća kaznu. S druge strane drugi „narodni neprijatelj” Edward Snowden je puno bolje prošao kada je pobjegao u Rusiju u kakvu takvu slobodu. Slučaj Assangea i Snowdena nam govori kako stvarno funkcionira Europska unija. S jedne strane imamo službene podatke i izjave javnih dužnosnika kako su Njemačka, Velika Britanija i Švedska radile na uhićenju i izručenju Assangea SAD,a s druge strane imamo primjer Francuske i Austrije koje su 2014 godine bile uhitile predsjednika Bolivije vjerujući da s njim putuje Snowden.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
8 mjeseci prije

[…] Julian Assange […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina