Zamjena zarobljenika

  Zamjena zarobljenika je prošli tjedan provedena između Kanade, Kine i SAD-a. Zbog velikog publiciteta koji je stvorio ovaj slučaj s zamjenom se čekalo do završetka izbora u Kanadi.

  Priča o ovom slučaju započinje kada je Meng Wanzhou mijenjala avione u Kanadi tijekom svog poslovnog putanja. Tijekom „zamjene” aviona Meng Wanzhou je bila uhićena u skladu s zahtjevom za esktradiciju koji je došao iz SAD.

  Razlog za uhićenje se nalazio u činjenici da je Meng Wanzhou dužnosnica Huawei korporacije. To je inače bilo doba početka gospodarskog rata SAD i Kine koji će dovesti do sankcija protiv Huawei-ja.

  Tijekom uhićenja Meng kanadska policija je „greškom” uzela i koristila passworde-šifre njenih uređaja. Po zaključku suda nije bila riječ o industrijskoj špijunaži nego o najobičnijoj greški u stilu onih koji su proslavili Ursulu von der Leyen. To nije bila niti prva niti posljednja greška na štetu optužene, a druga sigurno najvažnija bi bila da je policija uključila njene elektronske uređaje.

  U kolovozu 2021 kanadski ekstradicioni sud je priznao da u stvarnosti ne postoji dokaz zločina koji je Meng počinili. Na to je predstavnik SAD izjavio da ovaj sud nema prava odlučivati o krivici nego o izručenju. Tada je svima postalo jasno da su pokrenuti politički pregovori među stranama i da je uhićenje bilo neopravdano.

  Prije samog uhićenja Meng 01 prosinca 2018 godine Kanada je vrlo dobro znala da će slučaj postati politička bomba. Ono što ona nije znala je bilo u kojem će smjeru ta bomba eksplodirati. To su otkrili kada je Kina uhitila državljane Kanade Michaela Kovriga i Michaela Spavora.

  Michael Kovrig je bivši kanadski diplomat koji radi za International Crisis Group. On je bio uhićen zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Internation Crisis Group je inače jedna od velikog broja Soroševih organizacija.

  Drugi uhićeni, Michael Spavor je kanadski državljanin s vezama u Sjevernoj Koreji. U određenom smislu on predstavlja diplomatsku i gospodarsku vezu Sjeverne Koreje s zapadnim svijetom.

  O krivici ili nevinosti Spavora i Kovriga ima isto tako smisla raspravljati kao i onoj Wanzhou. Ona je bila uhićena iz političkih razloga pa su iz istih razloga bili uhićeni i oni. Kina nije banana republika i to zna svatko tko ima pola mozga. Da li u te osobe spada kanadski leftard premijer Justin Trudeau predstavlja vrlo dobro pitanje. Trudeau je „doživotno” pokvario odnose s Kinom zbog totalnog idiotizma.

  Normalno Kina osporava da je uhitila Kanađane zbog odmazde, ali to osporavanje nema nikakvog smisla. Ono što je svima očito jednostavno nema smisla osporavati.

  Dana 24 rujna 2021 godine Kanada je pustila na slobodu Meng Wanzhou, a istovremeno je to učinila i Kina s dva Michaela. Time je izvršena zamjena zatvorenika, zamjena nevinih ljudi koji su se našli u zatvoru iz političkih razloga.

  Ovaj incident koji je izazvala Kanada nam otvara par dodatni pitanja o zapadnoj pravnoj državi. Uhićenje Meng Wanzhou je bilo izvršeno bez pravnih razloga,a isto se dogodilo ranije s Julian Assange i Kim Dotcom. To su samo najpoznatiji svjetski slučajevi u kojima su zapadne država protupravno uhitile poznate osobe. Što to govori o zapadnoj pravnoj državi ??

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] Zamjena zarobljenika […]

Sign Up
1 godina prije

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/zh-tw/signup/XwNAU

100
100
4 mjeseci prije

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina