Staljinova nota

  Prije točno 70 godina umirući Staljin zabrinut za budućnost Sovjetskog Saveza šalje poruku Njemačkoj. Ta poruka imena Staljinova nota nudi ujedinjenje Njemačke 1952 godine u zamjenu za njenu neutralnost i razoružanje.

  Boljševici Staljinove generacije su od vremena ruskog građanskog rata živjeli u strahu od zapadne vojne intervencije. Po završetku Prvog svjetskog rata Velika Britanija, SAD, Japan i drugi su napali komunističku državu u nastajanju.

  Ova vojna intervencija zapada na strani Bjelogardejaca je trajala samo dvije godine, ali je ostala u trajnim mislima Kremlja. Staljin, Molotov i drugi dužnosnici SSSR-a iz ove generacije su živjeli u strahu od nove zapadne invazije.

  Završetak Drugog svjetskog rata SSSR je dočekao okružen satelitskim komunističkim državama koje su predstavljale njegovu prvu liniju obrane. Nakon sukoba Tito-Staljin Jugoslavija je postala neutralna komunistička diktatura.

  Promatrajući novonastalu situaciju iz Moskve Staljin dolazi na ideju stvaranja druge linije obrane između NATO saveza i Varšavskog pakta. Tu novu liniju obrane bi činile neutralne države Austrija, Jugoslavija i Njemačka. U ispunjavanju ove vizije zaštite komunizma od kapitalizma Staljinu je trebala samo neutralnost Njemačke.

  Dana 10 ožujka 1952 godine u skladu s tom vizijom Sovjetski Savez šalje ponudu zapadnoj Njemačkoj i saveznicima. Ponuda ima samo 9 točaka koje pozivaju na sklapanjem mirovnog sporazuma s Njemačkom i formiranje neutralne Njemačke na svom njenom teritoriju.

U svom odgovoru Zapad odbija praktički sve točke počevši od neutralnosti ujedinjene Njemačke pa sve do njenih granica. Sovjetski Savez se u svom prijedlogu pozvao na granice Njemačke dogovorene na Potsdamskoj konferenciji (slika) što biva odbijeno. SAD je odgovorio da tada nisu dogovorene finalne nego samo privremene granice Njemačke.

  Tijekom sljedećih mjeseci SSSR će poslati još nota po ovom pitanju i sve će dobiti isti odgovor. Staljinovom smrću 05.03.1953 godine završava ovaj sovjetski pokušaj stvaranja neutralne države na komunističkim granicama.

  Danas 70 godina kasnije mi živimo praktički u identičnoj situaciji samo što su granice pomaknute na istok. Još od početka 21 stoljeća Rusija je neprekidno insistirala da Ukrajina mora biti ili neutralna država ili njen saveznik.

  Kao što je zapad ignorirao Staljinovu note 1952 godine tako je sada ignorirao ovaj ruski zahtjev. Mentalitet niti jedne strane se nije pomaknuo iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća i politike konfrontacije.

  Možemo slobodno reći da je Putin mentalni nasljednik Staljina pošto ima identične strateške ciljeve. Kada to govorimo ne smijemo zaboraviti da Zapad ima identične strateške ciljeve 1952, 2014 i 2022 godine.

  Moskva živi već 70 godina u smrtnom strahu od NATO saveza na svojim granicama. Da li je taj strah opravdan ili ne je već druga priča. Mi smatramo da on nije opravdan zbog ruskog nuklearnog arsenala, ali to je već druga priča.

  Ruska invazija Ukrajine 2022 godine predstavlja suludi potez vjerojatno iznimno frustrirane Moskve. Ona u tome ne vidi da je sama kriva za svoje frustracije pošto je aneksijom Krima i podrškom Donjetsku stvorila smanjenu Ukrajinu u kojoj većinu imaju prozapadno nastrojeni regioni.

  Da Rusija je 2014 i 2022 bila isprovocirana politikom SAD-a, ali to ne mijenja činjenice. To samo dokazuje da ona nije znala pravi protuodgovor na ove provokacije niti 2014 niti danas !? Kako ne zna odgovor ona je odgovorila suludom invazijom !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]    Kako bi se spriječilo umiranje od gladi SAD koji odlučuje podržati Tita počinje slati hranu u Jugoslaviju. Ne samo da su Amerikanci slali hranu nego su je čak po Jugoslaviji izbacivali iz svojih aviona. Tim potezom su od smrti bili spašeni njeni stanovnici i Titov režim. Istovremeno Staljin se bio pomirio s sudbinom i nemogućnošću obaranja Tita pa je pokušao uspostaviti zid neutralnih država između svog bloka i NATO saveza. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina