Nacionalnost korporacija

  Posljednjih 30 godina praktički svi smi slušali da ne postoji nacionalnost korporacija. Ta priča, ta bajka koja nam je propagandno servirana je govorila da globalne korporacije u stvarnosti nemaju državu.

  Onima koji do 2022 godine nisu skužili da je to sve bila jedna velika laž sadašnji rat bi trebao otvoriti oči. Kažemo trebao jer nismo sigurni u to pošto ako im američko sankcioniranje kineskih kompanija nije otvorilo oči…

  Sve u svemu cijeli tucet zapadnih korporacija je naveo da prestaje poslovati u Rusiji zbog njene invazije Ukrajine. Popis korporacija koje su to izjavile predstavlja ujedno popis tko je tko od zapadnih korporacija.

  Za početak ćemo ovdje navesti Apple koji 1 ožujka izjavljuje da obustavlja prodaje svojih proizvoda u Rusiji. Službena izjava ove korporacije glasi: „Mi smo duboko zabrinuti zbog ruske invazije Ukrajine i podržavamo sve ljude koji pate zbog ovog nasilja”.

  Poslije Applea druga poznata imena superkorporacija koja su se povukla iz Rusije su Ikea i Microsoft. Ikea je nakon ruske invazije donijela odluku o zatvaranju svojih 17 velikih trgovačkih centara u Rusiji. Microsoft se tek 4 ožujka, praktički posljednji odlučio o prestanku poslovanja u Rusiji.

  Najveće iznenađanje predstavljaju odluke korporacija da se povuču s ruskog energetskog tržišta. To je na prvom mjestu učinio British Petroleum koji se odrekao vlasničkog udjela od 20 % u Rosneftu. Tim potezom BP je smanjio svoju svjetsku proizvodnju nafte i plina za 33 %. Na slični, ali puno jeftiniji potez se odlučio i Shell. Od stranih naftnih korporacija samo su Exxon i Total najavili nastavak poslovanja u Rusiji !?

  Govoreći o proizvođačima odjeće red je navesti da su praktički svi oni dali javnu podršku Ukrajini. Nakon toga korporacije su se jedna po jedna počele povlačiti s ruskog tržišta. Prvo je to učinio britanski Asos,a potom Boohoo, H&M i drugi.

  Praktički identičnu situaciju imamo s proizvođačima automobila i kamiona. Tako su Daimler i Volvo koji imaju proizvodne pogone u Rusiji tamo obustavili poslovanje. Harvey Davidson i General Motors su s druge strane obustavili izvoz u Rusiji što za Harvey predstavlja problem, ali za GM ne. Situacija s Renaultom i Fordom trenutačno nije jasna zbog kontradiktornih informacija.

  Te izjave proizvođački ustrojenih korporacija su odlučili popratiti i filmski studiji. Tako su Disney, Warner Brothers i Sony Pictures odlučili prestati prikazivati svoje nove filmove u ruskim kinima. Kako je riječ prije svega o filmovima koji se bave superherojima ne vjerujemo da su Rusi što izgubili. Kako je udio prodaja ruskih kino ulaznica u svjetskim manji od 3 % studiji nisu tako puno izgubili.

  Za kraj red nam je još spomenuti i Coca Colu. Iako je prvobitno najavljeno da se ona povlači iz Rusije to navodno nije istina. TASS je citirao glasogovornika korporacija koji je izjavio da će Coca Cola nastaviti s normalnim poslovanjem. Ona u Rusiji ima 10 pogona za proizvodnju koji su u slučaju nužnost podložni zaplijeni. Nešto slično je učinio Uzbekistan prije dvadesetak godina.

  Obustava poslovanja zapadnih korporacija u Rusiji nam govori par stvari. Prva bi bila da nije riječ o internacionalnim korporacijama nego nacionalnim korporacijama. Riječ je o korporacijama koje usklađuju poslovanje s državnom politikom.

  Naš drugi zaključak bi bio da povlačenja zapadnih korporacija otvara put onima iz Kine. Dužina trajanja sankcija će na kraju odlučiti da li će se zapadne korporacija uspjeti vratiti u Rusiju prije nego što se kineske tamo ukopaju.

4.6 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nimabi
7 mjeseci prije

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina