zaustavimo-istanbulsku

Vlada o provođenju Istanbulske

 Svi potpisnici Istanbulske konvencije su nužni napisati izvještaj o njenom provođenju. U skladu s tim Hrvatska je napisala svoj izvještaj i poslala ga Greviu na procjenu.

  Izvještaj koji je vlada napisala započinje izjavom: „rodna jednakost predstavlja jednu od najvažnijih vrijednosti upisanih u Ustavu Republike Hrvatske”. Nužno je napomenuti da je izvještaj napisan na engleskom jeziku i on koristi pojam gender (rod), a ne sex (spol). Sigurni smo da će vlada u slučaju kritike reći da su rod i spol sinonimi iako oni to u današnje vrijeme nisu.

  Nakon ovog spominjanja roda on se ponavlja bezbroj puta u tekstu. Po mišljenju vlade još u doba Franje Tuđmana (1997) Hrvatska je bila stvorila prvi plan za rodnu jednakost. Ukratko po ovom izvještaju Hrvatska već 25 godina provodi planove za rodnu jednakost !?

  Na 145 stranica vlada navodi puno lipih stvari u cilju dobivanja podrške, zelenog svijetla Vijeća Europe. Na kraju krajeva ne smijemo zaboraviti da provođenje Istanbulske kontrolira Grevio koji je organ Vijeća Europe.

  Faktograf je u svojoj kritici ovog izvještaja naveo tucet pogrešaka, a možemo reći neistina. Najveća pogreška, neistina po njemu je postojanje 25 skloništa za žrtve obiteljskog nasljeđa. Minimalno jedno od navedenih skloništa ne postoji. Riječ je o skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Ličko-senjskoj županiji.

  To sklonište se inače spominje u dijelu koji govori o suradnji države s „nevladinim” organizacijama. Tamo vlada govori o svojoj suradnji s nevladinim organizacijama i kako se zajedno s njima pišu novi zakoni. Osim te suradnje u provođenju mjera spominje se državno financiranje „nevladinih” organizacija koje se bave ovom tematikom.

  Uvijek najzanimljiviji dio svih izvještaja o provođenju Istanbulske konvencije je onaj o migrantima. Većina građana smatra da se Istanbulska bavi zaštitom žena i/ili promoviranjem roda, ali to je laž. Ona se bavi svim mogućim vrstama stvarne ili umišljene diskriminacije.

  Jedna od najpopularnijih tematika je ona o migrantima jer Europa treba primiti i hraniti sve nesretnike ovog svijeta. Službena interpretacija Istanbulske glasi: „svaka žena koja može završiti u prisilnom braku ili je bila prisiljena na brak ili trpi obiteljsko nasilje ima pravo na azil”. Primjer te interpretacije nam je Španjolsku koja odobri 80 % zahtjeva za azil koji se temelji na nasilju u obitelju. Zbog toga je nju GREVIO pohvalio !?

  Govoreći o ovoj tematici Hrvatska navodi da je tijekom 2019, 2020 i 2021 odobrila ženama 113 zahtjeva za azil. Među njima se nalaze i žene koje su dobile azil na temelju rodnog nasilja, ali policija ne navodi konkretan podatak o tome.

  Potom se dalje navodi da je smještaj za tražitelja azila u Kutini specijalno pripremljen za migrantice. Tijekom procedure za dobivanje azila potencijalna žrtva spolnog nasilja biva upoznata s svojim pravima. Tako ona dobiva mogućnost da izrazi želju za dobivanje azila na ovoj osnovi.

  Ovo je stvarno skraćena verzija izvještaja koji je napisala naša vlada o provođenju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj. Taj izvještaj realno nije tako zanimljiv kao onaj koji će sljedeću godinu napisati GREVIO o nama. On nam je prije svega zanimljiv zbog forsiranja roda namjesto spola i jer smo otkrili da se Tuđman prvi borio za rodnu, a ne spolnu jednakost.

  To stvarno nismo znali !?

4.9 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina