Samsonova opcija

  Samson je posljednji od sudaca starih Izraelaca spomenutih u knjizi o sucima iz Starog zavjeta,a samsonova opcija je Izraelska vojna strategija sudnjeg dana.

  Biblija nam govori da je Samson bio osoba iznimne snage koju mu je dao anđel Božji. Kao mladić koji prikriva svoju stvarnu snagu bio se zaljubio u Filistejku, ali stvari se nisu razvijale po njegovom planu. Tijekom vjenčanog ručka Samson je svim pozvanima dao zagonetku i 7 dana kako bi ju rješili. Ako ju ne riješe on dobiva novac, a ako ju riješe oni.

  Njegova ljubljena će na kraju izdati rješenje zagonetke nakon čega će on napustiti zabavu i ubiti 30 Filistejaca kako bi isplatio novac onima koji su „rješili” zagonetku. Time je bio započeo Samsonov rat protiv Filistejaca.

  Godinama kasnije Samson će se zaljubiti u Dalilu koja će ga na kraju izdati gore nego prva žena. Ona će mu odrezati kosu čime Samson gubi svoju iznimnu snagu pa ga Filistejci bez problema uhićuju. Nakon mučenja Samson će biti odvučen u hram Filistejaca gdje oni proslavljuju pobjedu nad njime. Kako je u međuvremenu kosa Samsona ponovno narasla on ruši stupove hrama ubijajući Filistejce i sebe.

  Na osnovu ovog biblijskog primjera Izrael je izgradio svoju vojnu strategiju imena Samsonova opcija. Službeno Izrael ne priznaje da posjeduje nuklearno oružje iako cijeli svijet zna da ga posjeduje. Američka procjena iz 2008 govori da Izrael ima minimalno 150 primjeraka nuklearnog oružja.

  Strogo pojednostavljeno Izraelska vojna doktrina Samsonove opcije poziva na uništenje svijeta u slučaju uništenja Izraela. Ta doktrina je 1973 godine pozivala na upotrebu nuklearnog oružja protiv država koje napadaju Izrael. Razvoj tehnologije je omogućio proširenje ciljeva za napad u slučaju uništenja Izraela.

  O Samsonovoj opciji izraelski profesor i strateg Martin Levi van Creveld je sada već davno izjavio:

Većina prijestolnica Europe predstavlja ciljeve za naše vojno zrakoplovstvo. Mi imamo mogućnost uništiti svijet zajedno s nama i ja Vam garantiram da će se to dogoditi prije nego što Izrael propadne.”

  Drugi prilično slični komentar o nuklearnom oružju, Izraelu i Samsonovoj opciji iz 2002 godine govori:

Prvi put u povijesti narod kome prijeti istrebljenje dok svijet gleda na drugu stranu ima mogućnost uništiti svijet. Zar to ne bi bila završna pravda ?”

  Kako ne bi ispalo da ovdje citiramo samo profesore i druge „nevažne” osobe red nam je sjetiti se izraelskog generala Yitzhaka Yakova. Riječ je o generalu koji je izmislio Samsonovu opciju tijekom 1960tih godina. Tada Izrael nije imao niti aviona niti raketa za lansirati nuklearne bombe pa je on govorio samo o demonstraciji moći.

  To se mijenja tijekom osamdesetih godina kada on dobiva tehnologiju za lansiranje nuklearnih projektila. Tada Izrael dobiva mogućnost promjeniti svoju strategiju.

  Za kraj red nam je naglasiti da službeni Izrael i njegovi dužnosnici ne priznaju da postoji Samsonova opcija kojoj je cilj uništiti svijet. Oni isto tako ne priznaju da se glavni gradovi Europe nalaze u izabranim izraelskim ciljevima za napad sudnjeg dana. Budimo iskreni pa priznajmo da oni tako nešto niti ne smiju priznati.

  Sada nam je red spomenuti zašto smo pisali o Samsonovoj opciji. Razlog za to se nalazi u danas često citiranoj izjavi Putina iz 2018 godine. Tada je bio izjavio da će lansirati nuklearne projektile ako netko odluči uništiti Rusiju. Potom je još dodao što će nam svijet bez Rusije ?

  U određenom smislu on je bio preveo Samsonovu opciju Izraela na Rusiju. Ta njegova izjava 2018 je bila smatrana čudnom, a danas nakon ruske invazije Ukrajine ona dobiva na snazi.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina