Migranti u BiH

  U posljednje vrijeme svake zime se ponavlja ista priča o jadnim ilegalnim migrantima koji žive u nemogućim uvjetima na Balkanu pa se stoga red pogledati što se govori danas.

  Priča o ilegalnim migrantima u Bosni i Hercegovini počinje na granici Turske i Grčke koji neki od ilegalnih migranta uspiju proći i onda zaglave na području Bihaća. Cilj dijela ovih ilegalnih migranata je potom preći prvo granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a potom onu Hrvatske i Slovenije kako bi došli do Trsta. U prvih 10 mjeseci 2020 godine njih 4,500 je uspješno prošlo ovaj put pa su registrirani u talijanskoj provinciji Friuli Venezia-Giulia.

  Neki od tih ilegalnih migranata na kraju bivaju lošije sreće pa ih Italija vrati natrag u Sloveniju, Slovenija natrag u Hrvatsku, a Hrvatska natrag u Bosni i Hercegovinu. Sveukupno njih 1,321 je doživio takvu sudbinu između 01.01.2020 i 31.10.2020 godine.

  Sve u svemu najveća prepreka za migrante je već odavno postala Hrvatska policija koja otežava ilegalnim migrantima prelaz granice. Dok neki od tih migranata govore kako su po 5 ili 10 puta vraćani s granice „nevladine” organizacije koje pomaži migrante govore kako se 20 ilegalnih migranata svakodnevno vraća u Bosnu i Hercegovinu.

  Većina ilegalnih migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu se na kraju skuplja na području Bihaća pošto im je teoretski s tog područja najlakše preći prvo Hrvatsku, a potom i Slovensku, Šengensku granicu. Zbog toga su tamo izgrađeni kampovi od kojih je krajem 2020 najpoznatiji od njih postao onaj imena Lipa.

  Taj kamp su na kraju na katolički badnjak 2020 godine spalili tamo smješteni ilegalni migranti nadajući se da će onda biti pušteni preko granice. Po izvještajima s tereni ilegalni migranti koji su uništili kamp što im je bio dom su revoltirani, ljuti i psuju državu. Po uništenju kampa oni su trebali biti preseljeni u bosanski regionalni centar, u Bihać.

  Cilj je bio da se oni tamo presele, ali lokalno stanovništvo u kojem referendumsku većinu predstavljaju muslimani se najžešće usprotivilo primanju muslimanskih ilegalnih migranata iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša pa su nastavili živjeti u kampu kojeg su sami uništili. Još 2018 godine je gradonačelnik Bihaća bio za The New York Times izjavio:”Ja ih ne želim ovdje i oni ne žele biti ovdje” što vrlo jasno govori o tamošnjoj situaciji.

  Po ovotjednim podacima Internacionalne Organizacije za Migraciju u sjevernoj Bosni danas živi 3,000 migranata od čega između 900 i 1,400 njih u spaljenom kampu Lipa i 1,500 njih na granici s Hrvatskom. Josep Borell, ministar vanjskih poslova Europske unije je u utorak o tamošnjoj situaciji izjavio „Mi promatramo ozbiljnu humanitarnu situaciju po pitanju stotina migranata u Bosni i Hercegovini” nakon čega je još dodao da potpuno izgrađeni i pripremljeni migrantski kamp Bira u Bihaću stoji prazan zbog protivljenja gradske uprave i stanovništva. Nakon neuspjeha s Bihaćom vlada Bosne i Hercegovine je potom donijela odluku o preseljenju migranata u Hercegovina-Neretva kanton od čega se odmah odustalo zbog protivljenja tamošnjih lokalnih stanovnika.

  Ukratko govoreći ovo predstavlja danas početkom 2021 godine stvarnu situaciju s ilegalnim migrantima u Bosni i Hercegovini koja je postala jedna od glavnih baza s kojih oni kreću u protuzakonite prelaske europske granice. Po podacima The New York Timesa 2019 godine u Bosni i Hercegovinu je došlo 29,000 ilegalnih migranata s ciljem ulaska u Europsku uniju, a u 2020, korona godini u Bosnu ih je došlo njih 17,000. Svima će nam biti zanimljivo pratiti razvoj događaja 2021 godine

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina