Migranti i plaće

  Zagovornici migranata vole pričati govoriti kako protivnici migranata tvrde ili da migranti ne rade pa su teret državi ili da oni rade pa kradu radna mjesta stanovnicima država u koje dolaze. Istovremeno podržavanje te obje pozicije po mišljenju zagovornika migranata ukazuje na neracionalnost, na ludost njihovih protivnika.

  Po ovom pitanju kao i po mnogim drugima zagovornici migranata su potpuno u krivu pošto osoba može istovremeno raditi i biti financijski teret državi koja ga je primila, ali mi se nećemo baviti tim pitanjem. Po njemu je dovoljno reći da Njemačku migranti svake godine koštaju 30 milijardi eura.

  Sada ćemo napustiti to pitanje troškova kako bi se pozabavili utjecajem migranata na plaće. Ovaj dio ćemo početi s BBC-om koji uvijek piše istinite i samo istinite vijesti. Tijekom 2019 godine tadašnji parlamentarni zastupnik, a današnji premijer Boris Johnson je bio izjavio „migracija dovodi do stagnacije plaća”. Tu tvrdnju je britanska javna televizija odlučila secirati kako bi utvrdila njenu istinitost.

  U svojoj analizi BBC se pozvao na zaključke raznih britanskih „stručnih” komisija. Jedan od zaključaka je onaj od The Migration Advisory Committee iz rujna 2018 godine koji tvrdi da su najslabije plaćeni radnici imali između 1993 i 2017 godine povećanje plaća od 55 %. U tom zaključku je još bilo navedeno da bi povećanje bilo minimalno veće i iznosilo 60 % da nije bilo migranata iz Europe. S približno sličnim zaključcima su izašli Bank of England i Ured za nacionalnu statistiku dok je s druge strane Nacionalno udruženje farmera izašlo s stavom da su morali povećati plaće sezonskih radnika 2017 godine čak 9 % zbog nedostatka migranata te prve godine nakon Brexit referenduma. Na kraju BBC-jev zaključak je bio da postoji minimalni nevažni efekt migranata na plaće slabo plaćenih radnika.

  Slična rasprava je vođena u SAD još u 2017 godini pa je tamošnja državna medijska kuća NPR izašla s svojim možemo reći poštenijim zaključkom od BBC-a. Po NPR „ekonomisti se ne slažu da li i koliko migranti snižavaju plaće domicilnog stanovništva. Neki su zaključili da novi migranti smanjuju plaće nekih skupina građana kao što su tinejdžeri ili radnici bez fakultetskih diploma. Bez obzira na to što je istina snage koje utječu na snižavanje plaća radnika su puno veće nego samo migracija”.

  Sada kada smo pogledali što misle oni koji jednako promatraju sva stajališta red je obratiti pažnju na stvarne profesionalce. Mark Zandi, glavni ekonomist rejting agencije Moody je još krajem 2016 godine bio izjavio da nedostatak nezaposlenih radnika u SAD dovodi do rasta plaća što je protivno interesima kompanija. Tako je konkretno bio naveo da su plaće u SAD tokom 2016 godine povećane više od 3 % jer poslodavci ne mogu naći radnike pa se povećanjima bore kako bi zadržali postojeće radnike.

  Iz identičnih razloga koje je naveo Zandi središnja banke Irske izlazi u 2019 godini s izvještajem koji navodi kako je potrebno povećati broj migranata kako bi se plaće u Irskoj držale pod kontrolom. Zbog nedovoljnog broja migranata projekcije ministarstva financija su govorile o rastu plaće između 3 i 3.3 % u razdoblju 2019-2021 godina. U tom izvještaju središnja banka je još navela da će povećani dolazak migranata dovesti do rasta cijena i najma stanova što će oštetiti Irce s slabijim primanjima, ali….

  Ukratko kada pogledamo respektabilne izvore imamo rejting agenciju Moody i Irsku središnju banku koji neupitno tvrde da migrantski radnici utječu na realnu stagnaciju ili realni pad vrijednosti plaća domicilnog stanovništva. To nam ujedno predstavlja glavni razlog za ovogodišnju potpunu liberalizaciju uvoza stranih radnika koji je donijela naša vlada. Ukratko tim vladinim potezom će se blokirati realni rast naših plaća pa ćemo u istom ili jačem ritmu nastaviti s izvozom našeg bogatstva, naše djece. Vlada vrlo dobro zna da će to biti nuspojava njene odluke !?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina