BBC pristranost

  Ofcom, britanska državna agencija zadužena za kontrolu televizije, radija, telekoma i poštanskih usluga je prošli tjedan izašla s svojim trećim godišnjim izvještajem o BBC-u.

  Za početak moramo naglasiti da je BBC državni medijski gigant koji prije svega promovira pozicije tamošnje vlade ili ako ništa drugo onda tamošnje elite. U skladu s svim ranije navedenim pretpostavljamo kako svim zvuči iznimno zanimljivo pročitati kako jedan britanski državni organ ocjenjuje rad drugog britanskog državnog organa.

  Po podacima Ofcom-a 73 % Britanaca koristi BBC izvore kao svoje vijesti po čemu su na dalekom prvom mjestu u Velikoj Britaniji pošto je sljedeći na listi ITV čije vijesti prati samo 43 % Britanaca. Kada gledamo britanske televizijske kanale po točnosti informacija ili preciznije po mišljenje gledatelja o točnosti informacija koje se prikazuju BBC više nije na prvom nego na drugom mjestu u 2020 godini. Na prvom mjestu se nalazi Sky s News o kojem 76 % Britanaca misli da prikazuje točne vijesti. Tek na drugom mjestu nalazimo BBC s 72 % gledatelja koji mi vjeruju nakon čega dolazi ITV s 71 %, Channel 4 s 70 % i Channel 5 s 65 %.

  To u određenom smislu ne predstavlja problem za BBC pošto se on nalazi u pristranosti ovog televizijskog kanala. Trenutačno samo 58 % gledalaca BBC-a smatra da ovaj prikazuje nepristrane vijesti i po tome se on nalazi na posljednjem mjestu u Velikoj Britaniji. Dok je proteklih godina povjerenje gledatelja u poštene vijesti BBC-a padala ona je po pitanju 3 druga britanska kanala rasla tako da sada imamo sljedeću situaciju: 69 % gledatelja smatra da Sky News prikazuje nepristrane vijesti dok taj postotak za Channel 4 iznosi 66. Nakon njih dolaze ITV u čiji nepristranost vjeruje 63 % gledatelja, Channel 5 s 61 % i kao što smo rekli posljednji je BBC s samo 58 %.

  BBC je bio još prošle godine obećao Ofcom da će se boriti protiv onoga što gledatelji smatraju pristranošću, ali do sada se ništa pozitivnog po ovom pitanju nije dogodilo. Namjesto da krenu tim putem BBC je nastavio putem pristranosti što je dovelo do daljnjeg njegovog pada po ovom pitanju.

  Razloga za pad mišljenja Britanaca o navodnoj nepristranosti BBC ima stvarno bezbroj,a ova medijska korporacija ih je sama stvorila. Još u lipnju 2020 godine smo se svi mi koji ne živimo na britanskim otocima smijali čitajući BBC vijest o mirnim BLM demonstracijama tokom kojih je ranjeno 27 policajaca.

  To je bila pristrana i tragikomična vijest, ali puno drugih vijesti nije bilo niti približno komično nego su bile možda čak i rasističke. Jedna od takvih vijesti, emisija je bila „Zašto bijele žene trebaju znati o svojoj privilegiji”. S gotovom identičnom viješću je izašla BBC Countryfile u kojoj je voditelj emisije izjavio „Seoska Britanija je rasistička”. Riječ je inače bila o iskusnom voditelju koji vrlo dobro zna BBC klimu pošto ovu emisiju vodi već 11 godina. Slične rasističke izjave usmjene prema autohtonim britancima se redovno pojavljuju na BBC-u pa ih jednostavno ovdje nema potreba sve ponavljati pošto je to opće gledajući teško moguće.

  Za kraj ćemo navesti samo trenutak kada je BBC bio prešao sve granice, kada nitko nije stao u njegovu obranu. Govorimo o britanskoj domoljubnoj pjesmi Rule Britannia! iz 18 stoljeća koja se redovno izvodi krajem ljeta u živoj izvedbi na BBC-u. Ove godine BBC je pokušao zabraniti izvođenje ove pjesme što je u Velikoj Britaniji izazvalo masivne reakcije i intervenciju premijera. Na kraju, nakon svih protesta pjesma je bila puštena dok je u ustima svih ostao gorak okus.

  Ovo što smo naveli je primjer BBC pristranosti i ujedno razlog zašto Britanci smatraju da se njenim vijestima po pitanju nepristranosti može najmanje vjerovati.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] to pitanje troškova kako bi se pozabavili utjecajem migranata na plaće. Ovaj dio ćemo početi s BBC-om koji uvijek piše istinite i samo istinite vijesti. Tijekom 2019 godine tadašnji parlamentarni zastupnik, a današnji premijer Boris Johnson je bio […]

trackback
2 godine prije

[…]   Od tada pa do danas su se u međuvremenu dogodile BLM demonstracije i američki izbori pa je Ofcom tiho zaboravio na optužbu za pristranost CGTN-a kako ne bi izazvao histerični smjeh vlastitih građana. Jednostavno govoreći kako je moguće tvrditi da da CGTN pristrano prenosi izvještaje o demonstracijama u Hong Kong-u u isto vrijeme kada britanski BBC tvrdi da je na mirnim BLM demonstracijama ranjeno 27 policajaca ? […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina