CGTN i BBC

  Tijekom posljednjih mjesec dana Velika Britanija je zabranila emitiranje kineske državne televizije CGTN na svom teritoriju, na što je potom Kina odgovorila zabranom emitiranja britanskog državnog medijskog giganta, BBC-a na svom državnom teritoriju.

  Ovaj medijski rat ili preciznije medijsko zatvaranje unutar vlastitih granica Velika Britanija i Kina su započeli još u svibnju prošle godine kada britanski medijski regulator Ofcom optužuje CGTN, kineski televizijski kanal na engleskom jeziku za kršenje pravila nepristranosti. Konkretno Ofcom je optužio CGTN da je u 5 emisija o demonstracijama u Hong Kongu davao previše mjesta stajalištima vlade,a da motive demonstranata uopće nije istraživao.

  Od tada pa do danas su se u međuvremenu dogodile BLM demonstracije i američki izbori pa je Ofcom tiho zaboravio na optužbu za pristranost CGTN-a kako ne bi izazvao histerični smjeh vlastitih građana. Jednostavno govoreći kako je moguće tvrditi da da CGTN pristrano prenosi izvještaje o demonstracijama u Hong Kong-u u isto vrijeme kada britanski BBC tvrdi da je na mirnim BLM demonstracijama ranjeno 27 policajaca ?

  U skladu s tim Ofcom je 04 veljače 2021 u 10:15 bio donio odluku da se CGTN-u oduzme dozvola za emitiranje pošto nju drži distributer koji ne može utjecati na program,a ne sama medijska kuća. U daljnjem objašnjenju odluke o zabrani se navodi da se kanal nalazi pod kontrolom Komunističke partije Kine i zbog toga nema pravo na dozvolu za emitiranje u Velikoj Britaniji. Nužno nam je ovdje navesti kako se sve to znalo i prije 10 godina, ali tada se ništa po tom pitanju nije dogodilo !?

  Točno 7 dana nakon što je Velika Britanija zabranila emitiranje CGTN-a na svom teritoriju Kina je donijela odluku o zabrani emitiranje BBC-a na svom. Formalni navedeni razlog za zabranu BBC-a je njegova pristranost, njegovo kršenje zakona o istinitosti vijesti koje britanska medijska kuća prikazuje. Općenito govoreći već prije zabrane BBC-ova pristranost je bila predmet općeg ismijavanja na kineskim društvenim mrežama pa to možda predstavlja i potencijalni razlog za isceniranje ovog medijskog sukoba. Jednostavno zabrana nije nanijela nikakve štete poziciji BBC-a u Kini !?

  Po očekivanju Europska unija je odmah izašla u javnost s osudom ove kineske odluke,a BBC je izašao s svojom službenom izjavom. U njoj se navodi da BBC predstavlja izvor vijesti kojemu se najviše vjeruje u svijetu i koji vijesti prenosti pošteno i neutralno.

  Općenito govoreći ta izjava BBC-a je smješna pošto u neutralnost i poštenost vijesti koje prenosi ova medijska kuća malo tko više vjeruje. U tako nešto mi na Hladna istina uopće ne vjerujemo, dok Britanci od svih informativnih televizijskih kanala najmanje vjeruju da BBC prikazuje nepristrane vijesti. Na kraju krajeva čak i britanska vlada vjeruje da je ovaj britanski medijski gigant pristran pa je u skladu s tim odlučila pokrenuti akcije protiv njega. Zbog svog takvog razmišljanja britanska vlada je odlučila kako prvi zadatak novog šefa britanske regulatorne agencije Ofcom postaje borba protiv pristranosti na BBC-u i na Channel 4.

  Za kraj moramo navesti kako postoji velika razlika u pristranosti kineskog CGTN-a i britanskog BBC-a. Zadatak CGTN-a je promoviranje nacionalnih interesa Kine i izvršavanje direktiva kineska vlade. Za razliku od kineske stanice zadatak BBC-a do sada je bilo izvršavanje direktiva britanskog multikulturalnog režima,a ne britanske vlade i njegov zadatak nije bila zaštita nacionalnih interesa Velike Britanije.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina