Twitter

  Prije par dana američka društvena mreža Twitter se „proslavila” svojim „doživotnim” blokom demokratski izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dok su takozvani progresivci ovaj blok dočekali s oduševljenjem svi stvarno demokratski nastrojeni građani su s njim užasnuti.

  Za početak red je da se vratimo u 9 siječanj 2021 godine i komentar kojim je The Washington Post popratio blok predsjednika Trumpa. U tom tekst ovaj časopis navodi kako su direktori društvenih mreža još 2015 godine vodili rasprave što s Trumpom i kako su još u prvom dijelu prošle godine te mreže pokrenule akcije protiv laži. Približavanjem predsjedničkih izbora povećao se broj laži koje govori Trump pa su aktivisti, Demokrati i drugi tražili jače akcije društvenih mreža protiv predsjednika. To je na kraju dovelo do doživotnog bana izabranog predsjednika Trumpa.

  Nužno nam je ovdje navesti za početak kako je The Washington Post u vlasništvu Bezosa, znači Amazona pa možemo reći kako je to ujedno pozicija i ove moćne korporacije. Ono što The Washington Post namjerno ne navodi bi bilo da su Twitter i drugi u izborno doba promjenili pravila pisanja na društvenim mreže kako bi pomogli Demokratima u SAD.

  Nakon blokiranja Trumpa Twitter je odlučio pokazati kako se on bori za demokraciju i ljudska prava blokirajući tvit kineskog veleposlanstva u SAD-u o Ujgurima. To je u stvarnosti bilo lažno junaštvo Twittera pošto je on zabranjen u Narodnoj Republici Kini pa stoga ne može pretrpiti nikakvu financijsku štetu što je na kraju krajeva najvažnije za svaku korporaciju.

  Ono što Twitter želi da mi svi zaboravimo je njegov odnos prema raznim svjetskim režimima koji su mu tržište. Na primjer Twitter želi da zaboravimo incident u kojemu on kanadskog novinara obaviještava da je na Twitteru prije 5 godina prekršio zakon Pakistana o blasfemiji. Na opravdane kritike Twitter je odgovorio „dobili smo opravdani zahtjev vlade koja želi zaštiti svoje interese”. Po istom principu samo ovaj put na zahtjev Rusije Twitter je bio blokirao proukrajinski account u doba ruske aneksije Krima tako da svaki put kada ova društvena mreža govori da štiti demokraciju i ljudska prava ona laže. Jednostavno Twitter svojim blokovima, svojim zabranama UVIJEK podržava stajališta vladajućeg režima malo ozbiljnijih država u kojima je aktivan.

  To je na Twitteru primjetio i Aleksej Navalny, najpoznatiji lider ruske opozicije koji pored ostalog izjavljuje da je blok predsjednika Donalda Trump neprihvatljiv primjer cenzure koji je baziran na emocijama i političkom navijanju društvene mreže. Nakon toga je još dodao kako on svakog dana dobiva prijetnje smrću, ali zbog njih nitko nije nikada blokiran pa stoga Twitter laže kada tvrdi da je blokirao Trumpa zbog kršenja pravila.

  Osim Navalnija ovom bloku se usprotivilo i veći broj drugih javnih osoba među kojima je sigurno najpoznatija Angela Merkel pa stoga njen glasogovornik izjavljuje: „kancelar smatra da je zatvaranje računa na društvenoj mreži demokratski izabranog političara duboko problematično. Pitanja vezana s slobodom govora se mogu regulirati samo zakonom,a ne korporacijskim odlukama”. U istom stilu je reagirala i službena Francuska navodeći kako digitalna oligarhija predstavlja opasnost po demokraciju.

  Za kraj ovog našeg prikaza funkcionirana Twitter i svjetskih reakcija na njega ovdje ćemo još samo navesti jednu navodno neozbiljnu državu, Ugandu u kojoj se danas održavaju predsjednički i parlamentarni izbori. Prije par dana Twitter je blokirao nekoliko korisnika u Uganda na što je Uganda pravilno odgovorila blokiranjem svih društvenih mreža dokazujući da je riječ o državi,a ne o nečijoj prčiji. Odgovarajući na ovaj blok Twitter je osudio blokiranje društvenih mreža navodeći da blok predstavljanje kršenja ljudskih prava. Sigurni smo da se američki predsjednika Donald Trump sigurno slaže s tom tvrdnjom Twittera !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina