Kritički osvrt na NATO ponudu

  Kritički osvrt na NATO ponudu govori o ponudi koju je NATO saveza danoj Rusiji i što ona u stvarnosti govori. Preciznije bi mogli navesti da je riječ o ciničnom osvrtu na tu ponudu.

  Netko je dao španjolskom časopisu El Pais originalni primjerak NATO ponude Rusiji. Časopis je potom taj originalni dokument objavio na svojim internet stranicama,a SAD je potvrdio autentičnost dokumenta.

  Ovaj dokument koji predstavlja odgovor na rusku ponudu od 17.12.2021. se u stvarnosti sastoji od dva dokumenta. Prvi dokument predstavlja pozicija NATO saveza, a drugi samostalnu poziciju SAD-a.

  Prvi dokument ima 12 što većih što manjih točaka. U prvoj točki se govori da je NATO obrambeni savez koji ne predstavlja opasnost Rusiji dok je druga točka puno problematičnija. Ona navodi neopravdano gomilanje ruske vojske u blizini ruske granice nakon čega dolazi puno problematičniji dio.

  Taj dio nam govori da NATO savez podržava teritorijalni integritet Ukrajine čiji je Krim sastavni dio. Navodeći ovu poziciju NATO je odmah mogao očekivati negativni odgovor Rusije pošto će ona vratiti Krim kada u paklu zasnježi.

  Treća točka optužuje Rusiju za kršenje internacionalnih principa dok četvrta govori o težnji za stabilne odnose. Peta i šesta točka govore o želji za razgovorom kojim bi se riješilo pitanja koja brinu NATO savez i Rusiju.

  U sedmoj točki se govori o uspostavi crvenog telefona dok je osma zbog licemjerja problematična. Ta točka govori da države mogu slobodno izabrati svoj put čime se podrazumjeva da li će ići prema NATO i EU ili Rusiji. To predstavlja problem pošto se neupitno u Ukrajini dogodio od zapada, od NATO saveza organizirani puč 2014 godine. Tim pučem je oduzeta mogućnost Ukrajini i njenim građanima da slobodno izaberu svoj put.

  Drugi manje problematični dio ove točke je zahtjev Rusiji da povuče vojsku izvan međunarodno priznatog teritorija Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Ruska vojska se tamo nalazi protivno željama tih država pa bi je stoga trebala maknuti. U teoriji pozitivan ruski odgovor na ovaj prijedlog bi trebao vezan s povlačenjem američke vojske iz Sirije gdje se nalazi bez dopuštenja Sirije.

  Za kraj se u osmoj točki još navodi da bi Rusija trebala prestati provoditi zloćudne aktivnosti protiv Saveznika i drugih država. Ta definicija je blago govoreći čudna i potpuno neodređena pa se uvijek može zloupotrijebiti.

  Deveta točka nam govori o poduzimanju mjera za snižavanje tenzija i onemogućavanje sukoba do kojeg bi došlo greškom. Problematični dio ove točke govori i o borbi protiv hakera. Riječ je o problematičnom dijelu pošto je bez obzira što propaganda govori drugačije iznimno teško po ovom pitanju naći dokaze. Lako je nekoga propagandno, medijski optužiti, ali teško je dokazati pa je ovaj uvjet opasan.

  Točke 10, 11 i 12 se potom bave više propagandom nego činjenicama pa su stoga nevažne. Time smo završili prvi dio dokumenta dok se drugim nemamo pretjerano razloga baviti pošto je riječ o odvojenim američkim pozicijama.

  Najčudniji dio tih pozicija je optužba da Rusija krši Sporazum o raketama srednjeg dometa. Tu istu optužbu je predsjednik Trump iskoristio za napuštanje ovog sporazuma. Kako je SAD otkazao ovaj sporazum optužbe za njegovo kršenje od strane Rusije su stvarno sulude. Riječ je inače o istoj onoj Rusiji koja je nakon napuštanja sporazuma od strane SAD-a izjavila da za nju ovaj sporazum više ne postoji.

  Kada govorimo vojnim pitanjima i odnosu SAD i Rusije ne smijemo nikada zaboraviti da je Trumpova administracija otkazala praktički sve sporazume.

  Analiza je napisana u ovom stilu jer danas jednostavno u medijima imamo previše propagande koja tehnološki zaostalu Rusiju predstavlja kao Carstvo zla.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina