Putovanja u doba korone

  Putovanja u doba korone ispadnu blago govoreći problematična. Ona su problematična zbog različitih cjepiva koja priznaju različite države s tim da je po ovom pitanju Europska unija najproblematičnija zapadna tvorevina.

  S časnim izuzetkom par možemo reći nevažnih državica sve svjetske države provode cijepljenje svojih stanovnika protiv korone. Neke države cijepljenje provode s većim, a neke s manjim žarom, ali sve ga provode !?

  Kao što smo već govorili u listopadu 2021 poredak najpopularnijih cjepiva u svijetu je bio sljedeći; Na prvom mjestu se nalazio CoronaVac nakon kojeg dolaze Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca, Moderna i Covaxin. Nakon što smo zaključili koja su najpopularnija cjepiva protiv korone na svijetu red je pogledati gdje se s njima možemo putovati.

  CoronaVac je kinesko cjepivo koje se upotrebljava u najvećem dijelu Azije, Afrike i Latinske Amerike. SAD ne provodi na svom teritoriju cijepljenje CoronaVac-om, ali priznaje cjepljenje ovim cjepovim obavljeno u drugim državama. Jedine države, udruženja država koje ne priznaju cijepljenje ovim cjepivom su Rusija, Europska unija, Norveška i Japan.

  Pfizer je njemačko-američko cjepivo koje se koristi u zapadnom svijetu i dobrom dijelu Afrike, Latinske Amerike i Azije. Jedine države koje ne dopuštaju ulazak na svoj teritorij osobama cijepljenim Pfizerom su Kina, Rusija i Madagaskar.

  Sinopharm cjepivo ili preciznije govoreći Sinopharm BIBP cjepivo se kao i svi prethodni slučajevi koristi u najvećem dijelu Afrike, Azija i Latinske Amerike. Kao i kod prethodnog kineskog cjepiva osobe cijepljene njime mogu putovati u SAD, ali ne u Europsku uniju. Inače red nam je navesti da balkanske države koje nisu članicu EU, Ukrajina i Bjelorusija priznaju ovo cjepivo. Time želimo reći da je situacija identična kao s CoronaVac, a jedina razlika je Bjelorusija.

  Četvrto po iskorištenim dozama u listopadu 2021 je bilo cjepivo AstraZenece. Osobe cijepljene AstraZenecom mogu putovati u gotovo sve svjetske države. Jedini izuzetak predstavljaju Rusija, Kina, par afričkih i srednjeazijskih država.

  Peto po „popularnosti” je bilo američko cjepivo Moderna. Ono se koristi u svim zapadnim i Latinskoameričkim državama kao i u većini država Afrike i Azije. Nužno je napomenuti da cijepljenje Modernom ne priznaju Kina, Rusija, Kazahstan, Tadžikistan, Bjelorusija i nekoliko afričkih država.

  Šesto i posljednje cjepivo koje ćemo ovdje spomenuti nam dolazi iz Indije. Riječ je o Covaxin cjepivu koje priznaju Sjeverna i Južna Amerika kao i većina država Afrike i Azije. Osobama cijepljenim Covaxin cjepivom nije dopušten ulazak u Kinu, Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Bjelorusiju i nekoliko afričkih država.

  Iz svega navedenog prvo što upada u oči je da Kina, Europska unija i Rusija provode identičnu politiku. Ove tri države priznaju samo svoja cjepiva i insistiraju da putnici koji dolazu u njihove države budu cijepljenje „njihovim” cjepivom.

  Možemo reći da su svim navedenim političkim tvorevinama upravlja autokratskim principom i stoga vode istu politiku. Govoreći konkretno o Europskoj uniju red nam je navesti i tajni dogovor koji je predsjednica Europske komisije sklopila s Pfizerom o kojemu smo prvi u Hrvatskoj pisali !? Pretpostavljamo da taj dogovor kojeg su Amerikanci pustili u javnost predstavlja razlog zašto EU ne priznaje cjepiva drugih država.

  Za razliku od ranije navedenih država/organizacija SAD priznaje sva cjepiva koja imaju blagoslov Svjetske zdravstvene organizacije. Tu poziciju po pitanju posjetitelja drži i Hrvatska koja nije član schengenskog prostora. Drugim riječima u Hrvatsku mogu doputovati sve osobe koje su cijepljene cjepivima koja imaju blagoslov Svjetske zdravstvene organizacije !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina