Turske bespilotne letjelice

  Turske bespilotne letjelice su proizvod koji svi žele imati u svom arsenalu. U tom pogledu nema nikakve veze da li govorimo o Africi, Aziji ili čak i Europi.

   Prvu veliku javnu reklamu turske bespilotne letjelice dobivaju tijekom rata Armenije i Azerbejdžana. Tijekom ovog vojnog sukoba one su zajedno s sirijskim fundamentalistima omogućili Azerbejdžanu da bez problema ostvari pobjedu.

  Drugu još veću „pozitivnu” reklamu je ovaj smrtonosni proizvod dobio od strane Ujedinjenih Naroda. Oni su u svom izvještaju iz lipnja 2021 naveli da je robotski sustav dronova samostalno birao i uništavao ciljeve u Libiji. Službenim riječnikom Ujedinjeni Narodi su naveli da Turska proizvodi autonomne oružane sustave !?

  Nakon ovih javnih reklama nikome ne bi smjelo predstaviti iznenađenje da su države ograničenih financijskih sredstava poludile za turskim proizvodom. Primjer za to nam je Etiopija kojom vlada Nobelom nagrađeni genocidni diktator. Suočen s pobunom koju ne može zaustaviti on je kontaktirao Erdogana koji ga uz pomoć dronova spašava.

   Turska će potom suočena s ogorčenim i naoružanim Etiopljanima na kraju morat evakuirati veleposlanstvo u Adis Abebi, ali to je dalo samo dodatnu reklamu Turskoj. Završni rezultat toga u Africi je masovna prodaja turskih vojnih bespilotnih letjelica. Po posljednjim podacima 25 afričkih država je kupilo ove letjelice u Turskoj za obračun s vanjskim ili unutrašnjim neprijateljima.

   U Aziji država koju se najčešće povezuje s turskim dronovima je Pakistan. Ova država u vječitom sukobu s Indijom kupuje oružje s svih strana, ali prije svega od Kine. Zahvaljujući svojim dronovima Turska je sada ušla na popis država od kojih Pakistan kupuje oružje.

  Prvo je Pakistan sklopio dogovor s Turskom o zajedničkoj proizvodnji dronova, a potom i satelita. To približavanje Turske Pakistanu je potpuno u skladu s vizijom Erdogana o formiranju neoTurskog carstva. Govorimo o viziji kojom se povezuje Turska s Azerbejdžanom i središnjoazijskih država. Završni cilj te strategije je koridor koji povezuje Kinu s Europom preko turkmenskih država.

  Neki će sada sigurno arogantno reći da su Turski dronovi oružje siromašnih koje nema šanse protiv oružja bogatih. Oni će se u tome gadno prevariti pošto su ovi dronovi kao i njihova upotreba iznenadili SAD.

  Scott Shaw koji vrši dužnost šefa američke vojske za asimetrično ratovanje je ostao šokiran mogućnostima turskih dronova. O upotrebi ovih dronova tijekom rata Armenije i Azerbejdžana on je izjavio:

Možete vidjeti videa tenkova pogođenih bespilotnim letjelicama, artiljerijskih pozicija pogođenih bespilotnim letjelicama, vojnika pogođenih bespilotnim letjelicama”.

  Turski dronovi po njemu i drugim američkim vojnim stručnjacima ukazuju da i siromašne države mogu stvoriti ozbiljnu silu. Zbog dronova države po njima više ne trebaju biti SAD, Rusija ili Kina da bi stvorili opasnu armiju.

  Ta nova situacija je dovela do promjena kojoj se mora prilagoditi američka vojna strategija. Bespilotne letjelice, a trenutačno prije svega Turske bespilotne letjelice su dovele do opće promjene strategije i ratovanja u 21 stoljeću !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina