Nasljednik Trumpa

  Nasljednik Trumpa je ako promatramo gospodarstvo predsjednik Joe Biden, dok je politički njegov nasljednik deSantis. Ovo je priča o Bidenu koji nastavlja gospodarsku politiku Trumpa.

  Prošlo je već 7 mjeseci od kada je Biden postao američki predsjednik. To početno vrijeme njegove vladavine nam je jasno ukazalo na smjer njegove gospodarske politike. Iz toga je očito puno toga, ali nikako da će njegove gospodarska politika biti neoliberalna.

  Kao što smo ranije pisali tijekom svoje gotovo 50 godine duge političke karijere Biden je glasovao za neoliberalne zakone. Čak i kada su se zastupnici Demokrata u Kongresu bunili protiv neoliberalnih zakona on ih je uvijek podržavao. Zbog toga za nas Bidenov obrat predstavlja maleno ugodno iznenađenje.

  Doba predsjedničkih administracija Bila Clintona, Busha mlađeg i Obame je bilo ujedno doba neoliberalizma u SAD. To gospodarsko razdoblje je bilo završilo izborom Donalda Trumpa za predsjednika 2016 godine.

  Trump je tijekom svoje vladavine započeo s trgovinskim ratovima kako bi zaštitio domaću proizvodnju. On je započeo trgovinski rat prvo protiv Kine o čemu se dosta pisalo, a potom i protiv Europske unije. Na kraju zavisno od interpretacija niti jedno niti drugo nije dobro izveo zbog svoje nesposobnosti ili zavjere protiv njega.

  Biden za razliku od Trumpa ima podršku medija i ujedno većinu u oba doma Kongresa. On ima potpuno slobodne ruke da radi što želi, a odlučio je da nastavi provoditi Trumpovu politiku. Njegovo provođenje Trumpove gospodarske politike je puno organiziranije i ujedno u potpunoj suprotnosti s politikom predsjednika Obame.

  Predsjednik Biden je tako krajem srpnja predložio novu verziju zakona Kupuj Američko. Trumpov zakon Kupuj Američko je tražio da proizvod koji kupuju organi SAD vlade ima najmanje 55% komponenti iz SAD-a. Bidenova verzija zakona traži da taj postotak bude 60%, a potom 2029 godine čak 75%. Očito primjer nastavka Trumpove politike.

  Dok je kao što smo naveli predsjednik Trump započeo trgovinske ratove on ih nije bio završio. Njih je nasljedio predsjednik Biden koji je odlučio da ništa ne mijenja, da ih ne okonča. Trgovinski rat s jedne strane SAD i Kine, a s druge SAD i Europske unije i dalje traje. Još jedan primjer da Biden nastavlja politiku Trumpa.

  Sličnu situaciju imamo po pitanju pomoći građanima. Trumpova administracija je 2020 godine donijela dva zakona kojima je dala, poklonila nešto novca građanima. Bidenova administracija je to reprizirala ove godine tako da i tu imamo nastavak politike ranije administracije.

  Na kraju tu imamo veliko korporacije bile one tehnološke ili neke druge. Te gotovo monopolističke korporacije koje su se borile predsjednika Trumpa su očekivale nagradu. Nju izgleda da oni neće dočekati pošto Bidenova administracija počela vršiti zakonske promjene da ih stavi pod kontrolu.

  Ukratko ono što danas iz gospodarske perspektive promatramo u SAD je nastavak politike republikanca Trumpa. Promatrajuću u potpunosti gospodarske mjere koje provodi Biden može zaključiti da mu je cilj smanjiti profite korporacija. Njegov cilj je prvi put nakon 40 godina povećati udio plaća u BDP-u i smanjiti udio profita.

  To je pohvalni gospodarski cilj koji neupitno podržavamo !?

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina