Nećemo davati novac

  Nećemo davati novac Afganistanu ako Talibanu uvedu šerijatski zakon. Ta izjava njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa ukazuje na sav moralni debakl zapada. Za zapadne lidere ništa nije važno osim novca i oni ne razumiju ljude koji drugačije misle.

  Priča o Afganistanu posljednjih 200 godina je priča o aroganciji, osobnoj ambiciji i ljubavi prema domovini. Prvi dio naše priče nam govori o osobnim ambicijama koje su uništavale Afganistan. Tijekom 19 stoljeća Afganistan je imao 17 izmjena vlasti s tim da je u 16 slučajeva riječ bila o borbi za vlast unutar iste obitelji. To se nastavilo i u 20 stoljeću kada u prve 33 godine Afganistan ima 11 različitih kraljeva/emira. Politička situacija se bila stabilizirala tek stupanjem na prijestolje Zahir Shaha 1933 godine.

  Na vrhuncu svoje moći i arogancije Velika Britanija je odlučila 1838 godine okupirati Afganistan. Reakcija na taj pokušaj postaje ujedinjenje tadašnjih stanovnika ove države protiv okupatora. Na kraju povijena repa Velika Britanija je pobjegla iz Afganistana.

  Mir u Afganistanu kojeg omogućava Zahir Shah završava 1973 godine kada Daoud Khan obara svog rođaka s vlasti proglašavajući republiku. Njegova vlada u suradnji s komunistima doživljava kolaps 1978 nakon čega oni vrše državni udar i preuzimaju vladu.

  Novouspostavljena komunistička vlada je bila previše radikalna za 1978 godinu i državu s muslimanskim stanovništvom. Za nezadovoljstvo Afganistanaca se znalo i u Washingtonu koji je počeo financirati mudžahedine. Ta situacija kao i borbe za vlast unutar partije su rezultirale novim komunističkim pučem u rujnu 1979. Na kraju Sovjetski savez se osjetio pozvanim da zaštiti komunizam u Afganistanu čime počinje njegova okupacija.

  U prosincu 1979 SSSR provodi invaziju Afganistana rušeći tamošnji komunistički režim kako bi stavio „bolje” komuniste na vlast. Sovjetska okupacija će trajati nešto duže od 8 godina nakon čega je Crvena armija povijena repa pobjegla. Od Sovjeta uspostavljen režim u Afganistanu će se održati na vlasti još 3 godina pa nova strana tamošnje povijesti započinje 1992.

  Pobjednici nad Sovjetima u Afganistanu su se potom ponovno počeli ponašati kao pravi Afganistanci. Četiri godine su vodili građanski rat za vlast dok praktički nisu uništili i ono malo što je stvoreno u ovoj državi.

  Reakcija na to biva nastanak Talibana na čije formiranje utječe Pakistan. Oni su s svojom porukom vjere, mira i kruha lako osvojili simpatije stanovnika koji su im u zamjenu za to oprostili zločine. Talibani 1996 godine osvajaju Kabul, a do 2000 godine će osvojiti i 90 % Afganistana. Bez obzira na to riječ je bila o u svijetu nepriznatoj vladi.

  Nakon napada u New York-u 2001 godine dolazi do Američke invazije i okupacije Afganistana. Bez obzira na svu modernu tehnologiju u 20 godina rata NATO nije uspio poraziti Talibane koji su dobili dodatni legitimitet. Oni su iz perspektive Afganistanaca postali oslobodilački pokret koji brani državu od stranog okupatora.

  Takozvana internacionalno priznata vlada Afganistana je u očima tamošnjih stanovnika najobičnija okupaciona vlada. Sam SAD priznaje da će tamošnja vlada pasti pod napadima Talibana 6 mjeseci nakon povlačenja NATO vojske. Kao što svi danas znamo to je bilo previše optimističan pogled.

  Ukratko vlast u Afganistanu su ponovno preuzeti Talibani. Oni su se 25 godina borili za „mir” i formiranje šerijatske vlade. Tim ljudima koji neupitno Vjeruju sada njemački ministar vanjskih poslova prijeti obustavom slanja novca.

  Ta poruka koja je došla iz Njemačke za Talibane izgleda kao da je došla s drugog planeta. Ona je i došla s drugog planeta, s planeta gdje je novac zamjenio Boga.

  Nama je bolje da prestanemo razmišljati o Talibanima i Afganistanu i počnemo razmišljati o sebi. Da li nam je stvarno ugodno u svijetu gdje samo novac ima svoju vrijednost ? U svijetu gdje se baš sve može kupiti i gdje se klanjamo samo novcu kojeg besprekidno tiskaju zapadne središnje banke.

  Onima koji stvarno podržavaju sadašnju zapadnu situaciju gdje je novac zamjenio Boga moramo reći da su u manjini. Njima moramo reći da sekuralizam predstavlja povjesnu anomaliju. To nisu naše riječi nego riječi izvještaja Europske unije o religiji.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 mjesec prije

[…] Nećemo davati novac […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina