Zašto

  Zašto su Talibani aklamacijom osvojili vlast u Afganistanu je pitanje koje danas mnogi postavljaju. Odgovor na to pitanje nije onaj kojeg mediji danas nameću pokušavajući prikriti ranije grijehe.

  Mnogi niš koristi stručnjaci će za debakl u Afganistanu optužiti tamošnju koruptivnu okupacijsku vladu. To nam više govori o zapadnoj fiksaciji na korupciju kao primarnom zlu nego o realnosti. Pozivanjem na korupciju se uvijek pokušavaju prikriti stvarni problemi što je bio i ovdje slučaj.

  Priča o neuspjehu u Afganistanu započinje kada odgovarajući na napade u SAD 2001 godine ova država vrši invaziju. U vrlo kratkom razdoblju SAD je slomio otpor Talibana i uspostavio okupacionu vladu. To je otvorilo pitanju formiranje nove vlade Afganistana.

  Te 2002 godine 3 osobe su imale jači ili slabiji legitimitet da budu izabrane na dužnost predsjednika novog Afganistana. Osoba s neupitno najjačim legitimitetom je bio bivši kralj Zahir Shah. On je bio postao kralj 1933 godine i održao se bio na svom položaju do 1973. To su bila 4 jedinstvena desetljeća mira u modernoj povijesti Afganistana.

   Zbog tog mirnog sada već gotovo mitskog razdoblja Zahir Shah je imao legitimitet da bude postavljen za kralja. Zbog toga je on imao iznimnu popularnost u Afganistanu 2002 godine. Ta popularnost je ujedno bila problematična za okupacioni režim jer je označavala da on neće biti politička lutka. To je bio osnovni razlog zašto je bilo zabranjeno da Zahir Shah postati šef države.

  Drugi potencijalni izbor za šefa države bi bio Ahmed Shah Masood. Riječ je bila o genijalnom generalu koji se 20 godina borio protiv Sovjeta i Talibana bez da je bio poražen. To su znali i Talibani pa su ga ubili par dana prije napada u SAD. Nasljednik ove popularne frakcije je bio njegov brat Wali. Kako bi se svima poslala jasna poruka u doba izbora nove vlade 2002 godine pomoćnici Walija su bili uhićeni. To uhićenje se nije bilo moglo provesti bez dopuštenja SAD-a pa je predstavljalo političku poruku.

  Posljednja osoba koja je imala kakav takav legitimitet je bio Burhanuddin Rabbani (slika). On je bio predsjednik internacionalno priznate vlade Afganistana. Njegov legitimitet je bio užasan zbog građanskog rata 1992-96 godine, ali je ipak postojao. Na kraju SAD mu je bio naredio da podnose ostavku i da se ne kandidira za novog predsjednika.

  To je sve u lipnju 2002 godine rezultiralo otkrićem Afganistanaca da oni u stvarnosti nemaju pravo izabrati svoju vladu. Oni su tada otkrili da će imati u stvarnosti okupacionu vladu kojom će predsjedati Karzai. To je bio najljepši poklon koji su Talibani mogli dobiti te 2002 godine.

  Od tada na dalje stvari su išle svojim prirodnim tokom. Članovi u narodu omražene vlade bez legitimiteta su se jedino mogli pripremati za svoj kasniji odlazak u izbjeglištvo. Znači oni su trebali u što kraćem vremenu pokrasti što više novaca. U određenom smislu to je pomoglo jačanju i tako jake korupcije u Afganistanu.

  Ti događaji iz 2002 godine su stvarni razlog za ovo što se danas dogodilo. Ukratko vlada bez legitimitet je postavljen uz pomoć stranih „bajoneta”. Ona se uz pomoć stranih „bajoneta” na vlasti održala gotovo 20 godina. Kada su strani „bajoneti” otišli ona se automatski urušila.

  Za kraj nam je još jedino nužno napomenuti da kada spominjemo američku okupaciju Afganistana mi ne iznosimo svoje mišljenje. Američki mediji danas pišu da se Afganistan nalazio pod američkom okupacijom !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Zašto […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina