Afganistan danas

  Prije sada već više od godine dana Talibani su aklamacijom osvojili vlast u Afganistanu. Afganistan danas je potpuno drugačija država od one od prije samo 12 mjeseci.

  U određenom smislu Talibani su uvijek bila posljednja politička opcija za Afganistance koji su znali što oni donose. Zbog toga se stanovnike ove napaćene zemlje je nepošteno optužiti za pogrešan izbor.

  Priča o Talibanima započinje 1994 godine kada ih Pakistan osniva s ciljem osvajanja vlasti u Afganistanu. Oni će to i uspjeti ostvariti osvajanjem Kabula i proglašenjem 27 rujna 1996 godine Islamskog emirata Afganistana.

  Razlog za ovaj njihov prvobitni razlog se nalazio u građanskom ratu koji je izmučio Afganistance između 1991 i 96 godine. Razne grupacije koje su sudjelovale u izbacivanju Sovjeta iz Afganistana su potom 5 godina vodile rat po pitanju toga tko će biti diktator ove zemlje.

  Na kraju u ovom ratu nitko nije pobjedio nego su pobjednici bili Talibani koji najavom mira osvajaju vlast. Riječ je bila o miru koji se temeljio na najokrutnijoj verziji šerijatu, ali je ipak bio mir nakon 15 godina rata.

  Nakon toga dolazi Američka invazija Afganistana 2001 koja predstavlja odgovor na napade u SAD-u. Talibani su se tada sakrili u pećinama, šumama i slično vodeći gerilski rat sljedećih 20 godina.

  Režim koji su uspostavili Amerikanci na kraju nikada nije dobio narodni legitimitet. Da li su razlog za to bili maleni Afganistanski Napoleoni koji nisu htjeli prihvatiti iznimno popularnog bivšeg kralja ili američka arogancija nikada nećemo znati.

  To je na kraju dovelo do potpunog kolapsa režima kojeg su Amerikanci instalirali u Kabulu nakon najave povlačenja vojnika. Niš koristi „stručnjaci” su taj kolaps povezivali s rimskim trenutkom propadanja, ali to je diplomatski govoreći netočno.

  Povratak Talibana na vlast 15 kolovoza 2021 godine i odlazak američkih vojnika 31 kolovoza je ujedno označio prestanak slanja zapadne pomoći. Nakon što su od 2001 svake godine, pa baš svake godine milijarde dolara pomoći stizale u Afganistan i tako izopačile tamošnju ekonomiju dolari su prestali dolaziti.

  Taj prestanak dolaska novca kao i neke od mjera koje su Talibani proveli je dovelo do potencijalno najvećeg gospodarskog pada u povijesti. Procjene Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda govore da je tamošnje gospodarstvo u 12 mjeseci palo između 30 i 40 posto !?

  To je prvi dio priče o današnjem Afganistanu dok njen drugi dio predstavlja zabrana školovanja djevojčica. Treći i posljednji dio priče koji ćemo ovdje predstaviti je odluka Talibana o zabrani proizvodnje opijuma. Zapadni izvori nam navode da ovu odluku vlada u Kabulu iznimno ozbiljno provodi !?

  Kada na kraju gledamo sveukupnu situaciju današnjeg Afganistana nužno je naglasiti kako govorimo o iznimno siromašnoj državi u kojoj ljudi gladuju. Procjene govore da bi Afganistan trebao dobiti 4.5 milijardi dolara humanitarne pomoći, ali realno nitko nije zainteresiran pomagati Islamskom emiratu.

  Kako bi došla do koliko toliko novaca vlada u Kabulu pokušava pokrenuti rudnike ugljena i njegov izvoz. Obnova rada rudnika i izvoz ugljena bi trebalo dovesti do gospodarskog rasta Afganistana i tu gospodarsku logiku nitko ne osporava.

  Na kraju red nam je konstatirati da je sadašnja talibanska vlada puno normalnija od one iz devedesetih godina. Riječ je o vladi koja je ukinula ženska prava i uvela iznimno jaku cenzuru. S druge strane ova vlada je po mišljenju Ujedinjenih naroda izvršila „samo” 160 ubojstava „narodnih neprijatelja” i pokušava pokrenuti gospodarstvo.

  Ovdje smo rekli „samo” 160 ubojstava pošto su Talibani tijekom prethodne vladavine (1996-2001) pogubljivali neprijatelje na stadionima. Ukratko Talibani su pobjedili 2021 isto kao što su pobjedili i 1996 godine. Oni su pobjedili jer je narod bio umoran od rata. Te 1996 godine Afganistanci su bili donijeli pogrešnu odluku, a da li su tu grešku ponovili 2021 otkriti ćemo u budućnosti.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina