Favalići

  Po hrvatski Favalići, a u originalu von Wallsee su bili plemićka obitelj koja je drmala habsburškim zemljama gotovo 200 godina. Među ostalima oni su vladali Rijekom do 4 listopada 1466 godine.

  Naša priča o Favalićima započinje u doba cara Rudolfa Habsburga tijekom 13 stoljeća. Praotac dinastije Favalića biva vjerni sljedbenik Habsburga u doba njihovog osvajanja Austrije,a tim putem će nastaviti i njegova 4 sina. Dok se Eberhard von Walsee (Favalić) nije okoristio svojom lojalnošću Habsburzima njegova četri sina jesu.

  Sva njegova četri sina su krajem 13 stoljeća postali grofovi različitih habsburških zemalja. Jedan od njih će postati grof Linza, drugi Graza, treći Ennsburga (slika),a četvrti Drosendorfa. Te svoje posjede su članovi ove dinastije zaradili boreći se uvijek na strani dinastije Habsburg protiv svih vanjskih i unutrašnjih neprijatelja.

  Prvobitno najuspješniji dio ove obitelji su u 14 stoljeći bili grofovi Graza koji su između 1299 i izumreća linije nasljedni grofovi Štajerske. Nasljednici grofova Graza nakon njihovog izumreća u muškoj liniji postaju grofovi Linza koji izumiru 1401 godine.

  Njih potom nasljeđuje dio obitelji koja je vladala Ennsburgom za Habsburge. Zbog imena svoje prijestolnice ovaj dio obitelji se zvao Wallsee-Enns. Glavni predstavnik ovog dijela obitelji je bio Reinprecht II koji osim što nasljeđuje grofove Graza nasljeđuje i Devinske grofove koji su vladali Rijekom i velikim dijelom Istre. To se dogodilo pošto je izumrećem Devinskih grofova u muškoj liniji 1399 godine njihov nasljednik postala Katarina, kćerka Huga IX Devinskog.

  Kako je Katarina bila žena Reinprechta II,a oni u doba smrti Huga IX nisu imali djecu on postaje vlasnik njene zemlje. Prvo dijete Katarine i Reinprechta će biti Barbara koja su udaje za Nikolu V Frankopana,a drugo postaje sin Reinprecht.

  Reinprecht nasljeđuje oca u doba kada ima samo 16 godina i uskoro se pokazuje nedostajan nasljeđenih dužnosti. U jednoj od bezbroj bitaka tijekom Husitskih ratova na Reinprechta biva prebačena krivica za poraz pa se moć dinastije počinje smanjivati. Zbog te i drugih dokazanih nesposobnosti car Fridrik III Habsburg prisiljava 1435 šefa dinastije Favalića da se odrekne dijela svojih posjeda.

  Kako se u doba smrti Reinprehta 1450 godine obiteljsko sjedište Ennsburg nalazilo pod kontrolom, okupacijom druge plemićke obitelji njegovi sinovi su živjeli na dvoru Habsburga. Car Fridrik će potom vratiti obiteljske sjedište Wolfgangu V Favaliću kao i pozicije u Štajerskoj, ali to njemu ne biva dovoljno.

On se 1462 godine tehnički gledajući pobunio protiv cara Fridrika Habsburga i zakunuo na vjernost nadvojvodi Žigmundu Habsburškom. Poslije političkih prepucavanje i prijetnje carevom vojnom silom Wolfgang V kapitulira 02. siječnja 1464 godine. Pretpostavljamo da je to bio trenutak kada je Habsburzima stvarno pukao film s Favalićima pa su odlučili eliminirati njihovu moć.

  Nakon ovih događaja slomljeni Wolfgang V se javno zahvaljio caru Fridriku na dobroti, na oproštaju njegove pobune. Što se stvarno potom dogodilo znaju samo car Fridrik i Wolfgang. Možda je Wolfgang koji nema djece iz zahvalnosti proglasio Fridrika svojim nasljednikom, a možda ga je Fridrik na to prisilio. Ono što se sigurno zna bi bilo da je Wolfgang V Wansee (Favalić) 01 rujna 1465 godine cara Fridrika testamentarno proglasio svojim nasljednikom. Wolfgang V će umrijeti već 4 listopada 1466 pa te godine car Fridrik Habsburg postaje vladar Rijeke. Svoje posjede nasljeđene of Wolfganga car će potom reorganizirati 1471 godine

  Wolfgangov brat Reinpreht još sljedećih 18 godina nastavlja vladati ostacima posjeda svoje dinastije. Nakon njegove smrti 1483 car Fridrik će preuzeti veći dio teritorija ove obitelji, a prije svega dijelove Istre. Posljednji nasljednik dinastije Wansee biva Reinprehtova kćer Barbara koja nasljeđuje prije svega austrijske ostatke ostataka posjeda.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina