Plinska kriza je završila

  Nakon sve ovogodišnje panike po pitanju ruskog plina ispadne da je riječ bila o lažnoj umjetno stvorenoj histerija. Jednostavno po službenim EU podacima plinska kriza je završila !?

  Dok Hrvatsku danas potresa plinska afera problemi s plinom za Europu polako, ali sigurno nestaju. Prije nego što se vratimo natrag na stanje u Europi nužno nam ispadne naglasiti da ova afera u Hrvatskoj samo ukazuje na problem upravljanja kod nas.

  U većini slučajeva ono što se dogodilo s domaćim plinom ne predstavlja kazneno dijelo. Ako ovlaštena osoba neke tvrtke ima mogućnost sklopiti ugovor s bilo kim po bilo kojoj cijeni ona ne krši zakon kada ga sklopi. Tu u 99 % slučajeva završava priča,a odgovornost pada na korporacijske nadzorne organe koji to dopuštaju.

  Nakon što smo komentirali ove događaje red je vratiti se na stanje u Europi. Tijekom lipnja i srpnja 2022 svi mediji i važnije članice Europske unije su najavljivali zimu bez plina. Vijesti su tada bile svi ćemo se smrzavati zbog zločinca Putina,a mi smo govorili kako je Hrvatska jedna od sigurnih država. Tada smo govorili kako Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za opskrbu plinom svih stanovnika.

  Sada mjesec dana kasnije ispadne da ćemo svi, a ne samo Hrvatska imati dovoljno plina ove zime. Riječ je o magičnom triku koji je u stvarnom svijetu nemoguće izvesti. Drugim riječima ili su prije mediji i države lagali ili sada lažu,a ne smijemo zaboraviti i jednu čuvenu izreku. Postoje laži, a postoji i statistika.

  Službeni cilj Europske unije je bio da svoja skladišta plina napuni 80 % do 1 studenog 2022 godine. Taj službeni cilj je po riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen dostignut još 30 kolovoza 2022 godine.

  Njemačka koja je bnajviše vikala tijekom ljeta priznaje da su joj sada skladišta napunjena 85 %. Njen dodatni cilj je napuniti skladišta 95 % do 1 studenog i uvjereni smo da će ga ona i postići. Slično kao i Njemačka Francuska, Španjolska i Italija su napunili svoj skladišta plina. U Francuskoj su skladišta napunjena 91, Španjolskoj 84, a Italiji 82 %. Najbolja, najefikasnija država po punjenju skladišta plina je ispala Poljska koja ih je do vrha napunila.

  Hrvatska je s druge strane svoje skladište plina do 22.08 napunila 70 %. Sada smo na 74 % i iako će neki početi govoriti o iznimno niskom postotku popunjenosti to je neistina. Naš postotak popunjenosti skladišta je viši od onog u Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj…

  Gledajući danas kada su skladišta puna cjelokupnu histeriju o nestašici plina red je objasniti glavni razlog za nju. Reuters nam je tako javio da su skladišta plina napunjena po 10 puta većoj cijeni nego što je to uobičajeno. To je složiti ćemo se vrlo dobar razlog za paniku dok drugi razlog predstavlja politika.

  Taj drugi razlog je neoliberalna politika da se kriza iskoristi za provođenje mjera koje građani ne bi nikada prihvatili. Europska komisija je htjela iskoristiti ovu krizu kako bi stavila svoje šape na energetske zalihe država članica. Na prvu cilj je bio pomoći Njemačkoj pozivajući se na Zakon o izvanrednim situacijama, ali stvarna poanta je bila jačati Europske ovlasti.

  Nakon što se veliki dio članica Europske unije javno pobunio protiv „zaplijene njihovog plina” Komisija je od toga odustala. Tim porazom Europske komisije je ujedno i završila plinska kriza u Europi. Danas oko 45 dana nakon ovog poraza Europske komisije kao čudom sva skladišta plina su puna !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina