Privatna razmišljanja

  Na bezbroj ispitivanja javnog mijenja dobar dio građana govori što misle da režim želi čuti. Za razliku od tih ispitivanja postoje i ona koja se prodaju pod imenom privatna razmišljanja. Danas navodimo rezultate jednog od njih provedenog u SAD.

  Ispitivanje ovog privatnog razmišljanja pojedinaca je provedeno između 23 svibnja i 08 lipnja 2022. Ono je provedeno na osnovu eksperimenta koji je trebao otkriti što ispitanici stvarno misle i minimalizirati odgovore koje oni smatraju poželjnima.

  Općenito govoreći mi na Hladna istina smatramo da niti ovo ispitivanje ne prikazuje stvarno razmišljanje građana. Po nama njime je moguće otkriti neke koji lakše, naivnije otkrivaju stvarno razmišljanje, a niti približno ne sve.

  Bez obzira na ovaj očiti nedostatak ispitivanja mi ćemo sada iznijeti zaključke „privatnog razmišljanja” Amerikanaca. Iznošenje zaključaka ćemo započeti s pitanjem kriminala.

  Zanimljivo nam po ovom pitanju primjetiti rasnu podjelu. Javno 56 % Hispanaca i Azijata tvrde da se povećao kriminal u SAD-u dok privatno to misli njih 72 %. S druge strane Afroamerikanci privatno smatraju da je stanje s kriminalom bolje nego što javno govore.

  Gotovo istu rasnu podjelu imamo po ekološkim pitanjima. Gotovo 40 % Azijata i Hispanaca javno govori o nužnosti prestanka korištenja nafte, plina i ugljena dok to stvarno misli samo 12-13 % njih. Zanimljivo je primjetiti i da javno tu politiku zastupa 56 % Demokrata, a privatno njih 49 % dok su Republikanci otvoreno protiv (njih 90 %).

  Na pitanje da li se škole previše bave rasizmom pozitivno je odgovorilo 38 % bijelaca. Ovaj podatak smo naglasiti pošto službeno to misli njih 50 %,a toj izjavi se protivi drugih 50 %.

  Tijekom posljednjih godina navodni zapadni progresivci su se počeli baviti „paljenjem knjiga”. Konkretno time želimo reći da su se počeli cenzurirati filmovi i knjige, a ponekad čak i zabranjivati. Javno i privatno uvjerljiva većina Amerikanaca se tome protivi.

  Sličan konsenzus imao po pitanju podučavanja djece u vrtićima i nižim razredima škole o rodu LGBT i slično kao i zabrani slobode govora na fakultetu. Po ovim pitanjima postoje zanimljive razlike između javnog i privatno razmišljanja, ali one su po nama nevažne.

 Nikoga neće iznenaditi tvrdnja da se 50 % Amerikanaca samocenzuriralo prošle godine. Ono što predstavlja iznenađenje je da se samo 60 % Republikanaca protivi cenzuri na internetu dok kod Demokrata postoji konsenzus o nužnosti cenzure. U javnosti inače 70 % Republikanaca govore da su protivi cenzure, što znači da njih 10 % laže.

  Sličnu ideološku podjelu nalazimo po pitanju spola. 93 % Republikanaca smatra da je osoba muško ili žensko po tome kojeg je spola bila pri rođenju. To mišljenje dijeli samo 23 % Demokrata.

  Zanimljivo nam je primjetiti u ovom privatnom ispitivanju javnog mijenja da najmlađi ispitanici najlošije lažu. Kako ih u školama danas educiraju da je rasizam ugrađen u američku ekonomiju, vladu, školstvo na to pozitivno odgovara 65 % njih. Kada ih se to pita privatno onda se samo 42 % mladih punoljetnika slaže s ovom izjavom. Riječ je o iznimnoj razlici koja je po našem mišljenju još veća.

  Za kraj ćemo još samo navesti pitanje o pobačaju koje je ove godine umjetno završilo u fokusu javnosti. Službeno 60 % muškaraca i 73 % žena smatra da o pitanju pobačaja trebaju odlučivati žena i njen doktor. To je službeno, javno razmišljanje dok se privatno s tom izjavom slaže „samo” 45 % muškaraca.

  Tim zanimljivim podatkom završavamo tekst o razlici između privatnog i javnog razmišljanja Amerikanaca. Kao što smo ranije naveli mi smatramo da su te razlike u razmišljanju u stvarnosti još puno veće.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina