Kineski tajkuni

  Cinično gledajući teško je naći razliku između novih zapadnih i kineskih tajkuna. Kineski tajkuni su isto kao i novi naši stvoreni u dogovoru s režimom.

  Svjesni smo toga da se mnogi s ovom našom tvrdnjom neće složiti pa da ju trebamo malo objasniti. Uzmimo kao primjer čuvenog Elona Muska u kojeg mnogi danas ulažu svoje nade. Svoju korporacije Tesla on osniva 2003 godine i potom 17 godina posluje s gubicima. Samo 2017 godine je Tesla izgubila 2 milijarde dolara, ali sistem ju je nastavio možemo reći neograničeno financirati.

  Tijekom tih 17 godina korporacija je izgubila 6 milijardi dolara,a u taj gubitak su uračunate i milijarde državnih subvencija. Na kraju Tesla će tek 2020 godine početi pozitivno poslovati !?

  Uber je drugi primjer takve velike korporacije koja postoji više od 10 godina,a nikada nije ostvarila profit. Tehnički riječ je o goroj korporaciji od Tesle pošto u prosjeku svake godine gubi 2 ili više milijardi dolara. Na kraju i sam Uber tvrdi da možda nikada neće postati profitabilan, ali on i dalje postoji, on i dalje biva financiran.

  Ovdje smo naveli samo dva najpoznatija slučaja,a moguće ih je navesti još bezbroj drugih. Ti poduzetnici koje je u stvarnosti stvorio režim su u SAD i općenito za zapadu postali moćnici koji diktiraju politike vladajućima.

Vodeći se tim zapadnim primjerom dio kineskih tajkuna zaboravlja „svoje mjesto” i počinju živjeti u fantazijama. Jedan od takvih primjera je Xiao Jianhoa kojeg je Kina osudila na 13 godina robije.

  Xiao Jianhoa je bio vječiti lojalist partije koji 1989 javno sudjeluje u gušenju prosvjeda na Tiananmenu. Zahvaljujući tome on postaje osoba kojoj politbiro vjeruje što mu omogućava da postane jedan od najbogatijih Kineza. Na vrhunac svoje moći on dolazi 2013 godine kada biva upleten u poslove obitelji kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

  Nakon svakog vrhunca moći dolazi i pad,a za ovog tajkuna koji tada ima samo 42 godine to je došlo prerano. Da li je razlog za njegov pad u nemilost arogantnost, izdaja tajnih financijskih podataka o kineskom predsjedniku ili uzimanje kanadskog državljanstva mi ne znamo.

  Sve u svemu obavješten od svojih kontakata u Komunističkoj partiji Jianhoa bježi 2013 godine u Hong Kong. Iz njega on nastavlja upravljati svojim carstvom okružen ženskim tjelohraniteljima. To njegovo upravljanje poslovnim carstvom je trajalo samo do 2017 godine kada ga kineska policija protupravno uhićuje i odvodi u kineski zatvor.

  Tamo on bez suđenja sjedi sve do kolovoza 2022 godine kada u kolovozu biva izveden pred sud. Na kraju suci ga osuđuju zbog financijskih zločina na 13 godina robije i kaznu od 8 milijardi dolara.

  Na zapadu najpoznatiji kineski tajkun je neupitno Jack Ma (slika) koji se u stvarnosti zove Ma Yun je određenom smislu u identičnoj situaciji. Ovaj vlasnik pored ostalog Alibabe i Aliexpressa koji puno Hrvata koriste se danas nalazi u kineskoj sivoj zoni.

  Razlog Jackove za problema se nalazi u njegovom razmišljanju da je veći i važniji od Komunističke partije čiji je doživotni član kao i od državnih organa. Godinama je Ma dobivao upozorenja od središnje banke koja je ignorirao i nastavljajući po svome.

  Ignorirajući sva upozorenja Jack Ma je 2020 pokrenuo proceduru osnivanja banke i njenog izlistavanja na burzama. To će na kraju rezultirati reakcijom države koja zabranjuje osnivanje banke i „uhićenjem” Jacka Ma.

  Tehnički gledajući Jack Ma izgleda nije uhićen, ali mu je zabranjeno upravljati firmom i nastupati u medijima. Govorimo ovdje tehnički pošto je Kina službeno uhitila bivšeg visokog člana partije zbog korupcije s neimenovanom korporacijom. Riječ je inače o partijskom „kumu” koji je pomogao u pretvaranju Jacka u jednog od najbogatijih Kineza.

  Iz toga je jasno da kineski režim priprema sudski slučaj protiv i ovog kineskog tajkuna kojega su sami stvorili. Mi bi sada ovdje mogli navesti i druge kineske tajkune ili čak sportaše koji su se našli u sukobu s državom, ali to nema smisla.

  Naše mišljenje o ovim događajima s tajkunima bi bilo da su zapad i Kina u krivu. Mi smatramo da je potrebno naći ravnotežu između državnih i korporativnih interesa. Kineski primjer gušenja poduzetnika mora dovesti do stagnacije inovacija, dok zapadni dovodi do uništenja društvene kohezije. Potrebno je naći ravnotežu između različitih interesa.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina