Paypal vs Amazon

  U određenom smislu sljedeće izbore u SAD će obilježiti borba Paypal vs Amazon. Kada to govorimo mislimo na borbu osnivača Paypala i osnivača, vlasnika Amazona.

   Priča o Paypalu je ujedno priča o počecima Elona Muska i Petera Thiela (slika). Početkom devedesetih godina njih dvoje su bili dobrostojeći mladići koji se odlučuju na investiranje u internet industriju. Na kraju oni će svatko na svoj način doći do ideje za osnivanje internet banke. Kako bi spriječili da jedan drugome konkuriraju i uništavaju zaradu oni 2000 godine sklapaju dogovor o ujedinjenju tvrtki.

  Tim ujedinjenjem nastaje Paypal, a Elon Musk koji je ujedno najveći dioničar tvrtke postaje njen prvi direktor. Samo 6 mjeseci kasnije Thiel će izigrati Muska i preuzeti poziciju direktora. Tijekom listopada 2002 Thiel i Musk će prodati Paypal Ebayu za jednu i pol milijardu dolara. Tako zarađeni novac Thiel će pored ostalog uložiti u Facebook, a Musk u Teslu.

  Sada 2022 godine ovi bivši partneri i protivnici su se o određenom smislu „ujedinili” protiv režima. Riječ je o režimu kojeg simboliziraju vlasnik Amazona i The Washington Times-a Jeff Bezos, vlasnik Facebook-a Mark Zuckerberg i vlasnik Google-a Sergey Brin.

  Politika vlasnika Amazona je da koristeći medije napada sve one koji nisu demokrati slični Hilary Clinton i Joe Bidenu. Za Bezosa nema nikakve veze da li su protivnici te politike drugi demokrati kao Sanders ili Republikanci. Oni su jednostavno neprijatelji njegovog režima, a na listu tih neprijatelja sada upadaju Musk i Thiel.

  Peter Thiel se na toj listi sigurno već odavno nalazi pošto je on najveći financijer Republikanaca. To ga ujedno čini jednim od najmoćnijih Republikanaca u SAD što smo svi imali prilike vidjeti ove godine.

  Thiel izjavljuje “ja želim da kandidat Republikanaca za Senat iz savezne države Ohio bude J.D. Vance”,a vrh stranke to prihvaća. Ova odluka je izazvala pobunu običnih članova stranke, ali to je na kraju krajeva nevažno. To je nevažno pošto Peter Thiel ima 5 milijardi dolara i nije sramežljiv s svojim sponzoriranjem Republikanaca zbog čega on postaje tamošnji Zakon.

  Jednostavno gledajući Thiel je banka koja financira Republikance dok će Musk postati njihov medij. Normalno on će to postati ako održi obećanje o slobodi govora na Twitteru.

  To njegovo obećanje je izazvalo strah u zapadnim režimima koji u teoriji brane slobodu govora, a u stvarnosti ju guše. Ništa od toga bolje ne govori od službenih reakcija zapadnih režima na Muskovu kupovinu Twittera.

   Kao prvi primjer tih reakcija navodimo onu Borisa Johnsona čiji glasogovornik izjavljuje da sve društvene mreže moraju biti odgovorne. Europska komisija je s druge strane izjavila da Elon Musk treba zaštiti korisnike Twittera.

  Na drugoj strani Atlantika Bidenova administracija je službeno užasnuta Muskovim preuzimanje Twittera. Oni su užasnuti idejom da će se Republikanci i Donald Trump vratiti na Twitter i tamo promovirati svoje ideje. Implikacija te mogućnosti za predsjedničke izbore 2024 godine ih jednostavno užasava. U skladu s tim Bidenova administracija je počela povlačiti poteze kako bi blokirala privlačnost preuzimanja Twittera, kako bi prisilila Muska da ne promjeni dosadašnju uređivačku politiku.

  Najvažniji od tih poteza postaje osnivanje ministarstva za borbu protiv lažnih vijesti. OK ne baš ministarstva nego odjela unutar ministarstva unutrašnjih poslova, policije. Navodno će se taj odjel boriti protiv lažnih vijesti koje dolaze iz Rusije i lažnih vijesti o švercanju migranata.

  Čak i kada to ne bi bilo navodno nego bi se tih smjernica držali kao pijan plota mi bi ovdje govorili o orwelovskom odjelu. Kako s druge strane svi znamo da je američki režim u izbornoj kampanji proglasio vijesti o sada već predsjednikovom sinu ruskom propagandom, a one to nisu bile znamo vrlo dobro gdje će SAD voditi ovo „ministarstvo” laži.

  Ukratko nakon što Musk preuzeo kontrolu nad jednom društvenom mrežom s ciljem promocije slobode govora demokratski predsjednik osniva ministarstvo istine. To je konkretan primjer koliko sadašnji režim kontrolira medije i društvene mreže i koliko se plaši slobode govora.

  Pitanje svih pitanja je da li mogu osnivači Paypal što promjeniti svojim zalaganjem za slobodu govora i podrškom Republikancima. Ujedno se trebamo zamisliti koliko obični čovjek mrzi multikulturalizam i primanje migranata da je zagovornicima ove politike potrebna sva ta podrška ?

4.8 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] s ovom našom tvrdnjom neće složiti pa da ju trebamo malo objasniti. Uzmimo kao primjer čuvenog Elona Muska u kojeg mnogi danas ulažu svoje nade. Svoju korporacije Tesla on osniva 2003 godine i potom 17 godina posluje s gubicima. Samo 2017 […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina