Peng Shuai

  Peng Shuai je tenisačica ili bolje govoreći bivša kineska tenisačica oko koje zapad danas radi skandal. U teoriji zapad je zabrinut za njena ljudska prava, a u stvarnosti cilj je voditi negativnu propagandu o Kini.

  Njena priča započinje 2001 godine kada po prvi put nastupa na teniskom turniru. Njena karijera u pojedinačnoj karijeri nije bila ništa specijalnog. Nikada nije ušla u TOP 10 ili u finale nekog od najvažnijih teniskih turnira na svijetu.

  S druge strane kada navrši 25 godina ona započinje više nego uspješnu karijeru u igri parova. U igranju parova ona osvaja French Open i Wimbledon pa na kraju postaje svjetski broj 1. Ona je ujedno prvi državljanin Kine koji je postao svjetski broj 1 u tenisu što joj je dalo bezbroj obožavatelja.

   Nakon te 2014 godine kada je bila broj 1 u svijetu njena teniska karijera se našla u slobodnom padu. Svoj posljednji službeni teniski meč je odigrala još u veljači 2020 godine. Tada je bila odmah ispala u prvoj rundi kvalifikacija za turnir u Dohi. Te 2020 godine ona ima 34 godine što je iz perspektive ženskog tenisa više nego normalno doba za umirovljenje.

  U centru javnosti se ona iznenada pojavljuje 2 studenog 2021 kada na kineskoj društvenoj mreži piše da ju je bivši visoki kineski dužnosnik prisilio na seks. Priča inače nije tako jednostavno kao što ju zapadni mediji prikazuju pa ćemo ju navesti u cijelosti.

  Tijekom 2010 godine tada 24 godine stara Peng Shuai je imala vezu s Zhang Gaoli koji ima 64 godine. Zhang Gaoli je inače tada vršio dužnost regionalnog sekretara Komunističke partije. Njihova veza će završiti 2012 godine kada Zhang Gaoli biva postavljen u Politbiro Komunističke partije Kine.

  Nakon što je Zhang Gaoli izletio iz poslova upravljanja Kinom i završio u mirovinu on je pozvao Peng Shuai na teniski meč. Po njenim riječima pošto ovdje koristimo samo njene riječi on ju je potom prisilio na seks, na obnovu veze. Tada se ona po vlastitim riječima odlučila potpuno otvoriti prema njemu jer „emocije su komplicirana stvar”.

  Ta veza je trajala do kraja listopada 2021 godine kada ju je Zhang Gaoli odlučio prekinuti. Nakon te njegove odluke o prestanku veze ona je odlučila ispričati svoju priču o silovanju na kineskoj društvenoj mreži.

  Sve što smo ovdje naveli predstavlja riječi bivše tenisačice Peng Shuai i naša namjera ovdje nije nikoga osuđivati. Vi sami možete izvesti vlastite zaključke tko je kriv, a tko nevin gledajući iz zapadne perspektive.

  Iz kineske perspektive oboje su krivi. To zna svatko tko zna i poštuje kinesku kulturu. Kineska narodna priča govori o seljacima koji su se pobunili protiv okrutnog, pokvarenog guvernera. Ta situacija je napokon izazvala reakciju vlade koja ju je riješila na jednostavan način. Vođe pobune i guverner su osuđeni na smrt. Guverner jer je protuzakonito postupao prema vlastitim podanicima, a pobunjenici jer su se pobunili protiv legitimne vlade.

  To je kineski način rješavanja problema. Mi se s njim možemo, a i ne moramo složiti, ali ako poštujemo tuđe kulture tada ih nemamo pravo kritizirati. Konkretno u ovom slučaju Zhang Gaoli je kriv jer je imao ljubavnicu koju je možda silovao. S druge strane ona je kriva jer je izazvala skandal tako da su sigurno oboje kažnjeni. Time je priča za Kinu završena.

  To što je ovu situaciju odlučio iskoristiti zapad samo dokazuje kako je strateški cilj pokazati Kinu u što gorem svjetlu. Kako bi postigli taj cilj oni koriste i one koje Kinezi nazivaju Baizou. Jednostavno ova Baiozou priča neće imati nikakav efekat na Kineze pošto oni sve takve priče i one koji ih zagovaraju smatraju suludim osobama.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina