Prometni problemi na Hostima

  Prometni problemi na Hostima se od strane gradskih službi jednostavno ignoriraju. To će sigurno prestati kada netko završi u bolnici ili na groblju, ali tada će biti prekasno.

  Za početak nužno nam je naglasiti da ovo nije tekst kojim se kritizira neka politička opcija. Tehnički moglo bi se kritizirati sve ozbiljnije političke opcije pošto one nisu iskoristile situaciju tijekom lokalnih izbora. To znači da ili ne brinu o takvim stvarima ili ne znaju situaciju na terenu. Što je gore ne možemo, ne želimo reći.

  Hosti imaju dva ozbiljnija kronična prometna problema koje nitko ne želi riješiti. Jedan predstavljaju šahte na cesti, a drugi natpis ubij Srbina na prometnom znaku. Niti jedan niti drugi problem nisu kratkoročni, ali gradske službe se prave da on ne postoji.

  Za početak ćemo govoriti o šahtama ili preciznije šahti pošto ovaj problem može dovesti do smrtnog ishoda. “Noćne ptice” koje stanuju stambenom kompleksu Pehlin kao i kuće iznad njega vrlo dobro znaju za problem s šahtom. 

  Posljednje stajalište autobusa 7A se nalazi na nizbrdici uz koju se slijeva voda tijekom jačih kiša. Kako je odvod vode loše izgrađen u ovoj ulici on dovodi do šahte koja pod pritiskom vode može „stajati u zraku”.

  Da li netko potom makne ovu šahtu ili ju voda digne i baci (UVIJEK nizbrdo ili uzbrdo) mi ne znamo. Bez obzira kako se to dogodi rezultat je prilično jasan; rupa u asfaltu UVIJEK tijekom noćnih sati (slika).

  Gledajući sveukupnu situaciju potpuno je nevažno da li je šahtu maknuo čovjek ili pritisak vode. Važno je da tamo treba biti postavljena jasna cestovna signalizacija koja će sve vozače upozoriti na opasnost. Oni koji nisu imali priliku voziti u ovim uvjetima mogu samo zamisliti kako se vozač osjeća kada se u noćnim i kišnim uvjetima vožnje pred njim pojavi rupa duboka rupa u asfaltu. Uvjereni smo da je ova situacija u Ćićarijskoj ulici protivna Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ali to očito nikoga ne brine.

  Za kraj ovog problema nužno je navesti kako šahta uvijek biva vraćena na mjesto u jutarnjim satima tako da većina stanovnika za problem niti ne zna.

  Jednostavno ta rupa čeka da netko u nju propadne, razbije se i tko zna možda završi u bolnici. Grad Rijeka će onda plaćati odštete i kazne, ali… Mi ovdje pretpostavljamo da gradonačelnik nije upoznat s situacijom iako bi to trebao biti.

  Drugi problem je puno jednostavniji za riješiti. Već davno je netko urezao na prometni znak na Hostima natpis „Ubi Srbina” bez da ga je kasnije itko maknuo. Nama ovdje nije jasno kako je tako nešto u Rijeci, europskoj prijestolnici kulture 2020 dopušteno.

  Nitko ne može tvrditi da taj natpis nije vidio. Osoba koja tako nešto govori istovremeno tvrdi da ne prati znakove na cestama pa stoga takvu nećemo naći. Iz te perspektive neupitno bi trebalo biti da zaposlenici grada Rijeke koji stanuju ili rade na Hostima znaju za ovaj problem.

  Zamjena tog znaka ne bi smjela predstavljati nikakav problem u doba kada Rijeka postavlja dvojezične ploče po gradu. Za razliku od toga rješavanje pitanja odvoda vode na Hostima sigurno predstavlja određeni financijski problem. Stoga ćemo mi ovdje biti realisti pa nećemo tražiti nemoguće. Mi ćemo tražiti samo da se pitanje šahte u uskladi s cestovnim zakonima.

  Da budemo jasni. Iz cijelog tuceta razloga ne može biti Ok da imamo rupu na prometnici bez postavlja prometne signalizacije. Ako u to sada ne vjerujete pretpostavljamo da ćete promjeniti mišljenje nakon prvog zahtjeva za odštetom !?

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   U našem tekstu od 5 prosinca 2021 smo govorili: […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina