Rafale protiv Gripena

  Rafale protiv Gripena je tekst koji predstavlja osvrt na našu kupovinu borbenih aviona i dolazak Macrona u Hrvatsku.

  Kao što sada svi znamo dolazaka francuskog predsjednika Macrona u Hrvatsku je usko vezan s kupovinom francuskih aviona. Oni s dužim pamćenjem su svjesni da ovo nije prvi veći posao Hrvatske i Francuske i da je nakon ranijih ostao gorak ukus.

  Raniji veći poslovi su bili istarski ipsilon iz doba predsjednika Tuđmana i potom koncesija na zračnu luku Franjo Tuđman. Ova koncesija možda i predstavlja razloga nezadovoljstva predsjednika Milanovića s nabavkom francuskih aviona.

  Vlada tadašnjeg premijera Milanovića je bila dodjelila koncesiju na zračnu luku francuskoj tvrtki. Nakon potpisivanja prvobitnog ugovora na njega je potpisana aneks ugovora što za Hrvatsku nije neobično. Ono što je bilo neobično ispadne potpisivanje aneksa, aneksa ugovora o koncesiji.

  Kako je ugovor o koncesiji bio potpisan 2012 postoji mogućnost da je on bio povezan s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Jednostavno imamo mogućnost da je to bila jedna od bezbrojnih cijena koje smo trebali platiti samo što se to javno ne priča.

  Danas takav poslovno-politički dogovor ima smisla samo ako nama vladaju mentalno ograničene osobe. Naš strateški cilj je ulazak u Schengen i navodno u eurozonu. Kako se koristi te dvije stvari međusobno poništavaju, a da ne govorimo da smo realno u minusu tada plaćanje nema smisla. Zbog toga ovu kupovinu promatramo iz čisto vojno-financijske perspektive.

  Prije odluke o kupovini Rafale borbenih aviona čak je i Jutarnji list priča da kupovina Francuza nema smisla. U tekstu su ove dnevne novine napisale da je jednaka cijena polovnog Rafale aviona i novog Gripena. Na kraju Hrvatska će izabrati polovni, desetak godina stari Rafale.

  Kada je Jutarnji bio pisao o ovoj nabavi bez navođenje tipa Gripena nužno nam je o tome nešto dodatno reći. Minimalna cijena novog aviona Gripen varijante C/D je 30 milijuna dolara dok je za varijatnu E/F ona duplo veća. Složiti ćemo se da je novi Gripen C/D praktički besplatan u odnosu na polovni Rafale dok niti E/D nije za baciti !?

  Dodajmo tome i neugodnu istinu da je francuski avion Rafale protivan našim vojnim specifikacijama pa mi već ulazimo u skandal. Na kraju naše vojne specifikacije borbenog aviona su promjenjene pa je u teoriji sve napravljeno po pravilima.

  Sada kada smo prošli cijenu i naše vojne specifikacije red je okrenuti se sposobnostima aviona. Novi Rafale je neupitno bolji borbeni avion od novog Gripena. Gotovo u svim vojnim speficikacijama francuski avion je bolji od švedskog. On ima nešto bolji radar, nešto bolje mogućnosti manevriranja i par drugih stvari što ga čini boljim.

  To je bila usporedba novih aviona, a ne polovnog istrošenog aviona koji je sudjelovao u bombardiranju Sirije i sličnog. Ono u čemu je Gripen neupitno bolji je njegova ekonomičnost. Jedan sat leta francuskog borbenog aviona Rafale je gotovo 4 puta skuplji od jednog sata leta švedskog borbenog aviona Gripen. To je za Hrvatsku koja nema namjeru sudjelovati u ozbiljnom ratu iznimno važno.

  Iz svega navedenog možemo reći da je vlada jako dobro znala što kupuje. Ona je jako dobro znala što dolazi u paketu s Rafale avionima,a mi obični građani to ne znamo. Mi jedino znamo da smo kupili polovne borbene avion koji nama ne trebaju.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina