Francuske podmornice

  Francuske podmornice su se proteklih dana svima u svijetu popele na vrh glave. Odluka Australije da ih ne kupi je rezultiralo s stvarno bezbroj francuskih medijskih i diplomatskih protesta.

  Još 2016 godine Francuska je bila započela pregovore s Australijom o prodaji svojih dizelskih podmornica. Tada je Francuska nudila flotu ovih podmornica s prijenosom tehnologije za 40 milijardi dolara. U međuvremenu prije nego što je počela izgradnja prve podmornice cijena je skočila čak 50 %. Iz toga možemo odmah vidjeti razloge za bijes Australije što je Francuska ignorirala.

  Francuska s druge strane priznaje da su postojali problemi koji su doveli do odugovlačenja dogovora. Riječ po njoj nije bila samo u tehničkim problemima, nego i namjernom 18 mjeseci dugom odugovlačenje Australije.

  Ogorčena Francuska je na odluku Australije pored ostalog reagirala dugim objašnjenjem zašto je njena ponuda bolja. U osnovi navedeno je da su francuske konvencionalne podmornice tiše i jeftinih od nuklearnih. Tome je još dodano da bi prva podmornica bila dostavljena 2030 godine dok će prva nuklearna biti dostavljena 2040.

  Diplomatski gledajući Francuska je optužila Australiju i SAD za zabijanje noža u leđa. Zbog toga je ona povukla svoje veleposlanike iz ovih država vičući iz svog glasa o prijevari. Istovremeno je Macron nazvao premijera Indije najavljujući pomoć ovoj državi kako bi stekla industrijsku i tehnološku bazu.

  Druga odluka predsjednika Macrona je traženje pomoći od Europske unije kako bi se zaštitila francuska „prava”. Tu pomoć Francuska nikada neće dobiti pošto istočnoeuropske članice smatraju SAD svojim zaštitnikom. Zbog toga one ne podržavaju niti će ikada neće podržati Francusku u ovoj diplomatskoj svađi. Zbog toga niti Europska unija nije mogla dati svoju punu podršku Francuskoj u ovoj raspravi.

  U slučaju ako je Francuska ozbiljna u tom svom bijesu zbog “Američke prevare” pitanje je zašto ne napusti NATO ? Ona se u NATO vratila tek 2009 godine pa stoga može isto tako lako iz njega izaći ako je članstvo protivno njenim interesima. Ako nije bilo bi joj bolje da umukne.

  Osnovni problem ovog slučaja nije samo gospodarski nego i unutarpolitički. Predsjednik Macron je samo 6 mjeseci prije novih izbora izgubio iznimno važan trgovinski ugovor. Kada dodamo tome da je po popularnosti gotovo izjednačen s Marine le Pen razumjeti ćemo razloge za njegovo vikanje. Ukratko razlozi za današnji bijes Francuske se nalaze prije svega u tome da se predsjednik dokaže u zaštiti nacionalnih interesa. Ništa više ništa manje od toga.

  Promatrajući iz domaće perspektive zanimljivo je gledati ovaj diplomatski pressing Francuske. To nam je zanimljivo zbog Hrvatske odluke o kupovini francuskih aviona iako su oni protivni našim vojnim specifikacijama. Taj mutan dogovor nas i Francuske iz perspektive Pariza je OK, dok mutni dogovor Australije i SAD to nije. Normalno postoji velika razlika u cijeni mutnog dogovora, ali prije svega je važan princip.

4.8 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Dodajmo tome i neugodnu istinu da je francuski avion Rafale protivan našim vojnim specifikacijama pa mi već ulazimo u skandal. Na kraju naše vojne specifikacije borbenog aviona su promjenjene pa […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina