Imunološki zavod

  Imunološki zavod je jedna od domaćih priča koja nikako da nestane iz medija. Njega je uništila naša politika koja ga u teoriji sada pokušava obnoviti.

  U osnovi Imunološki zavod nastaje 1893 godine formiranjem „Kraljevskog zemaljskog zavoda za proizvadjanje animalnog cjepiva proti boginjam”. Od tada do danas on je prošao kroz bezbroj transformacija od kojih najvažnija ispadne formiranje „Centralnog higijenskog zavoda” 1951. Od 1961 godine on nosi današnje ime, Imunološki zavod.

  Još prije 7 godina smo govorili o ciljanom uništavanju Imunološkog zavoda. Tada smo govorili kako je Hrvatska kupovala proizvode Imunološkog po tri puta nižoj cijeni od normalne. Danas znamo da je stanje u stvarnosti bilo puno gore. Na primjer danas znamo da je tržišna cijena zmijskog protuotrova bila 22 tisuće kuna, a da ga je Hrvatska Imunološkom plaćala samo tisuću.

  To se inače događalo istovremeno kada je cijena cjepiva u Europskoj uniji porasla 68 puta. Ukratko dok je Imunološki dobivao mrvice i umirao zbog nemogućnosti reinvestiranja vani su plivali u novcu. Tako je po našem mišljenju uništeni Imunološki zavod koji se nalazio u državnom vlasništvu. Da li je cilj bio pokloniti ga nekom „poduzetniku” ili je riječ o našoj tipičnoj gluposti danas ne možemo reći.

  Sigurni smo da će mnogi od Vas pomisliti da je riječ o našem tipičnom lopovluku, ali mi nismo tako sigurni. Nemojmo zaboraviti da živimo u državi koja nije znala iskoristiti više 700 milijuna eura danih za obnovu nakon potresa. To dovoljno govori o sposobnostima naših vladajućih !?

  Nakon priče o prošlosti Imunološkog red nam je danas vratiti se u sadašnjost. Tijekom izborne kampanje za gradonačelnika Zagreba kandidat HDZ-a Davor Filipović se dotakao ove tematike. On je bio izjavio da će izgraditi tvornicu cjepiva protiv korone i karcinoma. Po pitanju ovog drugog je bio ispravno ismijavan, ali po pitanju prvog…

  U Hrvatskoj je neupitno moguće pokrenuti proizvodnju korona cjepiva i to svatko upoznat s tematikom zna. Jedino imamo problem što nije moguće pokrenuti proizvodnju cjepiva koja koriste DNK tehnologiju.

  Drugim riječima Hrvatska gotovo sigurno ako želi može proizvoditi kineska cjepiva protiv korone. Njih se danas pored ostalog proizvodi u Egiptu i Maroku, a priprema se proizvodnja u Južnoj Africi i Zambiji. Ako je Zambija u stanju proizvoditi vlastito cjepivo po kineskoj licenci onda je to u stanju i Hrvatska. Toliko o domaćim „stručnjacima” koji govore da je tako nešto nemoguće.

  Druga stvar je da naša vlada tako nešto neće učiniti. Ona bi tim potezom istovremeno razbjesnila zapadne korporacije i direktno Njemačku koja stoji iza Pfizer cjepiva.

  Zbog svega ovdje navedenog se stoga trebamo upitati što vlada namjerava s gradnjom novog pogona Imunološkog ? Na što će se potrošiti tih 100 milijuna eura, kada će sva „proizvodnja” biti u sukobu s uvoznim lobijem. Naše bolje pitanje bi bilo da li će se išta proizvoditi ? Radovi na izgradnji pogona će započeti 2023 godine pa možemo očekivati da će biti dovršen za izbore 2024. To nije niti približno jedini državni projekt koji bi “slučajno” trebao biti završen u predizborno doba.

  Cinično govoreći smatramo da će Hrvatska potrošiti 100 milijuna državnog novca kako bi HDZ pobjedio na izborima !?

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
zulu
1 godina prije

Točno!

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina