prohujalo-s-vihorom

Uništavanje knjiga

Danas živimo u vremenu kada nam se svijet iz naučnofantastične knjige 1984 godina gdje je posao glavnog lika da vrši izmjene knjiga, izvještaja u skladu s političkim ciljevima vlade ne čini više tako dalekim. Na sreću još se ne približavamo svijetu iz knjige Fahrenheit 451 gdje je glavni lik vatrogasac kojemu je posao paliti knjige, ali…..

Proteklih mjeseca i godina bezbroj knjiga i filmova koje smo smatrali klasicima, su izmjenjene jer ih je današnja woke “kultura” proglasila rasističkima. Prva od tih knjiga i filmova koji su u moderno vrijeme cenzurirani je bila Pipi Duga Čarapa. U originalnoj verziji knjige uz koju su odrasla i još uvijek odrastaju naša djeca Pipin otac je “kralj Crnaca” što je za današnju elitu postalo neprihatljivo. U skladu s tim TV serija iz 1969 godine je cenzurirana tako da je njen otac “kralj”, dok je u novim književnim verzijama on kralj južnih otoka. Te promjene su izazvale polemiku u Švedskoj pa iako je 81 % Šveđana reklo da se protivi ovoj cenzura ona je postala službena. Kako pripadnicima modernih crvenih brigada koji nemaju nikakvu maštu za išta novog, originalnog stvoriti te promjene nisu bile dovoljne oni su 2018 godine napisali novu knjigu Pipi Duga Čarapa u kojoj je ona postala Romkinja.

Drugo primjer književnog djela za djecu koje se našlo na udaru cenzure je Tintin u Kongu iz 1931 godine. Ovaj strip su pokušali neuspješno zabraniti u Velikoj Britaniji, Belgiji, Švedskoj i drugim državama, ali nakon sudskih neuspjeha ovaj strip za djecu je proglašen stripom za odrasle i tu je sva priča stala.

Sljedeće danas cenzurirane knjige koje ovdje spominjemo su Ubiti pticu rugalicu i Pustolovine Huckleberry Finna. Ove knjige su zbog svog navodno rasizma izbačene iz školske literature dok je istovremeno izvršen pokušaj cenzuriranja knjiga kako bi se one “prilagodile” novom dobu. Na taj način je nastala 2011 godine verzija knjige Pustolovine Huckleberry Finna iz koje su izbačene sve “problematične riječi“.

Ove godine je neupitno najpoznatija žrtva cenzuriranja postao film Prohujalo s vihorom iz 1939 godine. Ovaj legendarni film koji je donio prvu nagradu Oscar Afroamerikanki je proglašen zabranjenim nakon što ga je jedan Afroamerički scenarist proglasio rasističkim. Automatska reakcija studija HBO je bilo micanje ovog legendarnog filma s svoje mrežne platforme bez obzira na sve proteste Amerikanaca. Kako je HBO u vlasništvu korporacije WarnerMedia njen direktor Bob Greenblatt je izjavio “Bez razmišljanja sam odlučio da se film zabrani. Kada postavimo film u pravi kontekst onda ćemo ga vratiti“. Približno mjesec dana kasnije ponovno je postalo moguće gledati Prohujalo s vihorom, ali sada je njemu dodan novosnimljeni uvodni “edukacijski” film koji objašnjava tadašnje doba.

Sve u svemu tokom posljednjih malo više od mjesec dana zabranjene su serije Cops i Little Britain zajedno s Disnejevim filmom Song of the South dok su kod drugih serijala pojedine epizode zabranjene. To se dogodilo s jednom epizodom serijala U uredu, 3 epizode Stažist-a i drugih, a Simpsone bolje da niti ne spominjemo. Ova zapadna cenzura, ove zapadne crvene brigade se nisu zadržale samo na zapadnim medijskim proizvodima tako da je jedna od žrtava postala indijski film Fashion iz 2008 godine.

Dok se tako medijska cenzura, medijska promjena povjesti u stilu knjige 1984 godina provodi na zapadu oni koji su na istoku odrasli uz zapadne serije sada “žive u strahu” da će one postati zabranjene. Jedna od tih “ugroženih” serija je Prijatelji povodom koje kineske obožavatelji strahuju da će biti pobrisana, da će nestati. Serijal Prijatelji se nalazi već duže vremena pod kritikama da u njemu nema raznolikosti, da su svi glumci bijelci, a možemo reći i heteroseksualci. Kinezi na te kritike odgovaraju da niti u crnačkim modernim serijama The Chi i Power nema raznolikosti pa ih nitko ne kritizira zbog toga.

Sve u svemu zapad je došao do toga da oni koji su izmislili kulturnu revolucije danas na njega viču s pitanjem “da li ste poludjeli” ?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] bili super ljudi s zadatkom civiliziranja svijeta danas su oni sve suprotno. Danas nam zapadna woke kultura govori da su bijelci super zločinci odgovorni za sva zla našeg svijeta. Zanimljiva ironija je da […]

trackback

[…] Tijekom posljednjih godina navodni zapadni progresivci su se počeli baviti „paljenjem knjiga”. Konkretno time želimo reći da su se počeli cenzurirati filmovi i knjige, a ponekad čak i […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina