Razgovor s Vatroslavom Župančićem

  Danas slavimo Božić, rođenje našeg spasitelja Isusa Krista. Povodom obilježavanja Božića i događanja u široj kršćanskoj crkvi danas razgovaramo s Vatroslavom Župančićem. predsjedavajućim pastorom Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj.

  Poštovani gospodine Župančić Vaš životni put je zanimljiv. Rođeni ste u Njemačkoj, vratili se u Hrvatsku, sudjelovali u Domovinskom ratu, potom postali vjernik, pa pastor. Sigurno nam o tome možete nešto reći ?

  Dijete sam emigranata: tzv Gastarbajtera. Dio djetinjstva proveo u tzv. „slobodnom svijetu“, u Zapadnoj Njemačkoj , da bi se vratili u Zagreb početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bila je to pomalo traumatična promjena- napustiti svijeta obilja i doći u komunističko sivilo tadanje države.

  Vjeronauk sam polazio kod salezijanaca gdje sam dobio osnove kršćanske kateheze i prvotno zanimanje za svećenički poziv, međutim rimokatolička crkvenost bila mi je neatraktivna te sam mladost proveo udaljen od vjere uz aktivno mladenaštvo. Sa devetnaest godina prijavio sam se u Hrvatsku vojsku te sam imao i ratno iskustvo. Nakon rata, dobro sam zarađivao u realnom sektoru i radio planove za život, ali mnoga važna pitanja ostajali bi neodgovorena- što mi nije davalo mira. Od jednog kolege dobio sam tada knjigu evangeličkog pastora Wilhelma Buscha koja mi je otvorila oči te sam sa 23 godine doživio dramatično kršćansko obračenje. Bio sam svjestan da će se Božji poziv za mene ostvariti unutar evanđeosko-protestantskog kršćanstva. Ono je možda kod nas Hrvata brojčano malo, ali svejedno žilavo opstoji- u nekim područjima još od vremena reformacije.

  Moram spomenuti da je mojoj duhovnoj službi obitelj veliko obogaćenje.

  Mnogi kršćanski vjernici vjeruju da Europska unija vodi rat protiv njihove vjere. Kao primjer toga se uzima odbijanje da kršćanski korjeni uđu u „Ustav” Europske unije, potom sudske presude,a na kraju i prošlogodišnji „incident. Kakva je Vaša pozicija o tome ?

  Europa je neodvojiva od judeo-kršćanskih vrijednosti koje su opstale unatoč pojavi raznih fiozofija i destruktivnih ideologija kroz povijest, dok je Europska unija velikim dijelom nastala iz kršćanskog ideala. Nažalost danas vjera više ne igra toliko važnu ulogu u političkom odlučivanju , ali ne mislim da se vodi rat protiv vjere sa pozicije EU. Više sam mišljenja da problem leži u nositeljima vjere; da su crkve kapitularale pred duhom vremena (Zeitgeistom), ponajprije jer više ne navješčuju punu evanđeosku poruku- što apostol Pavao naziva: „skandalom križa Kristova“. Crkve u Europi postale su mlitave i zato s pravom možemo kazati da živimo u vremenima bljutave laodicejske crkve.

  Bez obzira na to Katoličke i Protestanske crkve su se usko vezale za europske vrijednosti. Evo Anglikanska crkve iz koje je Evangelička nastala se svim snagama borila protiv Brexita. Nekako nam se čini da crkveni dužnosnici vjeruju da njihovi vjernici ništa ne znaju. Ukratko čini nam se da prije svega Katolička i Protestantska crkva pate od oholosti pa zbog toga gube vjernike ?

  Povijest pokazuje kako je za Crkvu uvijek fatalna bila prevelika povezanost sa političkom moći. Veliki protestantski teolog Karl Barth koji je kritizirao ulogu Crkava u vrijeme Nacional-socijalizma dobro je rekao kada je ustvrdio da Crkve i kršćani trebaju prema politici i vlastima svakog vremena gajiti „proročki odmak“.

  Kakvo je s druge strane stanje u Evangeličkoj crkvi ? Za Hrvate ispadne neobično da Vaša crkva ima žene svećenike ? To je inače jedna od stvari kod koje je Katolička crkva povukla crvenu crtu !?

  Za Hrvate uloga žena u pozicijama vlasti i upravljanja očito nije problem jer biraju svoje predstavnike bez obzira na spol. Drugo je pitanje koje Crkve i vjerske zajednice zauzimaju glede uloge žena. Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj dopušta duhovne službe ženama do službe đakona, a u laičkim službama su žene aktivnije od muškaraca. To je stanovita razlika prema rimokatoličanstvu, ali i prema mnogim protestantskim crkvama.

  Druga crvena crta je ona o LGBT članovima. Mi svi znamo što o LGBT osobama govori Biblija, ali mnogi traže da se ignoriraju ti dijelovi Svetog pisma. To je dovelo do raspada Ujedinjene Metodističke crkve koja će bez obzira na glasovanje u korist pridržavanja tradicije podržat LGBT osobe. 01 svibnja je formirana Globalna Metodistička crkva koja će se pridržavat riječi Biblije !?

  Usprkos jasnom biblijskom i crkvenom nauku glede ljudske spolnosti i definicije braka, neke Crkve odlučile su se na tzv „otvaranje“ prema homoseksualcima.

  Mi smo se tome suprotstavili i zbog toga priključili novoosnovanoj i metodističkoj denominaciji: Global Methodist Church, koja zastupa tradicionalni nauk. Zbog toga denominacija raste- osobito u Africi, Aziji i u Južnoj Americi

  Siguran sam da ćete se složiti s zaključkom Europske unije koji navodi da budućnost pripada vjeri ?

  Da vjera ima budućnost ali moramo naglasiti uvijek onu Kristovu: „pazite da Vas tko ne zavede“ i „ustat će mnogi lažni proroci u moje ime“. Zbog toga nam je potrebno ponovo obnoviti zdravu teološku izobrazbu svećenstva, koje će kršćansku vjeru i pobožnost uvijek znati vratiti biblijskom uzoru i starim crkvenim tradicijama koje su velikim djelom nastale kao odgovori na krivovjerja svoga vremena . I danas se mnoga krivovjerja kriju iza religijske revnosti i pobožne vanjštine i postoji velika potreba je za autentičnom duhovnom obnovom. Samo na taj način kršćanska vjera će imati veliku budućnost i ja sam u pogledu toga optimitičan.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina