Marx-Hollerich

Komisija biskupskih konferencija

Povodom 75 godina pobjede nad nacizmom i 70 godina Schumanove deklaracije predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europe kardinal Jean-Claude Hollerich je izašao s jednom tipično modernom katoličkom izjavom. U njoj on je pozvao vjernike da se istovremeno bore protiv virusa; protiv virusa nacionalizma, egoizma i korona virusa. Tom izjavom on je samo nastavio putem svog prethodnika, crvenog kardinala ignorirajući koliko to vjernike odbacuje od crkve koju on zastupa.

Taj njegov prethodnik na poziciji predsjednika Komisije biskupskih konferencija Europe je bio njemački kardinal Reinhard Marx znan pod nadimkom crveni kardinal. Dok se ovom Marx-u može oprostiti njegova osuda rezultata Brexit referenduma pošto njegova pozicija nije u suprotnosti s katoličkom vjerom puno toga drugoga mu vjernici ne mogu oprostiti.

U svojim izjavama kardinal Reinhard Marx vrlo često na okupljanjima voli govoriti kako kršćanstvo predstavlja religiju budućnosti. To je izjavio u Irskoj 2016 godine, dok je na primjer u Poljskoj 2015 godine izjavio o nužnosti stvaranja europskog jedinstva na kršćanstvu stoga jako dobro pitanje predstavlja njegova interpretacija kršćanstva.

Povodom toga tadašnji predsjednik Komisije biskupskih konferencija je izjavio još 2014 godine da “crkvena doktrina ne ovisi o duhu vremena, ali može evoluirati kroz vrijeme” nakon čega je nastavio s “Temelje Katoličke crkve predstavljaju Evanđelja, ali da li smo mi sve otkrili ? U to stvarno ne vjerujem”. Nastavljajući dalje u toj izjavi kao i onim ranijim, ali i kasnijim on je navodio greške koje je crkva počinila u odnosu s pripadnicima LGBT zajednica.

Tokom svog božićnog govora prošle godine Reinhard Marx je izjavio da homoseksualni parovi mogu dobiti blagoslov u crkvi, ali da to nije i ne može biti blagoslov vjenčanja ili nečega sličnog tome pošto se on može dati samo za brak žene i muškarca koji može dovesti do djece. Tim svojim pozicijama, interpretacijama on i Katolička crkva su odbacili dijelove Starog i Novog zavjeta koji to direktno osuđuju, zabranjuju. U Novom zavjetu se o ovoj tematici govori u poslanici Rimljanima, a u Starom u Levitskom zakoniku, ali to se ja za njega očito nevažno.

Druga iz katoličke perspektive više nego kontroverzna pozicija Marx-a je ona da se ženama u Katoličkoj crkvi otvori veći broj visokih pozicija. Po njegovim riječima crkva bi bila luda da ne iskoristi ženske talente pa je nastavio u tom stilu i još dodao to bi u pravom smislu te riječi bilo glupo. Ovdje ćemo pretpostaviti da se nitko nije usudio reći predsjedniku Komisije biskupskih konferencija Europe da je proglasio Katoličku crkvu glupom jer 2.000 godina nije postavila žene na visoke pozicije.

To nisu jedine za našu sekularnu elitu popularne pozicije koje je zauzimao ovaj predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europe pošto se tu nalaze i ona ekološkom dugu razvijenih prema nerazvijenima kao i ona o migrantima. Njegove niti 6 mjesci stare riječi o migrantima su vrlo jednostavne:”Mrtvi u Mediteranu su Isus”.

Za analitičara pitanje da li Reinhard Marx stvarno vjeruje u ono što govori ili je tipičan pragmatik je teško naći. Možda bi ga se moglo najbolje definirati kao neoliberala (podržao je TTIP) koji propovjeda nekakvu humanost dok istovremeno živi u bogatstvu, dok istovremeno troši 24 milijuna eura crkvenog novca koristi za remont svojih rezidencija.

Njegov nasljednik na poziciji predsjednika Komisije biskupskih konferencija Europe Jean-Claude Hollerich je nastavio putem svog prethodnika izjavljujući da bi žene trebale sudjelovati u izboru pape ,a na tome nije stao. Nakon izbora za europski parlament javno je slavio pobjedu zelenih stranaka zbog koje je Crkva sretna tvrdeći uz put da su talijanski vjernici glupi jer podržavaju Salvinija dok je o homoseksulacima izjavio samo da se oni razlikuju od pedofila što baš nitko ne može osporiti.

Osnovni problem s tim pozicijama Komisije biskupskih konferencija Europe,a možemo reći istovremeno i Vatikana je da one odbijaju vjernike od sebe. Ovdje ne navodimo samo naše mišljenje nego i mišljenje Europske unije koja navodi u uvodu svoje analize Religion and the EU’s external policies koju možete skinuti kod nas da religije koje su se modernizirale imaju manji „rast” broja vjernika od onih koje to nisu učinile, od onih koje su zadržale tradicionalne vrijednosti. Stoga može samo konstatirati da ovi katolički dužnosnici rade protiv interesa Katoličke crkve.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] iako puno direktniju poziciju po ovom pitanju je preuzela na sebe Europska biskupska konferencije. Jean Claude Hollerich, nasljednik crvenog kardinala na poziciji predsjednika ove Konferencije je […]

trackback

[…] išta pitati pošto je riječ o čovjeku koja slavi izborne pobjede zelenih stranaka i smatra da bi žene trebale birati papu. Svoje razmišljanje o katolicima on je najbolje iskazao optužujući tali…i. Oni su po njemu glupi jer podržavaju talijanske nacionaliste […]

trackback

[…]   Tim izjavama koje odbijaju vjernike, prave vjernike možemo dodati i one u stilu: „Mrtvi u Mediteranu su Isus” kao i „Vjernici su glupi jer podržavaju Salvinija”. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina