Soros

George Soros

Općenito govoreći danas je svijetu bez obzira o kojoj državi ili religiji govorimo George Soros postao određena vrsta babaroge što je sve u svemu pogrešno. Općenito gledajući takva definicija protivnika je moderna mogli bi reći neoliberalna i potpuno u suprotnosti s grčko-rimskom tradicijom i kršćanstvom na kojem je stvorena moderna Europa. Nitko do negdje 60tih ili 70tih godina dvadesetog stoljeća nije nazivao Hitlera i Staljina luđacima nego su oni bili samo naši protivnici.

Slično možemo reći i za Sorosa iako se njega nikako ne može usporediti s ove dvije velike povjesne ličnosti. On je kao i mi proizvod svog vremena, proizvod vlastite mladosti tokom koje se formirane njegove temeljne vrijednosti, njegova razmišljanja. Ideološki gledajući Soros je realno govoreći djete svojih životnih iskustava iz doba nacizma i komunizma na što su tokom edukacije dodana uvjerenja njegovog mentora Karla Poppera poznatog po teoriji falsifikacije.

U gospodarskim krugovima Soros je prije svega poznat kao čovjek koji je slomio Britansku središnju banku i doveo do devalvacije britanske funte 1992 pri čemu je zaradio milijardu dolara dok se manje poznate njegove protuzakonite operacije u Francuskoj za koje je osuđen 2006 godine nakon gotovo 20 godina suđenja. Još manje je poznata njegova uloga u istočnoazijskoj financijskoj krizi 1997 godine koja je dovela do bankrota Tajlanda, Malezija, Indonezija, Rusije i gotovo do sloma svjetskog financijskog sustava.

Ipak u Europi i općenito za zapadu Soros nije poznat zbog svojih financijskih kontroverzi i uspjeha nego zbog svoje organizacije imena Otvoreno društvo koje je po svojem godišnjem proračunu od 1.2 milijarde dolara druga najbogatija „humanitarna” organizacija na svijetu (na prvom mjestu je Bill & Melinda Gates Foundation). Prvobitno je Otvoreno društvo bilo stvoreno s ciljem rušenja aparthejda u Južnoj Africi, a potom se proširilo i na tadašnje komunističke države s ciljem rušenja komunističkih režima. Jedna moguća kontroverza iz tog vremena je odluka Otvorenog društva da napusti Kinu 1989 godine, kratko vrijeme prije gušenja demonstracija na Tianmenskom trgu.

George Soros tog doba nije razumio da će pad komunizma u istočnoj Europi rezultirati nacionalno-oslobodilačkim revolucijima čega se on osobno užasavao vjerojatno zbog osobnih iskustava iz Drugog svjetskog rata. Nakon dvadeset godina borbi protiv nacionalnih, domoljubnih stranaka i pokreta Soros i njegovo Otvoreno društvo su se okrenuli u borbu za pravo migranata.

Još 2016 godine Soros je izjavio da će dati 500 milijuna dolara za pomoć izbjeglicama kako bi se oni bolje smjestili u svojim novim državama. Dok ta izjava i nije toliko kontroverzna ona da bi Europljani trebali svake godine primati 300.000 izbjeglica + ekonomske migrante je, ali iz pogrešnih razloga. Pogrešnih razloga pošto Europska unija već odavno prima više od milijun migranata godišnje,a dok se vlade prave da se tako nešto ne događa.

Posebnu zanimljivost njegovog financiranja borbi protiv nacionalizma, protiv domoljublja za multikulturalno društvo predstavlja nepostojanje njegovih organizacija na području arapskih država. Trenutačno njegovo Otvoreno društvo je aktivno samo u Tunisu i Jordanu koji iznimno ovise od zapadnih država. Soros i njegovo Otvoreno društvo su proglašeni praktički državnim neprijateljima Pakistana, Turske, Malezije i drugih nearapskih muslimanskih država tako da tamo nisu prisutni ili su izbačeni tokom proteklih par godina.

Zanimljivo nam je primjetiti kako George Soros osuđuje napada nacionalizam zapadnih država, Kineza, Indijaca, ali nikada baš nikada onaj sjevernoafričkih, bliskoistočnih i zaljevskih država. Možda se razlog za to nalazi u tome što zajedno s njima on financira svoje projekte u zapadnim državama ?

George Soros danas ima zasluženu reputaciju babaroge u vrlo vjerojatno većini svjetskih država. Ovaj multimilijarder danas star 90 godina je rekao o sebi:”Mislio sam da sam neka vrsta Boga ili gospodarskog reformatora kao što je bio Keynes ili netko tko je bolji od njega-Albert Einstein” što je po nama netočno,a tako nešto će sigurno i on danas priznati. Za nas Soros je psihiloški još uvijek dječak od 14 godina kojemu je po vlastitim riječima u Budimpešti 1944 godine bio dan popis Židova za deportaciju koji je on nosio po gradu. Njegov rat protiv nacionalizma, njegov rat za multikulturalizam predstavlja odgovor na ratnu traumu tog malenog djeteta.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] nekoliko puta u ovom blogu spominjali Soroša i njegove javne izjave planove. Red nam je ovde prvo spomenuti njegovu biografiju, potom prijedlog da Europska unija izda obveznice koje nikada neće biti isplaćene, a još ćemo […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina