Propovjed na službenom jeziku

  Danska koja je nekada bila najliberalnija europska država po pitanju primanja migranata i prava koja im je davala se sve više zatvara. Taj proces je započeo još u doba migrantske krize kada početkom 2016 godine donosi zakon o zapljeni zlata i slične imovine izbjeglica, a danas se nastavlja početkom procesa izmjena vjerskih zakona.

  U Danskoj se danas religiozne propovjedi vrše na jezicima koje znaju, koje slušaju vjernici. To drugim riječima znači da na primjer vjernici Ruske pravoslavne crkve u Danskoj slušaju propovjed na Ruskom, Anglikanske na Engleskom, a Islamske na Arapskom. Novim zakonom se to neće promjeniti pa će i dalje vjernici slušati propovjedi na svom jeziku. Nakon toga dolazi jedan veliki ali koji govori da će propovjed trebati biti prevedena na Danski jezik i predana državnim organima. Da li će se ona trebati predat državnim organima prije ili nakon održavanja u vjerskom objektu sada još nije jasno, ali to je realno gledajući nevažno.

  Formalni cilj danske vlade je povećanje transparentnosti propovjedi koje se održavaju u Danskoj na stranim jezicima. Ono što se javno ne spominje bi bilo da je zakon prije svega usmjeren protiv 270.000 pripadnika Islamske vjere koji tamo žive zbog vladinog straha od islamskog ekstremizma.

  Dok je gledajući iz perspektive islamskih vjerskih zajednica ovaj zakonski prijedlog prošao u tišini iz perspektive kršćanskih sve se dogodilo samo ne to. Protiv prijedloga zakona koji uživa podršku Danaca i njihovih parlamentarnih zastupnika su se pobunile Anglikanska, Luteranska i Katolička crkva.

  U svom otvorenom pismu upućenom danskoj premijerki Robert Gibraltar, anglikanski biskup u Europi je tako izjavio „Nadam se da će vlada Kraljevine Danske dobro razmisliti o potencijalnim implikacijama tog prijedloga koji traži prijevod propovjedi na Danski. Ja vjerujem da će ovaj restriktivni potez predstavljati ograničenja slobode govora koja se visoko vrednuje u Danskoj koja je jedna od najstarijih demokracija…”

  Sličnu iako puno direktniju poziciju po ovom pitanju je preuzela na sebe Europska biskupska konferencije. Jean Claude Hollerich, nasljednik crvenog kardinala na poziciji predsjednika ove Konferencije je izjavio:

Europska biskupska konferencija je svjesna da je cilj ovog zakona sprečavanje radikalizacije, sprečavanje širenja mržnje i poticanja na terorizam, ali zbog negativnog i diskriminirajućeg efekta od njega bi se trebalo odustati u cilju mira i integracije.” Nakon toga je još bio dodao „Nova EU protuteroristička agenda tvrdi da je sloboda religije jedna od osnovnih sloboda Europske unije i da bi to trebalo biti uzeto u obzir kada se donose protuteroristički zakoni kao i oni kojima se pokušava zaustaviti radikalizacija”.

  Ovaj “vjerski” zakon koji bi uskoro trebala donijeti Danska u stvarnosti ne predstavlja neki radikalni izuzetak u Europi pošto nam The Guardian navodi primjere drugih država koje „ograničavaju prava vjerskih manjina”. Na primjer u svom tekstu ovaj časopis govori kako u Francuskoj porezni inspektori svakih 5 godina dobro pročešljaju financijske knjige vjerskih manjina, a Švicarska zabranjuje zaposlenicima vjerskih ustanova rad na pola vremena. Za The Guardian te mjere u Francuskoj, Švicarskoj i ova posljednja u Danskoj su protuzakonite, su protivne osnovnim ljudskim slobodama.

  Bez obzira na ovu ujedinjenu buku i halabuku vjerskih organizacija i liberala mi možemo samo napomenuti kako vjerujemo da vlada Kraljevine Danske neće kapitulirati pa će izglasati ovaj zakon. Integracija migranata i njihovih potomaka zahtjeva prije svega da oni nauče jezik države u koji su došli živjeti i na tome bi trebala početi i završiti svaka priča o ovom pitanju.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina