Metodistički raskol

  Metodistička crkva je sada već gotovo 200 godina dominantna verzija protestanizma u SAD. Iz tog razloga metodistička šizma nosi u sebi i potencijalne političke implikacije.

  U svojim samim začecima Metodistički pokret je zahtjevao reformu Anglikanske crkve, ali od toga se odustalo još u doba života osnivača. Po pravilima Anglikanske crkve samo biskup može postaviti nove svećenike pa je odustajanje Metodista od ovog pravila dovelo do nastanka njihove samostalne crkve.

   Tijekom 19 stoljeća u Metodističkoj crkvi je izbila raskol po pitanju robovlasništva. Crkva je u svojim dokumentima osuđivala robovlasništvo, ali to po mišljenju protivnika nije dovoljno glasno provodila. Zbog toga je došlo do raskola koji je u međuvremenu prevaziđen. U 20 stoljeću različite verzije ove crkve su se ponovno ujedinjavale što dovedi do formiranja Ujedinjene Metodističke Crkve.

  Osim Biblije najvažnija knjiga ove crkve je General Book of Discipline koja izlazi, koja se mijenja svake 4 godine. To je crkvi dalo društvenu fleksibilnost, ali ju je sada dovelo u probleme.

  Book of Discipline iz 2016 vrlo jasno govori o LGBT osobama. U njoj biva napisano da je homoseksualnost u suprotnosti s kršćanskim učenjima pa da LGBT osobe ne mogu biti svećenici.

  Kako je za zagovornike LGBT prava to pozivanje na kršćanska učenja neprihvatljivo oni vrše pritisak na ukidanje ovog pravilnika. Taj pritisak će na kraju rezultirati otvorenom svađom unutar Ujedinjene Metodističkoj crkve (UMC).

  Crkveni šefovi su pokušali na različite načine regulirati ovo pitanje. Njihov prvi pokušaj biva glasovanje na crkvenom Kongresu održanom 2019 godine. Tada je većina crkvenih predstavnika podržala tradicionalna prava i odbilo zahtjeve modernih svećenika+LGBT zajednice. Kao što će Trump dvije godine kasnije odbiti prihvatiti rezultat izbora tako su ovaj rezultat odbili prihvatiti zagovornici LGBT prava.

  To odbijanje prihvaćanja demokratskog poraza je rezultiralo odlukom Ujedinjene Metodističke crkve na organiziranu podjelu. Plan s početka 2020 godine je tako govorio o organiziranoj podjeli na u osnovi tradicionalnu i metodističku crkvu. Realizaciju ovog plana podjele je trebalo čekati do nove crkvene konferencije 2024 godine, ali to se nikome nije dalo čekati.

Prva se odvojila progresivna metodistička „crkva” imena Liberation Methodist Connexion (2020). Ova „crkva” govori da njena teologija nije upisana u kamenu i druge stvari o Isusu koje kršćanskim vjernicima zvuče blasfemično. Nakon tih blasfemičnih službenih pozicija dolaze i one rasističke, upućene protiv bijelaca. Riječ je o „crkvi” koja nema budućnosti,a upitan je i njen broj članova.

  S druge strane tradicionalisti službeno 01 svibnja 2022 stvaraju Svjetsku Metodističku crkvu (SMC). Ovo osnivanje je izazvalo paničnu reakciju Ujedinjene Metodističke crkve koja zabranjuje njeno napuštanje članicama i prelazak u SMC. Ta zabrana predstavlja formalni početak raskola u UMC koji je htio održati neutralnu poziciju u doba kada to više nije moguće.

  Zastupajući tradicionalnu kršćanske vrijednosti već prije službenog osnivanja Svjetske metodističke crkve njoj su pristupili vjernici Rumunjske i Bugarske. Njima se nakon glasovanja 06 lipnja 2022 pridružila i Hrvatska Metodistička crkva.

  Predviđanja govore da će u bliskoj budućnosti UMC zadržati nadmoć u SAD pod dominacijom liberala dok će tradicionalno nastrojeni SMC dominirati u svijetu.

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] vjeru i podržavati LGBT odnose. Kod nas to možda i ne može, ali u SAD može jer je na primjer Ujedinjena Metodistička crkva prihvatila LGBT osobe što je dovelo do raskola. Ukratko on zbog svoje vjere i činjenice da nije oženjen što otvara […]

trackback

[…] Franjo u određenom smislu uništava Katoličku crkvu pretvarajući ju organizacijski u pravoslavnu Metodistička se raspala. Ona se konkretno raspala pošto zagovornici LGBT prava nisu prihvatili izbor vjernika da se drže […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina