Anglikanska crkva

  Anglikanska crkva se još jasnije od Katoličke crkve potpuno odvojila od naroda. S njenim stajalištima se u Velikoj Britaniji slažu prije svega laici i ateisti dok im se protive vjernici.

  Neupitno najvažniji događaja tijekom posljednjih desetljeća u Velikoj Britaniji je bio Brexit. Riječ je bila o izlasku Velike Britanije iz Europske unije protiv čega se Anglikanska crkva borila na sve moguće načine. Strogo pojednostavljeno od 113 Anglikanskih biskupa 112 ih je bilo protiv Brexita. Dok je tako crkva navijala njeni vjernici su podržali Brexit. Sveukupno 2/3 vjernika Anglikanske crkve je glasovalo za Brexit dok je kao što smo rekli više 99% biskupa bilo protiv.

  Nakon što je Brexit izglasan Anglikanska crkva je počela vatreno lobirati za meki Brexit. Biskupi su tako 28.08.2019 godine bili izašli s izjavom kojom traže mekani, s Europskom unijom dogovoreni Brexit. U javnom pismu su pored ostalog izjavili:”Odgovarajući na poziv Isusa da govorimo istinu i štitimo siromašne mi moramo isto pozvati na poštivanje obveze izvan Engleske…”. Mi smatramo da je ovime baš sve rečeno o crkvi i Brexit-u !?

  Možemo slobodno reći da slično potpuno odvojeno stajalište od svojih vjernika Anglikanska crkva ima o migrantima. U skladu s tim Sinod Anglikanske crkve je pozvao, naredio svojim zajednicama da rade na preseljavanju migranata. Tome je još dodan poziv da se poveća broj izbjeglica iz Sirije koje Velika Britanija prima. Justin Welby, nadbiskup Canterbury-a je izjavio:”Mi potpuno podržavamo dobrodošlicu i sponzorstva za primanje migranata”. To su pozicije crkve u doba kada se 63 % stanovnika Velike Britanije zalaže za smanjivanje broja migranata.

  Jednostavno ne postoji ozbiljnije pitanje u kojemu se poklapaju pozicije crkve i većine vjernika. Kao dodatni primjer toga možemo uzeti Black Lives Matter i rasizam. Dok se današnja Anglikanska crkva srami svoje povijesti rasizma i odnosa s nacionalnim manjina Britanci ne. Duplo više Britanaca je ponosno na svoju kolonijalizaciju i carstvo nego što je onih koji se toga srame.

  Crkva može slobodno postojati i dalje ovako propagirajući priče kojima se vjernici protive. Sve u svemu crkva nije demokracija pa ih vjernici ne mogu glasovanjem izbaciti s njihovih biskupskih i nadbiskupskih pozicija.

  Pošto imamo takvu situacija Anglikanska crkva je u svom planu rada za 2020te godine najavila nastaviti raditi na isto. U Viziji crkve za ovo desetljeće se navodi „Mi vjerujemo da nas Bog zove da budemo crkva gdje je mješana ekologija norma”. Nakon ove izjave dolazi „mi trebamo biti crkva gdje Black Lives Matter”.

  Možemo reći da je tim i ostalim izjavama u svojoj viziji Anglikanska crkva zacementirala svoje poziciju, svoje izumiranje. Sve pozicije ove crkve se nalaze u suprotnosti s pozicijama njenih vjernika. Tome možemo još dodati kako su ove pozicije bliže onima globalista, neoliberala i na kraju krajeva laburista. S njima se sigurno više slaže ateisti nego vjernici, ali očito to pitanje ovu crkvu uopće ne muči !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina