Frontex

  Frontex je agencija Europske unije čiji zadatak je zaštita njenih vanjskih granica. Vremenom su se zadaci Frontexa mijenjali,a danas je njen primarni zadatak borba protiv ilegalnih migranata.

  Frontex nastaje 2004 godine zajedničkom odlukom Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije. Njen tadašnji zadatak je bila kontrola i nadgledanje vanjskih granica Europske unije. U osnovni tadašnji zadatak je bio samo potpomaganje suradnje među članicama.

  Do prve promjene u poslovima Frontexa dolazi zakonskim promjenama 2007 godine. Tada je određeno da ova agencija na zahtjev članice Europske unije može rasporediti na granicama u izvanrednim situacijama. Po ovoj zakonskoj promjeni ta izvanredna situacija je iznenada navala migranata na granicama EU. Frontex će tada reagirati samo ako članica koja ima krizu na granici zatraži njegovu intervenciju.

  Uništenje Libije 2011 godine od strane Velike Britanije i Francuske dovodi do prve navale migranata u Europsku uniju. U skladu s tim dolazi do promjena zakona o Frontexu kojima su povećane njegove moći.

  Izbijanje velike migrantske krize dovodi do novih izmjena zakona o Frontexu. Ovim vremenski posljednjim izmjenama koje su i danas na snazi su regulizirane ovlasti ove agencije. Taj zakon u stvarnosti ništa ne govori što postaje i razlog njegove današnje nesposobnosti. Po njemu Frontex treba efikasno upravljati prelaskom granica EU i odgovarati na migratorne pritiske. Istovremeno s tim zadatkom Frontex treba postupati u skladu s temeljnim pravima Europske unije prema migrantima. Ukratko istovremeno Frontex treba zabraniti ulazak ilegalnim migrantima i dopustiti im ulazak pošto je suprotno temeljnim pravima vraćanje ilegalnih migranata koji mogu trpjeti posljedice ako ih se vrati u postojbinu.

  Ta kontroverzna zakonska naređenja po kojima funkcionira Frontex su izbili u prvi plan početkom 2021 godine. Tada se Frontex kojemu je zadatak zaštita granica Europske unije povukao iz Mađarske. On se povukao iz Mađarska koja štiti Šengen i koja graniči s dvije neEU države tako da je to povlačenje protuzakonito. Kao razlog za povlačenje Europska unija je navela kako azil predstavlja temeljno ljudsko pravo koje Mađarska krši. Zbog toga Frontex ne može sudjelovati u zaštiti granice Mađarske od ilegalnih migracija i kriminala.

  Pošto Europska unija funkcionira po sistemu kadija te tuži kadija te sudi ta odluka je navodno legalna. Ta odluka svakog upoznatog s funkcioniranjem europskog graničnog sustava nikoga ne čudi i dolazi samo kao šlag na tortu.

  Govorimo kao šlag na tortu pošto je par mjeseci kasnije izašao službeni izvještaj o funkcioniranju granične agencije. U njemu se konkretno navodi:”Frontex nije sposoban boriti se protiv ilegalne migracije i prekograničnog kriminala”.

  Cinik bi se trebao upitati da li je to njegov zadatak. Kao što je navela europska komesarka azil predstavlja temeljno ljudsko pravo pa ga svatko ima pravo predati. Ono što u toj kritici Mađarske nije navela bi bilo da se praktički nitko kome je odbijen azil ne vrati kući. Najbolji primjer za to nam dava Grčka koja pokušava vratiti u Tursku osobe kojima je odbijen azil. Turska po očekivanju odbija primiti azilante natrag tako da će oni zauvijek ostati u Europskoj uniji.

  To najbolje od svega pokazuje zašto Frontex ne funkcionira u zaštiti granice od ilegalne migracije i zašto neće nikada funkcionirati. Ilegalne migrante možeš pustiti u Europsku uniju ili ne pustiti, ali ih ne možeš kasnije vraćati !? Frontex za ovu situaciju nije kriv. Kriva je Europska komisija po kojoj trebamo primiti baš sve migrante !!

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina